SUPERSALÁT ZA PÁR MINUT A PÁR GROŠŮ |
|
|
|
Neděle, 20 září 2020 |
![](http://obrazky.kudlanka.cz/kuchka.jpg) Křehký, čerstvý, osvěžující – takový je salát, jehož hlavní surovinou je čerstvé zelí, které vždy doplní mrkev a cibule, dále celer (kořenový, řapíkatý nebo oba), někdy i petrželka, rozinky, ořechy… Jak je vaší mlsnosti libo. Původ tohoto salátu, zvaného COLESLAW, sahá do Holandska. Koolsla v holandštině znamená zelný salát. Ovšem nejvíce se proslavil a populární se stal ve Spojených státech amerických, především díky „fastfoodovým“ restauracím. Existuje řada jeho variant, jednu z nich předkládám.
salát coleslaw
1/2 hlávky bílého zelí 1 ks mrkev
1 hlavička celeru 1 ks cibule 200 g majonéza (můžeme přidat smetanu) 40 ml ocet 1 PL citronová šťáva 2 PL krystal. cukr 1 lžička sůl špetka pepř
Bílé zelí nakrouháme na tenké plátky a ještě příčně překrájíme na asi
centimetr velké kousky. Zasypeme přibližně jednou lžící soli, důkladně
promícháme a asi 20 - 30 minut ručně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíc
šťávy a zkřehlo. Tekutiny částečně slijeme. Podstatné je důkladné ruční
promačkání zasoleného zelí.
Mrkev nastrouháme nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájíme nadrobno. Vše důkladně promícháme se zelím.
Zálivku si připravíme smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou.
Suroviny na salát promícháme, dochutíme octem, pepřem a solí dle potřeby
a uložíme do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do
druhého dne.
Před podáváním opět dobře promícháme.
Tenhle báječný salát Coleslaw podáváme ke smaženým masům nebo i jen tak s pečivem.
d@niela – taky chcete
zhubnout?
|