Fazole jsou jedním z hlavních zdrojů rostlinných bílkovin, obsahují také zdravé
tuky, mnoho vlákniny a vitamínů – zejména skupiny B, vitamín E a
kyselinu listovou. Bohatě jsou zastoupeny také minerální látky –
draslík, hořčík, měď, vápník, zinek a železo. Pokud jste ještě neobjevili kouzlo luštěninových pomazánek, tak
zkuste třeba tuto z červených fazolí a vajec. Skvělá je i na topinkách. A HLAVNĚ - DĚSNĚ RYCHLÁ A DOBRÁ!
FAZOLOVÁ POMAZÁNKA
Pro 4 osoby budete potřebovat:
500 g předem uvařených
červených fazolí (můžete použít i sterilované),
1 stroužek česneku,
200 g ricotty,
1 malou červenou cibuli,
1 lžíci olivového oleje
sůl, pepř,
pečivo,
bylinky na zdobení,
2 vejce (nejsou nutná)
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a stroužek česneku prolisujte. Do misky dejte
scezené fazole a vidličkou je důkladně rozmačkejte. Přidejte k nim cibuli i
česnek, vmíchejte ricottu a pomazánku zjemněte lžící olivového oleje.
Vše důkladně promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.
Pokud se vám zdá pomazánka příliš tuhá, můžete ji ještě zjemnit troškou
smetany.
Pečivo z jedné strany opečte na suché pánvi, potřete pomazánkou a ozdobte
bylinkami.
Tip:
Do pomazánky můžete navíc vmíchat dvě nadrobno nakrájená vařená vejce.
Fazole jsou výživné, zasytí vás, jsou lehce stravitelné a téměř bez
kalorií. Doslova nás nabíjejí životní energií. A to je dobrý důvod
dopřávat si je co nejčastěji! A pokud to nevíte, tak vařené fazole se osvědčují při hubnutí.
Obsahují hodně rozpustné vlákniny, úžasné potravy pro střevní mikroflóru
- 1 šálek vařených fazolí jí obsahuje až 19 gramů (více než polovinu
DDD pro dospělého člověka - 25g). Zato tuku, složeného jen z
nenasycených mastných kyselin, mají jen minimum.
Dobré chutnání i
zažívání
d@niela
|