O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CHLEBA NEBO BUCHTA? NEBO CO VLASTNĚ? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 18 leden 2021
Bylo to přesně podle receptu. Kvásek z droždí, cukru, mlíka, mi nejen krásně vykvetl, ale bohatě přetekl. Měl jsem teda vyhráno a byl jsem na sebe pyšnej, protože recepis říká, že když se vyvede kvásek, tak pak už to je srandička pro blbečky. Pak už to totiž jde ancvaj:


 

- mouka, kmín, olej, 10  minut všechno patlat, a upatlaný pak půl hodiny nechat pod utěrkou;
- pak upatlat bochan a zase půl hodiny pod utěrku;
- pak hodit na vymaštěnej plech;
- a konečně do vyhřátý trouby na 280°C na 15 minut (to se mi nepovedlo přesně podle receptu, moje trouba má stupnici jen do 275°C), ale nešť;
- po 15ti minutách stáhnout troubu na 200°C a péct ještě 45 minut.

Byl jsem napjatej, udělal jsem si vedle trouby posezení s pivem a s cigárama, pustil k tomu rádio, téměř jsem ani nedutal a hodinu jsem čekal na tu libou vůni pečenýho chleba.

Vůně se nedostavila, jen jsem furt cejtil smrad z droždí, i když jsem si po patlání pazoury důkladně umyl.

Stejně jsem to droždí furt cejtil, ale to mi náladu nekazilo.

Však on sviňák nakonec určitě zavoní.

Je to přeci boží dar.

No, nezavoněl.

Konečně cinkla trouba, že jako je hotovo.

 

 


 

 

A vytáhl jsem cosi jako buchtu, zvenčí připálenou.  
Ne, že by se to nedalo jíst, to se dá, ale s voňavym chlebem s křupavou kůrkou to má hodně málo společnýho.

Tak teď nevim.

Buď je blbej recept, nebo je blbá trouba, nebo jsem blbej trouba já.


Ale kvásek se mi povedl nádherně, takže jsem měl už skoro vyhráno.

 

Zdraví šikulka NČ

 

 

PS – doufám, milé dámy,

že mu velelaskavě poradíte…

:- )))

 

 

 

Komentáře (18)add feed
... : *deeres*
Ono se vždycky nedá věřit receptům z internetu i když ten recept je od samotného kuchařského velmistra Romana Vaňka, o kterém má dcera tvrdí, že žádný jeho recept není kravina. Tak já mám jinou zkušenost. Na svátky jsem byla u dcery a protože i tak to je vždycky, jako když se stěhuje cirkus, tak jsem si nevzala knihu osvědčených receptů, kde je i vánoční cukroví. A protože si nic nepamatuji a dcera pořád mlela o Vaňkovi a jeho pokladech české kuchyně, tak jsem něco upekla i podle něj. Jedlý to bylo, ale některé moje recepty podle Sandtnerový jsou fakt lepší. Stříkaný linecký podle něj dá mnohem méně práce, jenže moje těsto chutná líp, tohle je jak kupovqný. Pracny šly skvěle vyklopit z formičky. Jenže já je dělám s kakaem, tyhle byly bez a nějak mně tam nechutnalo koření (skořice, hřebíček, muškátový květ).Vanilkové rohlíčky byly rozsypávací, jen tak tak jsem je dokázala už studené sundat z plechu a na chuť byly suché. A tak to bylo se vším, já chtěla to svoje cukroví. Vlastně to bylo dobře, já jsem ujetá na sladký, ale letos jsem nakonec mlsala jenom podvodnice dělané na slano.
leden 18, 2021 11:36
... : doktor
Pepo nic se neděje,připálené prý jde na krásu.Tvrdila má maminka.Ahoj a bezva odpoledne.
leden 18, 2021 14:07
... : mila1
Spálená kůrka, syrová střídka
Pečení příliš dlouhou dobu na příliš vysokou teplotu. Bohužel, každá trouba peče jinak, je potřeba vše vyzkoušet, ale platí základní pravidlo: péct minimálně ve dvou fázích, v první fázi péct 10-20 minut na co nejvyšší teplotu (250-300°C), ve druhé fázi teplotu snížit, resp. postupně snižovat, délku pečení na nižší teplotu je třeba vyzkoušet. Dobře upečený chléb poznáme podle toho, že na poklep „zvoní“. Pokud je kůrka příliš tmavá a chléb ještě nezvoní, můžeme dopéci přikrytý.

