Nastal čas plný vůní vánočního cukroví. Peče každý, kdo jen trochu může. Dámy se trumfují množstvím druhů, tvrdě trestají "ukrádání", protože přeci cukroví se má jíst až po Vánocích, pak je to jednak uleželé, a taky je to ten správný čas, jak si tu báječnou a vzácnou pohodu ještě prodloužit. Taky se pečou vánočky...
Já osobně jsem tak trochu jiná - vánočky peču snad každý měsíc; ne
takové, jako pekla kdysi moje maminka, která vařila a pekla ala
Rettigová - tzn. vraž do toho deset vajec... Peču lehké, super do
snídaně či jen tak ke kafi... A pokud náhodou, náhodičkou kus zůstane, mám s tím své úmysly.
Snad
žádný jiný pokrm české kuchyně nevzbuzuje mezi naší populací tak kontroverzní
reakci jako žemlovka. Někteří jí zbožňují už od dětských let jako jedinečnou
mňamku, která doma bleskově mizí ze stolu, zanechávající přecpané členy rodiny
v slastném transu ne nepodobném indické nirváně. Naopak jiní ji považují za
rozčvaňhaný blivajs, který jakoby již někdo předžvýkal. A od dětských let se jí
vyhýbají jako čert kříži. Ano, žemlovku buď milujete, anebo nenávidíte. Rozumná
zlatá střední cesta prakticky neexistuje. Anebo že by ano? Uvidíme…
ŽEMLOVKA ALIAS ZEMLBÁBA
Ingredience:
zbylá
vánočka
jablka
rozinky
ořechy
skořicový
cukr nebo skořice a cukr
trocha
rumu
mléko
máslo
vejce
Postup:
Jablka nastrouháme nahrubo, vánočku nakrájíme na silnější plátky nebo větší
kousky.
Každý plátek smočíme v mléce a klademe vrstvu do máslem vymazaného
pekáčku.
Na ni rozložíme jablka, rozinky,
krájené nebo strouhané ořechy, posypeme skořicovým cukrem a zakápneme
rozpuštěným máslem a rumem.
Vrstvy takhle střídáme, ta poslední
je vánočková. Pak to jen celé zakápneme máslem a zalijeme 1-2 vejci
rozšlehanými v troše mléka.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě a podáváme sypané moučkovým
cukrem. Dobrý nápad je přidat do jablek kousky kompotovaného ovoce - meruněk, ananasu, banány, jahodami..
Též se dá přidat tvaroh, který z tohoto pokrmu v
tu ránu učiní bílkovinnou bombu vhodnou i pro kulturisty. Svébytné je i
přichucování ovocné vrstvy rumem. A korunu všemu dává chutný vanilkový krém,
kterým se dá upečená žemlovka ozdobit. Tutéž dochucující funkci může převzít i
šlehačka.
Tak dobré chutnání,
ANDREA
|