O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
FLORENTÝNA - PEČENÉ JEHNĚČÍ |
Neděle, 14 listopad 2021 | ||||
Strana 2 z 2
Jak se k jehněčímu masu při vaření chovat, abychom mu zbytečně neublížili?
Na minutky jsou nejlepší hřbet, kotletka nebo panenka. Občas se rychlým způsobem dá upravit i kýta, nakrájená na plátky. Ty se nejprve rychle opečou, pak ale ještě musí na chvíli do trouby, aby změkly. I to ale trvá nanejvýš dvacet minut. Jinak se jehněčí samozřejmě hodí hlavně na pečení a na dušení, a v tom případě je důležitý kvalitní olej, česnek, koření i bylinky – navíc všeho s mírou. Chuť masa je sama o sobě tak výborná, že je zbytečné ji přebít výrazným kořením. A pak je také škoda zapomenout, že i z mletého jehněčího masa se dají připravit výborné věci.
Suroviny
1 jehněčí kýta s kostí (asi 1,5 kg) nebo 2 ramínka s kostí (každé kolem 800 g) 100 g špeku nebo slaniny 4 velké stroužky česneku sůl (přibližně 2 zarovnané lžičky, případně jen jedna, pokud je špek či slanina výrazně slaná) 1 zarovnaná lžíce mouky
Postup
Slaninu nakrájejte na maličké kostičky, 2 stroužky česneku oloupejte a také je nakrájejte nadrobno. V misce smíchejte slaninu, česnek a sůl. Z jehněčího masa odřízněte povrchový tuk a blány. Na jednom nebo dvou místech, kde se můžete dostat mezi svaly, maso prořízněte až ke kosti a do vzniklých kapes napěchujte slaninovou směs. Zbytek směsi rozetřete na maso. Maso vložte do pekáčku, přidejte k němu zbývající neoloupané stroužky česneku, ničím nepodlévejte a vše dobře utěsněte dvěma vrstvami alobalu nebo padnoucím víkem. Při 140 stupních pečte 3 hodiny.
Na závěr maso odkryjte, upečený česnek vymáčkněte ze slupky a rozetřete ho po celém povrchu masa. Zvyšte teplotu na 160 stupňů a ještě 45 minut pečte nepřikryté. V průběhu maso několikrát přelijte vypečenou šťávou. Maso vyjměte z pekáčku a zespodu vyřízněte kost. Obraťte zpět horní stranou nahoru a nakrájejte na plátky.
Vypečenou šťávu přeceďte do kastrůlku a přiveďte k mírnému varu. Přes malý cedník zaprašte moukou, nemíchejte, přikryjte pokličkou a nechte deset minut propařit za pomalého pobublávání. Teprve potom rázně rozmíchejte metličkou a ještě dvě minuty povařte. Nakonec můžete šťávu přecedit.
Maso podávejte přelité šťávou, klidně jen se zeleninovým salátem a pečivem. Toužíte-li po teplé příloze, vyzkoušejte bramborovou kaši smíchanou se spařeným baby špenátem a ochucenou rozetřeným česnekem.
Všem báječnou dobrou chuť – k tomuhle báječnému jídlu
|
< Předch. | Další > |
---|