O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI PDF Tisk E-mail
Úterý, 01 září 2020
Přejít na obsah
BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
Strana 2
Někdy před rokem 1700 na ostrově Mauricius vyhynul pták dodo, zvaný též blboun nejapný. Důvěřivé zvíře, které nebylo zvyklé na přítomnost člověka a na důsledky jeho činnosti, se nestačilo přizpůsobit novým podmínkám. Trochu si říkám, zda blboun v české kuchyni taky není na hraně existence. Jenom tím nemyslím svérázného živočicha, ani všetečného rádce ze sousedství, ale kynutý ovocný knedlík.

 

 

Určitě by byla škoda, kdyby ho z kuchyně vystrnadily jiné, mnohem rychlejší druhy ovocných knedlíků.
Kynuté ovocné knedlíky jsou typické tím, že mají poměrně velkou vrstvu nadýchaného těsta a tedy mohou vzbuzovat pocit, že vzdor vaší kuchařské snaze obsahují málo ovoce. Nenechte se tím zaskočit a ovoce klidně přidejte na talíř ještě i v jiné podobě, třeba jako studenou omáčku.

 

 

kynuté ovocné knedlíky

 

 

Na kynuté ovocné knedlíky budete v ideálním případě potřebovat několik věcí: kynuté těsto, ovoce a asi hodinu času. Celý postup je veskrze jednoduchý, kynutí probíhá jenom jednou, není na tom – skoro – co zkazit. Stačí sebrat odvahu a jít na věc. Dovolila jsem si tedy vytvořit seznam důležitých kuchařských momentů, které, když si pohlídáte, jste na nejlepší cestě za pochvalou nad výsledkem.

 

OKAMŽIK ČÍSLO 1: ŽIVÉ DROŽDÍ

Do těsta přijde jenom hrubá mouka, droždí, vejce, cukr, sůl a vlažné mléko. Vše najednou, bez jakékoli předchozí přípravy. Těsto je bez tuku a lehké, takže kyne snadno, droždí se nemusí nejprve přeměnit na kvásek, aby se v něm vzbudila kynoucí síla.

 

Nicméně přesto si na jednu věc dejte pozor. Mléko se do těsta přilévá vlažné právě proto, aby pomohlo v droždí vzbudit život a tedy i kynoucí aktivitu. Jenomže když mléko ohřejete moc, droždí spaříte, zabijete a kynutí už se nikdy konat nebude. Dejte si záležet, aby mléko, které nalijete do těsta, nemělo teplotu větší než 40 stupňů.

 

OKAMŽIK ČÍSLO 2: HEBKÉ TĚSTO

Jako u většiny kynutých těst, i tady to zpočátku bude vypadat, že tekutiny je v receptu moc a že se suroviny nemůžou nikdy spojit na hebké, téměř nelepivé těsto. Jenomže ony můžou a taky to udělají, musíte jim však dopřát pořádnou masáž. Těsto se potřebuje hníst a hníst a hníst, a pak ještě chvíli hníst, až se přemění na hebký, sametový zázrak.

Nejlépe vám to pochopitelně půjde v robotu s hnětacím nástavcem, ten dodá kýžený výsledek zhruba za 10 minut. V míse s vařečkou a s pohyby podobnými podebírání počítejte klidně s 20-30 minutami práce. Probudit lepek dá zabrat.

OKAMŽIK ČÍSLO 3: TVAROVÁNÍ KNEDLÍKŮ

U těsta na kynuté ovocné knedlíky je hezké, že nepotřebuje nejprve nakynout, než se pustíte do tvarování. Knedlíky z něj můžete vyválet a naplnit ihned po hnětení.

Pracovní plochu si podle potřeby nebojte posypat jakoukoli moukou, z těsta uválejte hada, hada rozkrájejte na stejné kousky a z nich pak rukama vyrobte placičky.  Do placiček přijde ovoce, těsto se kolem ovoce zvedne a utáhne do uzlíčku, a pak se ještě musí pořádně rukama ušoulat a vyválet na co nejdokonalejší pravidelný rotační tvar. Důvody to má dva: je potřeba vyhnat a zaplnit vzduch mezi kousky ovoce, a je žádoucí vytvořit co nejrovnoměrnější vrstvu těsta bez slabých a tenkých míst.

plnění kynutých ovocných knedlíků

Kdybyste si na tvarování nedali pozor, zejména při vaření ve vodě na to velmi rychle doplatíte. Vzduch uvnitř knedlíků v mezerách mezi ovocem způsobí, že uvařené knedlíky se vám srazí. Když ne rovnou v hrnci, tak hned po vyndání z vody. Tenká místa ve vrstvě těsta se zase snadno rozvaří, knedlík praskne, šťáva z ovoce vyteče a je po požitku.

OKAMŽIK ČÍSLO 4: KYNUTÍ KNEDLÍKŮ

Kynutí vytvarovaných a naplněných knedlíků probíhá rychle. Dle teploty a vlhkosti prostředí máte za 20-40 minut krásně vykynuto na dvojnásobek původní velikosti. Vytvarované nevykynuté knedlíky pokládejte na tác nebo mělký plech na pečení, který je buď potřený olejem, nebo hezky posypaný moukou. Jinak se vám knedlíky k podkladu přilepí a až je budete chtít zvednout kvůli vaření, roztrhnou se.

Dále je potřeba zajistit, aby knedlíky při kynutí na povrchu neosychaly. Utěrka je základ, ale ještě lepší je postavit kynoucí ovocné knedlíky tam, kde se nehýbe vzduch a není průvan. Já je zavírám do vypnuté trouby, protože to je malý prostor, který si knedlíky hezky zapaří, nikdo je tam neruší a je jim tam dobře.

 

OKAMŽIK ČÍSLO 5: VAŘENÍ KNEDLÍKŮ

Vykynuté knedlíky vložíte do mírně vroucí osolené vody. Během následující minuty je vařečkou nebo velkou lžící uvolněte ode dna, aby se nepřilepily, a pak je vařte 15 minut co nejmírněji, takřka bez bublin, protože voda způsobuje erozi kynutého těsta – čím víc bublin, tím víc těsta na povrchu jí padne za oběť. Hrnec můžete napůl přikrýt pokličkou, anebo ho nezakrývejte vůbec.

Po uvaření ve vodě nezapomeňte knedlíky trochu propíchnout, aby zevnitř vyšla pára a knedlíky se postupně nesrazily.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]