Také je dobré chleba péci ve spodní třetině trouby.

Mně se navíc osvědčilo dát do trouby dva plechy, ten spodní vyšší. Pak zapnu troubu, vyhřeju na požadovanou teplotu, na horní horký plech překulím vykynutý bochník, do spodního plechu naleju hrnek vařící vody a troubu v první fázi neotevírám, po první fázi pečení pak snížím teplotu a vyndám ten spodní plech, kde už je stejně ta voda odpařená.
leden 18, 2021 15:26
... : mila1
Jo a pekla jsem výhradně kváskový chleba z vlastního kvásku. Je to sice trochu zdlouhavé, ale vyplatí se. Z kvasnic se mi nikdy tak nepovedl a taky nechutnal jako chleba.
leden 18, 2021 15:27
... : andrea
přesně jak píše mila1 - chlebík spálený a uvnitř syrový.
A ještě bych ho nechala dýl kynout.
leden 18, 2021 19:46
... : NČ
Tak dámy, díky za rady. Co je vlastní kvásek, to je mi zcela utajený, doteď jsem vůbec netušil, že těsto může kynout bez droždí. Neměl jsem taky ani ponětí o nějakym kvásku; měl jsem zato, že do těsta z mouky a mlíka se přimatlá 5 deka droždí a vono to pak nějak vykyne. O tom, že existuje kvásek, jsem se poprvé dočetl skutečně teprve někdy minulej čtvrtek. To slovo jsem sice znal, ale považoval jsem ho za odborný označení obyčejnýho droždí. A fakt je, že se mi "domácí kvásek" zrovna nějak zvlášť hledat googlem nechce.
On ale tenhle můj první životní kvásek asi nebyl tak ok, jak jsem se původně domníval a jak to píšu shora. Ze třech decek směsi mlíka a cukru po 20ti minutách (podle receptu) přetekl ven ze sedmideckovýho hrnka. To jsem si sice bral za nesmírnej úspěch a byl jsem na sebe pyšnej, jenomže postupem času se vloudily pochybnosti.
Jasan, že napoprvé mám z toho neúspěchu spíš srandu, taky teď vůbec nevim, jestli se někdy pustím ještě do dalšího pokusu. Navíc k práci na chlebu musim připočítat i následný praní totálně zmatlanýho svetru i kalhot. Tak se uvidí. Pokud se teda pustím, určitě se do tý doby více theoreticky dovzdělám, vč. využití vašich, zde uvedených, rad.
Díky za projevy upřímné účasti a přeju fajn den.
leden 19, 2021 08:01
... : *deeres*
Kvásek se dá koupit v Lidlu asi tak za dvacku. Pokud je mražený, dá se opakovaně uschovat v mrazáku.Zrovna tak se dá koupit už hotová směs mouky na chleba. Ne každá je ale dobrá. Jenom z bílé pšeničné mouky dobrý chleba prostě neupečeš, do chleba patří žitná mouka a o speciální mouce pšeničné na chleba by také měla být řeč. Ta je tmavá a jinak vymletá. A jestli v receptu opravdu bylo, že kvasnice vrazíš do třech deci mléka, tak to mně připadá jako zhovadilost. Z běžné hladké pšeničné mouky ti nakonec vznikne stejně tak nanejvýš nějaká veka.
Když se kdysi dávno pekl chleba u dědy na statku, tak se používala velká dřevěná káď, žádné kvasnice ani znovu vyráběný kvásek se nepoužíval. Oškrábaly se ze stěn kádě zbytky těsta, na to se přihodila v kamenném krajáči žitná mouka a teplá voda. Tím se vlastně kvásek oživil pro příští poečení. U dědy se chleba pekl ještě v peci na dřevo a takový chleba, jaký uměla teta, jsem pak už nikdy nejedla.


