O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ŠKUBNĚTE SI, PŘÁTELÉ :- ))) PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 03 prosinec 2020
Toto jídlo bylo donedávna velmi populární a pro sladkou chuť oblíbené hlavně mezi dětmi. Zřejmě proto vznikl v České televizi známý večerníček Káťa a Škubánek. Škubánky bývaly běžnou součástí jídelníčků ve školkách i v závodních kuchyních. Před cca 100 lety běžně patřily škubánky do znalostní výbavy každé dobré české hospodyně.

 

 

 

Starodávný a nejjednodušší recept asi znáte - oloupané brambory se uvaří, voda se slije (trocha se nechá u dna), zasype hrubou moukou, která se obráceným koncem vařečky "zašťouchá, neboli udělá se několik "šťouchů" do brambor. Poté se to pod pokličkou nechá na slabém ohni pár minut propařit. Hotová hmota se vařečkou prohněte a lžící se vykrajují bochánky, které se škubnutím ruky v zápěstí pokládají na talíř a tak vzniknou známé škubánky.

 

Dnes vám nabízím recept na trochu „komfortnější škubánky“!

 

 

Na másle smažené škubánky s tvarohem | Kaufland

 

 

 

Škubánky na sladko

 

Ingredience (4 porce)

750 g    brambor

350 g    tvarohu

200 g    hrubé mouky

2           jablka

2           hrušky

1           vejce

5 lžic    cukru

4 lžíce   másla

1            vanilkový cukr

1            celá skořice

0.5 lžičky      citronové kůry

1                   špetka soli

 

Tip -  Do těsta na smažené škubánky můžeme přidat i rozinky.

 

 

Postup

 

Brambory uvaříme ve slupce. Ještě teplé je oloupeme a prolisujeme v lisu na brambory.

Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky. V kastrolu rozehřejeme lžíci másla, přidáme ovoce a krátce osmahneme. Přidáme trochu vody, lžíci cukru, skořici a podusíme asi 10 minut do změknutí.

 

Brambory smícháme s tvarohem, vejcem, moukou, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a zbylým cukrem. Vypracujeme kypré těsto, ze kterého lžící tvarujeme oblé škubánky. Ty pak smažíme na zbylém másle dozlatova a podáváme s ovocným kompotem.

 

 

 

Báječnou chuť před vánočními hody přeje

d@niela

 

 

Komentáře (6)add feed
... : Inka
Škubánky miluju, vlastně jsem je strašně dlouho neměla. Babička z nich ještě i dělala placky, které opekla na pánvičce...to byla dobrota...
prosinec 04, 2020 05:42
... : Bara
Uz jsem skubanky nejedla snad pul stoleti. Moje maminka je delala posypane tvarohem nebo makem a prelite sadlem, velmi dobra varianta byla s povidlovou omackou, no a samozrejme ty opecene jsou snad nejlepsi......
prosinec 04, 2020 10:05
... : mamča
U nás se dělaly škubánky na slano. Maminka udělala jeden velký "knedlík", ten jsme krájely na plátky a opékaly na sádle. Sypaly jsme to na kostičky nakrájenou a opečenou slaninou, někdy s osmahnutou cibulkou.
prosinec 04, 2020 11:39
... : Milene
Babička taky dělala škubánky, se sádlem a s mákem. Učila mě to. Ale všechno bylo přiměřeně, tak si to nepamatuju. Do brambor na plotně dělala obrácenou vařečkou díry a do nich sypala mouku. A říkala k tomu nějakou básničku. .... 5 šťouchů do....
Já se snad do těch škubánků pustím.
prosinec 04, 2020 11:48
... : *deeres*
Odchována školní jídelnou, škubánky na sladko nejím. Děláme je stejně jako mamča. Dcera, když byla malá, tak je znala ze školky a také je nechtěla. Mne jednou napadlo,že bych je mohla zase uvařit a holka když to slyšela, tak sebrala z ledničky šunku, schovala se pod stůl a tam jí natajno loudala, aby neumřela hlady, když budou ty hnusné škubánky. Já jsem je začala opékat, ty začaly vonět po bytě, nejdříve začal slintat pes a vzápětí i dcera.
prosinec 04, 2020 22:53
... : andrea
škubánky jsme měli v neděli k večeři.
ách, ách, ách.... díky za recept!!!
prosinec 07, 2020 11:11
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]