O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FRANCOUZSKÉ BRAMBORY OD FLO PDF Tisk E-mail
Středa, 22 září 2021
Přejít na obsah
FRANCOUZSKÉ BRAMBORY OD FLO
Strana 2

 

Pojistit se proti tomu dá třemi chvaty:

 

·         Při skládání vrstev do pekáčku je průběžně hutněte, aby mezery, do kterých tekutina nateče, byly co nejmenší. Proto pokud máte brambory pokrájené na plátky, je důležité ostatní suroviny krájet na menší kousky, aby se snadněji zaplnily i mezery mezi bramborami.

·         Když nalijete vejce na něco teplého, vejce zatuhne. A ztuhlé vejce už nikam nesteče. To se zde dá úspěšně realizovat tak, že nejprve předpečete a prohřejte samotné suroviny, teprve potom na ně nalijete směs mléka, smetany a vajec. Tento krok postupu bych zdůraznila o to víc, čím vychladlejší brambory máte. A kromě toho se předpečení taky projeví na zajímavější chuti jídla a vláčnější, nepřepečené struktuře zatuhlé vaječné zálivky.

 

·         Čím vyšší teplota v troubě, tím rychleji se bude mléko a smetana vařit a následně odpařovat, což způsobí lehké nabytí na objemu. Francouzské brambory se tedy zapékají celkem zprudka, avšak stále ještě kontrolovaně zprudka. Pokud si nemůžete nebo nechcete pomoci a potřebujete na povrch brambor nasypat strouhaný sýr, aby se zapekl, raději to udělejte až na posledních 10-15 minut zapékání.

 

S

 ·        1 kg brambor (varný typ A), vařených ve slupce

·         1 větší cibule

·         300 g vařeného uzeného masa

·         300 g mraženého hrášku

·         4 lžíce sádla (může být i husí nebo kachní)

·         2 vrchovaté lžíce strouhanky

·         3 velká vejce

·         100 ml mléka

·         1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání

·         1 zarovnaná lžička soli

·         kyselé okurky a zelená petrželka k podávání

 

1.     Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů. Pekáček (nikoli velký pekáč, nestačily by vám suroviny) vytřete jednou lžící sádla a vysypte strouhankou. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné kolem půl centimetru. Cibuli oloupejte a nakrájejte spíš nahrubo. Uzené maso rozkrájejte na centimetrové kostičky.

2.     V kastrolu rozehřejte 2 lžíce sádla na středním plameni. Vhoďte do něj pokrájenou cibuli a velkou špetku soli a 2-3 minuty nechte zahřívat a mírně pobublávat, až cibubule změkne a zprůsvitní. Teprve potom přidejte nakrájené maso a ještě jednou tak dlouho prohřívejte, zahřívejte, míchejte a zvolna opékejte. Nakonec přimíchejte zmrzlý hrášek a nechte ho teplem povolit. Nic víc s ním dělat nemusíte.

3.     Třetinu brambor rozložte na dno pekáčku, plátky skládejte tak, aby se nepřekrývaly. Jemně je osolte. Na brambory rozprostřete polovinu cibulovo-masové směsi, pokračujte další vrstvou zlehka solených brambor, další vrstvou cibule a nakonec i zbytkem brambor. Trochu dlaněmi utlačte, aby v pekáčku mezi surovinami nebyly zbytečné vzduchové mezery. Čím kompaktněji budete mít vše poskládané, tím líp. Poslední lžíci sádla rozehřejte a potřete jí povrch brambor.

4.     Takto připravený pekáček vložte do horké trouby a pečte 20 minut. Zatím v misce velmi pečlivě a důkladně rozmíchejte vejce, mléko, smetanu a zbylou sůl (mělo by jí být sotva ½ lžičky). Po 20 minutách pečení touto směsí rovnoměrně přelijte obsah pekáčku a pečte ještě jednou 20 minut při stejné teplotě.

5.     Upečené francouzské brambory jsou pevné na dotek, smetanovo-vaječná směs musí být krásně ztuhlá i uprostřed pekáčku. Než se pustíte do krájení a rozdělování na porce, nechte je 5 minut odpočinout. Zatím si třeba otevřete lahev kyselých okurek a nachystejte si nasekanou petrželku, obojí se vám bude hodit k podávání.

 

C'est la vie.

  Florentýna


 

 

 

Komentáře (1)add feed
... : doktor
Flo díky za nový pohled na francouzské brambory,které mimochodem miluji.
září 22, 2021 12:37
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]