O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNA - PEČENÉ JEHNĚČÍ PDF Tisk E-mail
Neděle, 14 listopad 2021
Přejít na obsah
FLORENTÝNA - PEČENÉ JEHNĚČÍ
Strana 2

Nenechte se zmýlit. Jehněčí maso nepatří výhradně k velikonočnímu hodování. Ano, v květnu a v červnu jeho nabídka vrcholí, a podruhé pak ještě na podzim. Někdo dokonce tvrdí, že podzimní jehněčí je lepší, protože má výraznější chuť. Já si ale myslím, že jehněčí maso je výtečné kdykoli, když se dostanete k čerstvé nabídce. Získat tuzemské jehně je stále snadnější, reálnější a oblíbenější, a tak jsem tento druh masa vybrala pro dnešní článek.


 

Přesněji řečeno, sáhla jsem po jehněčím ramínku, ale stejně tak dobře vám recept bude fungovat i s jehněčí kýtou nebo kolínkem. Až tedy zase u řezníka potkáte kousek jehněčího masa, ideálně s kostí, nepřemlouvejte se a neodolávejte. Nepatří k tomu nejdražšímu, co si z jehněte můžete koupit, a umožní vám trochu se předvést před svými blízkými. Jak známo, maso s kostí se hodí především na pečení. Žádná rychlovka vás tedy nečeká, počítejte s několika tichými hodinami ve společnosti mírně vyhřáté trouby.

 pečené jehněčí maso

 

Jehněčí maso před pečením


Mějte na paměti, že jehněčí tuk tuhne při vyšších teplotách než tuk z běžnějšího masa, jako je vepřové, hovězí nebo drůbeží. Proto je důležité, abyste ho podávali na nahřátých talířích a zpomalili tak chladnutí masa, a stejně tak je důležité, abyste povrchový tuk a blány z masa odřízli ještě předtím, než ho dáte péct.  Ze všeho nejdřív si tedy vezměte k ruce úzký menší nůž a odřežte viditelné kusy tuku a blan. Chybějící tuk následně můžete nahradit například špekem nebo slaninou, tím masu zaručíte šťavnatost a ochráníte ho před zbytečným vysušováním v troubě.

 

 

jehněčí maso odřezání tuku

 

 

 

Ochucení jehněčího masa

 

K jehněčímu se hodí především rozmarýn, tymián, česnek a olivový olej. Tohle maso je samo o sobě tak výrazné, že mu stačí k dokonalosti jen málo. Pozor tedy, ať to s výběrem dochucujících surovin nepřeženete.

Skvělé jsou také jiné čerstvé bylinky – tymián, kerblík, koriandr, medvědí česnek nebo šalotka. Případně vyzkoušejte marokánskou směs koření, která obsahuje mnoho druhů koření včetně anýzu, fenyklu nebo celerových semínek.

 

Možná si už stejně myslíte, že jehněčí maso je aromatické až příliš; možná jste už měli tu čest s přerostlým jehnětem nebo dospělou ovcí. Anebo jste si už někdy koupili jehněčí maso z Nového Zélandu, odkud se dováží především. Tohle všechno se může na vašem vnímání aromatické vůně masa odrazit.

Zkuste ale dát někdy přednost mladému českému jehněčímu, které takové výraznosti nedosahuje. Na rozdíl od novozélandského, tmavě vínově zbarveného, je světlejší, takže téměř připomíná telecí maso. Také je chuťově jemnější, doslova vás pohladí na jazyku.

 

 

jehněčí maso před pečením

 

 

Maso pro můj dnešní recept jsem obalila ve voňavé směsi jemně nasekané slaniny, česneku a soli. Nechala jsem ho tři hodiny zvolna péct zakryté ve společnosti několika dalších, nevyloupaných stroužků česneku. Hodinu před koncem pečení jsem měkký česnek vysvobodila ze slupky a rozetřela ho po povrchu masa. Téměř bez námahy (pominu-li nutné běhání k těm správným řezníkům) tak můžu servírovat báječně měkkou a šťavnatou pečeni.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]