leden 19, 2021 10:55
... : NČ
No dobrý, Deer. Dík. Ale kolik čeho a jak dlouho? Už teda vim, že mouka nesmí bejt hladká pšeničná, nýbrž žitná, že se nezalejvá mlíkem ale vodou. To už teda vim.
Ale kolik čeho (droždí, vody, cukru) do toho blbýho kvásku, kolik toho blbýho kvásku pak použít na jaký množství mouky a vody, jak dlouho nechat kynout a při jaký teplotě, jak dlouho péct a na kolik stupňů ... To je, oč mi běží!
Když, coby celoživotní technik, slyším slovo "přiměřeně", vstávaj mi vlasy hrůzou.
leden 19, 2021 14:22
... : mila1
NČ, existuje chlebová mouka. Normálně k dostání a doporučovala bych ji pro začátek. Péct ze žitné je už pak trochu těžší, protože žitná bere víc vody a chleba je těžší a tipovala bych Tě spíš jako milovníka klasického českého bochníku typu Šumava.
Co se týče kvásku. Ten se dělá z žitné mouky a vody, proces trvá tři až čtyři dny a pak se z toho dá péct. Loni na jaře jsem to tak provozovala, pekla jsem z toho i jiné věci, protože tehdy nebyly k sehnání kvasnice.
Návod na výrobu kvásku mohu poslat, ale lze najít na webu.
Pokud ale chceš přece jen upéct jednoduchý chleba z kvasnic, posílám recept, který mi dal můj šéf a úspěšně ho léta peče:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek žitné mouky
2 rovné lžičky soli
kmín podle chuti
1 pytlík sušeného droždí
1,5 hrnku vlažné vody
Všechny ingredience jednoduše zamícháme, pak přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Do trouby dáme skleněnou formu s víkem - takovou tu oválnou - a troubu zapneme na 230 stupňů. Pak do té horké formy přemístíme to vykynuté těsto a pečeme půl hodiny na teplotě 230 stupňů přikryté a pak půl hodiny při stejné teplotě bez víka.

