![](http://obrazky.kudlanka.cz/brbrbr.jpg) Jako
příloha jsou brambory podávány v mnoha variacích. Šťouchané, jednoduše
vařené, v podobě knedlíků, zapečené, v podobě kaše, pečené, smažené
bramboráky i placky na tisíc způsobů, v polévkách ... a plno dalších
bramborových laskomin. Jídla ze syrových brambor i vařených. Jsou také
nejčastější součástí rychlého občerstvení v podobě hranolek i lupínků. A
ty saláty... Je to jedna z nejdůležitějších potravin.
Brambory v Evropě jíme už pár stovek let, v Peru, odkud
pocházejí, dokonce až čtyři tisíce let. Brambory mohou obsahovat až 25 mg
vitamínu C na gram (množství bohužel klesá nesprávným uskladněním i přípravou).
I proto ve své době zafungovaly jako velmi dobrá obrana proti kurdějím. Kromě
toho obsahují brambory také vitamíny řady B a mnoho dalších minerálů, zejména
hořčík, železo, zinek, mangan a draslík. TAK VÁM DNES NABÍZÍM PÁR NÁPADŮ, DROBNÝCH FÍGLŮ NA VYLEPŠENÍ:
Oloupat, nakrájet na co nejmenší kousky a hodit do
hrnce se studenou vodou? Ovšem
při takovémto postupu se většina chutí i zdraví prospěšných látek vylouhuje do
vody, kterou potom většinou slijete. To je přece škoda.
Brambory patří do vroucí vody, nikoli do studené. Nejlépe ve varné konvici vodu svařit, a pak na ně nalít. Také ihned k bramborám
do vody přidejte kmín, trošku oleje a sůl. Jen to s ní nepřežeňte –
maximem by mělo být asi 10 gramů soli na kilo.
Díky horké vodě se v podstatě hned začnou vařit,
po chvilce jen "ďobneme, zkusíme", a už je necháme v mírném varu
dojít. Pak rychle slít, protože čím delší pobyt ve vodě, tím víc prospěšných
látek se odplaví.
Já jeden mám – brambory po uvaření a slití hned
rozmačkám (rozhodně nemixujte, tím se z toho stane šlichta), a pak přidám
tajemnou ambrosii – naleju na ně místo mléka vlahou 33% smetanu na šlehání, navíc i kus rovněž vlahého másla. Pak jen metličkou došlehat, ochutnat,
případně trochu dosolit – a na talíři ještě je možno na kašičku přidat pár
lupínků másla na ozdobu.
CO VY? MÁTE TAKÉ SVÉ VLASTNÍ ČI RODINNÁ VYLEPŠENÍ? PROZRAĎTE, POCHLUBTE SE!
d@niela
|