O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNA - PEČENÉ JEHNĚČÍ PDF Tisk E-mail
Neděle, 14 listopad 2021
Přejít na obsah
FLORENTÝNA - PEČENÉ JEHNĚČÍ
Strana 2

 

 

 

Jak se k jehněčímu masu při vaření chovat,

abychom mu zbytečně neublížili?

 

Na minutky jsou nejlepší hřbet, kotletka nebo panenka. Občas se rychlým způsobem dá upravit i kýta, nakrájená na plátky. Ty se nejprve rychle opečou, pak ale ještě musí na chvíli do trouby, aby změkly. I to ale trvá nanejvýš dvacet minut.

Jinak se jehněčí samozřejmě hodí hlavně na pečení a na dušení, a v tom případě je důležitý kvalitní olej, česnek, koření i bylinky – navíc všeho s mírou. Chuť masa je sama o sobě tak výborná, že je zbytečné ji přebít výrazným kořením. A pak je také škoda zapomenout, že i z mletého jehněčího masa se dají připravit výborné věci.

 

 

 

Zvolna pečené jehněčí maso

 

Suroviny

1 jehněčí kýta s kostí (asi 1,5 kg) nebo 2 ramínka s kostí (každé kolem 800 g)

100 g špeku nebo slaniny

4 velké stroužky česneku

sůl (přibližně 2 zarovnané lžičky, případně jen jedna, pokud je špek či slanina výrazně slaná)

1 zarovnaná lžíce mouky

 

Postup

Slaninu nakrájejte na maličké kostičky, 2 stroužky česneku oloupejte a také je nakrájejte nadrobno. V misce smíchejte slaninu, česnek a sůl. Z jehněčího masa odřízněte povrchový tuk a blány. Na jednom nebo dvou místech, kde se můžete dostat mezi svaly, maso prořízněte až ke kosti a do vzniklých kapes napěchujte slaninovou směs. Zbytek směsi rozetřete na maso.

Maso vložte do pekáčku, přidejte k němu zbývající neoloupané stroužky česneku, ničím nepodlévejte a vše dobře utěsněte dvěma vrstvami alobalu nebo padnoucím víkem.

Při 140 stupních pečte 3 hodiny.

 

Na závěr maso odkryjte, upečený česnek vymáčkněte ze slupky a rozetřete ho po celém povrchu masa. Zvyšte teplotu na 160 stupňů a ještě 45 minut pečte nepřikryté. V průběhu maso několikrát přelijte vypečenou šťávou. Maso vyjměte z pekáčku a zespodu vyřízněte kost. Obraťte zpět horní stranou nahoru a nakrájejte na plátky.

 

Vypečenou šťávu přeceďte do kastrůlku a přiveďte k mírnému varu. Přes malý cedník zaprašte moukou, nemíchejte, přikryjte pokličkou a nechte deset minut propařit za pomalého pobublávání. Teprve potom rázně rozmíchejte metličkou a ještě dvě minuty povařte. Nakonec můžete šťávu přecedit.

 

Maso podávejte přelité šťávou, klidně jen se zeleninovým salátem a pečivem.

Toužíte-li po teplé příloze, vyzkoušejte bramborovou kaši smíchanou se spařeným baby špenátem a ochucenou rozetřeným česnekem.

 

Všem báječnou dobrou chuť –

k tomuhle báječnému jídlu

 

Přeje   FLORENTÝNA

 

 


Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]