Listopad je za námi, začal advent a většině z nás místo
klidného rozjímání a tichého těšení se na Vánoce začíná etapa plná
obrovských příprav. A tak není divu, že mi začal v hlavě blikat
majáček, že bych měla fofrem upéct perníčky, aby se do Vánoc stačily
rozležet, jak mi radívala babička.
Zcela zbytečně (protože babiččiny perníčky jsou měkké hned po upečení),
stejně se nikdy nestačily pořádně rozležet, protože byly dříve snědeny. Zhruba
třetina byla zkonzumována veřejně právě při pečení, a to při sbírání upečených
perníčků z plechu do krabice, druhá třetina tajně během doby, kdy byly
pečlivě uschovány na dětem neznámém místě a asi je snědli mimozemšťani nebo
vetřelci ze skříně s povlečením, kam jsem je důmyslně zahrabala do
prostěradel, protože ani jedno dítko je prý ani nestačilo najít, natož
ochutnat.
No a poslední třetinu jsem vždy horko těžko bránila při zdobení, kdy mi
byly odebírány pacinkami, nic si nezavdávajícími s chapadly chobotnic, a to
jak co do délky, tak i co do počtu. No, a co odolalo chapadélkům mých dvou dětí,
to stačil sežrat pes ve chvíli, kdy pokreslené bílkovou polevou schnuly
v kuchyni.
Tradičně již hezkých pár let peču vždy ještě týden před Štědrým dnem
další várku perníčků a zdobení probíhá narychlo bílou a hnědou čokoládovou
polevou z pytlíku, co se jen nahřeje v mikrovlnce. Rozležet se zase
nestačí, jelikož nestačí ani ztvrdnout, a úspěch mají vždy velký, převelký.
Pro ty, co chtějí mít perníčky vlastnoručně upečené a nazdobené, jsou
tady dva moje oblíbené recepty. Jeden od babičky a druhý od mé nejlepší
kamarádky. Ty jsme pekli vždy na Mikuláše ve školce a děti si je pak samy
zdobily. A protože si je nechci nechat jen pro sebe, tak tady jsou. Jsou výborné a
doporučuji dělat rovnou z dvojité dávky, jsou hned pryč.
A když budete váhat, který recept použít, zkuste to jako já a dejte je oba
dva dohromady.
Tak docílíte dvojité dávky a zároveň vyzkoušíte oba recepty najednou!
Babiččiny perníčky
40 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
5 dkg másla
2 celá vejce
3 polévkové lžíce medu
kypřící prášek do perníku. Těsto necháme nejméně 2 hodiny v chladnu odpočinout, potom rozválíme,
vykrájíme a pečeme na vymazaném plechu nebo pečícím papíru. Perníčky od Hely ze školky
40 dkg hladké mouky
14 dkg cukru
7 dkg másla
2 lžíce medu
1 lžička sody
perníkové koření
2 vejce
Postup stejný jako u předchozích perníčků. A protože nemám fotku perníčků, jelikož se mi nikdy nepovedlo včas je
zdokumentovat, a letos jsem je ještě nepekla, tak aspoň přikládám foto našeho
loňského těsta na vanilkové rohlíčky.
Taky se vám zdá, že na nás tak nějak
divně kouká?
Dobrou
chuť
a
hlavně hodně zábavy při pečení a zdobení perníčků
vám
přeje
VODOMĚRKA
|