Když nemáš žitnou mouku, tak tam zkus dát tři hrnky té chlebové pšeničné, dá se všude koupit, vozí ji i Rohlík. Já jsem do té formy radši dala pečicí papír, aby se mi ten chleba nepřilepil, jednou se mi to totiž stalo, ale normálně by se to stát nemělo.
leden 19, 2021 15:38
... : mila1
Ještě dvě poznámky - skleněná forma s víkem - to je taková ta oválná zapékací mísa, něco takového https://pekace-zapekaci-misy.heureka.cz/kaiserhoff-misa-zapekaci-ovalna-s-vikem-1_5-l/specifikace/.
A tu zapékací mísu necháme v té troubě asi 30 minut nahřát při teplotě 230 stupňů, to mi z předešlého příspěvku vypadlo. Takže to vykynuté těsto půjde to horké nádoby.
leden 19, 2021 16:01
... : Bara
NC, kdyz trosku pohledas, tak pred delsim casem tady byl recept na chleba od Daniely, taky se pekl v kastrolu s poklickou. Snad se clanek jmenoval, chleba peceny v hrnci, presne uz to nevim.....
leden 19, 2021 19:04
... : Iris
Jsem tu jediná líná a zbabělá, která dává přednost domácí pekárně a nejlépe hotové směsi na chléb?
Před tebou ale NČ klobouk dolů za ten pokus.
leden 20, 2021 09:11
... : Iris
Danielko, jak jsem tak rolovala zdola nahoru, první, co jsem si přečetla bylo: "...doufám, milé dámy, že mu velelaskavě porodíte..."
Tak pravdou je, že v mém podání upéct opravdový kulatý pecen chleba, by byl šílený porod.
leden 20, 2021 09:14
... : *deeres*
Iris, nejsi jediná líná,to já taky. Od té doby, co mám pekárnu, tak žádné kynuté těsto nedělám ručně. Když se chci vyjímečně vytáhnout, tak peču tenhle. Je sice také z domácí pekárny,ani to nechutná jako klasický chleba, ale vždycky se po něm jenom zapráší.
200 gr mouka hrubá světlá
200 gr mouka hladká celozrnná žitná
100 gr mouka hladká celozrnná pšeničná
1 čajová lžička sušeného droždí
3 lžičky mořská sůl
2 polévkové lžíce sojového nápoje natural
l 1/2 lžíce olivového oleje
1 1/2 lžíce medu
360 ml vody
Pokud máte násypku : 4 lžíce loupané slunečnice - semínka, 4 lžíce loupaná tykev semínka, 3 lžíce kmín - drcený i celý.
Bez násypky musíte zvolit program kynutí,pak indegrience ručně přidat a zamíchat, následuje program pečení, jinak vám z nich udělá pekárna kaši.
Program neporadím, každá pekárna to má jinak a já peču vždycky nadvakrát, zvlášť kynutí, pak nastavím pečení na střední velikost chleba a hlídám, pokud se mně to nezdá, tak čas přidám.





leden 20, 2021 09:53
... : mila1
Já jsem v domácí pekárně chleba dřív taky pekla, ale pak se mi osvědčilo spíš to tam nechat jenom vykynout a pak to péct v troubě, ale určitě to je jednodušší.
Našla jsem ten recept, co zmiňovala Bára - chleba v kastrolu - v podstatě tam je rozpis ingrediencí shodný s tím, co jsem dávala, tak pokud NČ nemáš tu zapékací misku, tak se to dá upéct i v kastrolu s poklicí, která ovšem může do trouby. https://www.vareni.cz/recepty/chleb-peceny-v-kastrolu/
leden 20, 2021 10:23
... : mamča
Žasnu a smekám před vámi všemi, co se pouštíte do pečení domácího chleba, ať s pekárnou nebo bez.
Mám asi štěstí, že v místním obchodě mají asi 8 druhů chleba, od těch černých, přes slunečnicové, kmínové...a další. Tím, že je to malý obchod (COOP), mají od každého druhu jen pár kousků, a když náhodou chleba ten den dojde, mají v zásobě zmrazený polotovar, který dopečou. Říkají mu Hraničář, a je hodně sypaný kmínem.
Když nás jó honí mlsná, zajdu do místního soukromého krámku, kde prodávají skvělý chleba z malé pekárny Johan. Ten překvapivě ani rychle netvrdne, ani neplesniví. Škoda jen, že pan Johan už je starý pán, a nemá svého pekařského následovníka.
leden 20, 2021 10:30
... : mila1
Mamčo, ono to má svůj půvab upéct si doma vlastní chleba. Hlavně když se peče kváskový chléb, tak to je takový příjemný proces na celý den, jak chleba kyne, tak ho musíš čas od času přeložit a věnovat mu určitou péči. A pak při pečení to krásně provoní celý byt. Loni na jaře jsem tomu docela propadla, pekla jsem chleba i rohlíky. Teď už zase ne, máme dobrou pekárnu, tak je jednodušší zajít si tam.
leden 20, 2021 10:47
... : mamča
mila1 : Věřím, že voňavý byt při pečení chleba je fajn. Jen nevím, kde bych na to celý den vzala čas.
leden 20, 2021 14:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]