Toto jídlo bylo donedávna velmi populární a pro sladkou chuť oblíbené
hlavně mezi dětmi. Zřejmě proto vznikl v České televizi známý večerníček Káťa a Škubánek. Škubánky bývaly běžnou součástí
jídelníčků ve školkách i v závodních kuchyních. Před cca 100 lety běžně
patřily škubánky do znalostní výbavy každé dobré české hospodyně.
Starodávný a nejjednodušší recept asi znáte - oloupané brambory se uvaří, voda se slije (trocha se nechá u dna), zasype hrubou moukou, která se obráceným koncem vařečky "zašťouchá, neboli udělá se několik "šťouchů" do brambor. Poté se to pod pokličkou nechá na slabém ohni pár minut propařit. Hotová hmota se vařečkou prohněte a lžící se vykrajují bochánky, které se škubnutím ruky v zápěstí pokládají na talíř a tak vzniknou známé škubánky. Dnes vám nabízím recept na trochu „komfortnější škubánky“!
Škubánky na sladko
Ingredience (4
porce)
750 g brambor
350 g tvarohu
200 g hrubé mouky
2 jablka
2 hrušky
1 vejce
5 lžic cukru
4 lžíce másla
1 vanilkový cukr
1 celá skořice
0.5 lžičky citronové kůry
1 špetka soli
Tip - Do těsta na smažené
škubánky můžeme přidat i rozinky.
Postup
Brambory uvaříme ve slupce. Ještě teplé je oloupeme a prolisujeme v lisu na
brambory.
Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky. V
kastrolu rozehřejeme lžíci másla, přidáme ovoce a krátce osmahneme. Přidáme
trochu vody, lžíci cukru, skořici a podusíme asi 10 minut do změknutí.
Brambory smícháme s tvarohem, vejcem, moukou, vanilkovým cukrem, citronovou
kůrou a zbylým cukrem. Vypracujeme kypré těsto, ze kterého lžící tvarujeme oblé
škubánky. Ty pak smažíme na zbylém másle dozlatova a podáváme s ovocným
kompotem.
Báječnou chuť
před vánočními hody přeje
d@niela
|