Ne
nadarmo se tvarohu říká bílé zlato. Je tradiční mléčný výrobek s
velmi dlouhou historií. Má mléčně smetanovou chuť, bílou barvu a jemně
krémovitou chuť anebo naopak hrudkovitou konzistenci. Vzniká vysrážením
bílkoviny mléka pomocí kulturních mikroorganismů, popř. enzymů. Už z tohoto
popisu je zřejmé, že se jedná
o zcela přírodní potravinu. Jednou z plnohodnotných bílkovin obsažených v tvarohu je kasein,
který pozitivně působí na ochranu jaterních buněk, ovlivňuje růst člověka a
podporuje i mozkovou činnost.
Většina nutriční poradců se shoduje, že
večeře má být bohatá na bílkoviny a chudá na cukry. Proto se tvaroh
k večeři opravdu hodí. Navíc výborně zasytí - zažene hlad na několik
hodin, a je lehce stravitelný - nebude vás ve spaní tlačit žaludek.
U mléčných výrobků,
sýrů a tvarohů především, je obecně využitelnost obsaženého vápníku vysoká.
Důvodem je fakt, že téměř neobsahují látky, které vstřebávání vápníku brání, a
naopak obsahují laktózu nebo některé aminokyseliny, které využitelnost vápníku
zvyšují.
Tvarohem
okyselujete obsah střev a tím ničíte hnilobné mikroby tvořící karcinogenní
látky. Navíc při výrobě tvrdého tvarohu není použita termizace a tím je
zachována prospěšná mikroflóra, která má velmi příznivý vliv na zdraví střev. Tvaroh
se výborně hodí do studené i teplé kuchyně – ani tepelnou úpravou totiž neztrácí své
skvělé nutriční hodnoty. Je velmi univerzální – tvaroh vám zajistí nadýchanou
chuť vašeho dezertu i bez přidaného tuku. Ve slané kuchyni může najít uplatnění
při přípravě salátů, kde nahradí tučný balkánský sýr. No a domácí chléb s
pomazánkou z tvarohu, je prostě klasikou.
Tvaroh
se tráví velmi snadno (pominu-li ty z vás, kteří mají alergii na mléčnou
bílkovinu) a díky postupnému uvolňování aminokyselin, které umožňuje unikátní
micelární struktura, hraje prim i ve využitelnosti bílkovin (pro zajímavost:
prim ve využitelnosti hrají Olomoucké tvarůžky, které se také vyrábí z
tvarohu), což opět zlepší stravitelnost. Právě díky vynikající stravitelnosti a
tomu, že má pozitivní vliv na trávicí trakt, najde uplatnění u šetřící diety
při onemocnění žlučníku, střev a jater.
Ovocné
knedlíky z tvarohového těsta
Takže -
kdo si dá tvarohové knedlíky? Na těsto jsou třeba jen tři suroviny, které všichni
máte doma. Za půl hodiny můžete servírovat…
Suroviny na 4-5 porcí:
500g
měkkého tvarohu
350g hrubé mouky
špetka
soli
2
vajíčka
Postup:
Celá
vajíčka smícháme s tvarohem a postupně vmícháme mouku.
Těsto
bude hutné a lehce lepivé, proto doporučuji si u sebe mouku nechat a vždycky si
v ní "namočit" prsty.
Vrstvu
těsta kolem ovoce by neměla být velká.
V
osolené vodě vaříme 6-7 minut.
Dobrou chuť, pokud jste se
rozhodli,
že si je dnes uvaříte
d@niela
|