O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ PDF Tisk E-mail
Neděle, 09 květen 2021
Přejít na obsah
TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
Strana 2

 

Pokud se rozhodnete těsto odložit do ledničky, počítejte s tím, že mu pak musíte dopřát hodinu pozvolného ohřívání na lince, než s ním po vyndání budete moct pracovat dál.

Celý tenhle odpočinek tedy těstu jen prospěje a totéž se dost často dá říci i o kuchaři, který ho připravuje.

Možnosti ochucení

Nejjednodušší je potřít rozválené těsto máslem stejně jako chleba a ochutit rozetřeným česnekem. To je možnost první volby. Když přidáte i čerstvé nebo sušené bylinky, přinese vám to další plusové body. Základní dávka je 100 g másla a 10 (slovy deset) stroužků česneku na jednu várku těsta podle receptu níže.

Stejně tak můžete vzít máslo a směs koření podobnou grilovacímu (paprika, kmín, česnek, trochu pepře).  Fungovat bude i máslo a strouhaný sýr, v tom případě ale počítejte i s tukem obsaženým v sýru a uberte polovinu másla.

A pak je tu další hromada možností, kdy vynecháte máslo a nahradíte ho nějakou výraznou náplní. Sice nevzniknou vzduchové kapsy, ale vrstvy těsta od sebe účinně oddělí právě náplň. Na mých dnešních fotkách to vidíte jako kombinaci kysaného zelí a vařeného uzeného masa. Další možnosti náplní najdete třeba v mojí knize Snídaně u Florentýny nebo ve své hlavě či lednici.

Nic vám nakonec nebrání pořídit do trhacího závinu i sladkou náplň, jako je máslo, skořice a cukr. Pak už to není doplněk k občerstvení, ale dezert, nicméně ani to mu neubírá na přitažlivosti.

 

Pár poznámek k těstu

Pro všechny, kdo mají obavy z kynutého těsta, a pro všechny, kdo s ním trochu bojují, tu mám odkaz na článek, který vám pomůže si uvědomit, co tohle těsto potřebuje, aby se povedlo: Jak na kynuté těsto.

Pro úspěšné rozválení těsta na co nejtenčí plát je důležité, abyste ho při zpracování opravdu dobře prohnětli. Znamená to aspoň 15 minut ručně nebo 5 minut v kuchyňském robotu, který hnětění těsta zvládá. Prohnětěním se v mouce probudí lepek, který umožní rozválení těsta do tenka, aniž by se trhalo nebo příliš smrskávalo zpět.

Takže kyňte, hněťte a veskrze si tenhle trhací závin užívejte. Jo a dobrou vůli spolu mějte.

 

Trhací závin se zelím

Množství: 2 záviny pro 4-6 osob

Suroviny

·         400 g hladké mouky

·         250 ml mléka (ideálně pokojové teploty nebo lehce vlažné, nikoli však horké)

·         50 ml oleje

·         1 lžička soli

·         ½ balíčku sušeného droždí (nebo ½ kostky čerstvého)

 

Do náplně:

 

·         400 g vařeného a vychladlého uzeného masa

·         350 g kysaného zelí

 

A dále:

·         1 vejce na potření

·         papír na pečení nebo máslo na vymazání pekáčku

Postup

1.     V míse robotu dohromady promíchejte mléko, olej, mouku, rozdrobené droždí a sůl. Tentokrát nemusíte zadělávat kvásek, těsto je lehké a vykyne i bez předchozí nastartování.

2.     Pusťte se do hnětení těsta, dokud nebude úplně hladké. Na dotek by mělo působit jako dětská plastelína – bojíte se, že vám zůstane na rukou, ale jenom trošku. Pokud máte tu smůlu, že nemůžete hníst ani ručním šlehačem s hnětacími háky, připravte se na to, že si tuhle fázi hezky odpracujete a budete přitom mnohokrát přemýšlet o smysluplnosti vašeho počínání. Rukama budete těsto intenzivně zpracovávat alespoň 15 minut. Výsledné těsto by mělo být měkké, pružné a nelepivé, jako by se chtělo odtahovat od stěn nádoby.

3.     Větší mísu vytřete tenkou vrstvou oleje a těsto do ní odložte. Zakryjte těsně na povrchu fólií a nechte v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem, zhruba hodinu.

 

4.     Vykynuté těsto rozdělte na poloviny. Pracovní plochu jemně poprašte hladkou moukou a vyválejte na ní z jednoho kousku těsta tenký obdélník. Na něj rozdělte polovinu zelí, polovinu nakrájeného masa, případně i bylinky nebo koření. Těsně zarolujte a přesuňte do pekáčku vyloženého papírem na pečení. Nebojte se závin zahnout nebo stočit podle rozměrů pekáčku. Totéž učiňte s druhou polovinou těsta.

 

5.     Závin uložený v pekáčku rozkrájejte na trojúhelníky v podobném vzoru, jaký má zmije na zádech, ale jednotlivé kousky od sebe neoddělujte. Čili nařízněte, dokrojte, ale s těstem dál nehýbejte. Když trojúhelníčky necháte rozkrájené těsně u sebe a nebudete je oddělovat, dostanete krásný trhací výsledek.

6.     Rozšlehejte vajíčko a prokrájené rolády jím potřete. Nechte ještě 30-40 minut dokynout v teple. Předehřejte troubu na 180 stupňů, záviny ještě jednou potřete vajíčkem a pečte 40 minut, dokud nedosáhnou vábně zlatavé barvy.

 

 

 FLORENTÝNA

 

 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]