O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI PDF Tisk E-mail
Úterý, 01 září 2020
Přejít na obsah
BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
Strana 2

Suroviny

 

  • 500 g hrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 15 g cukru krupice
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 300-400 g očištěného ovoce do náplně
  • 50 g másla
  • strouhanka, tvaroh, mletý mák, moučkový cukr apod. na posypání
  • případně studená ovocná omáčka nebo vanilkový pudink k podávání
 
 

Postup

 

 

  1. Mouku prosijte do mísy, tím se nakypří a provzdušní a bude lépe kynout. Přisypte cukr a sůl a promíchejte, aby se obě suroviny rozptýlily v mouce.
  2. Droždí rozdrobte a přidejte k mouce, do mísy dál vyklepněte vejce a přilijte vlažné mléko o teplotě mezi 30-40 stupni. Studenější mléko by zpomalilo kynutí a teplejší mléko by spařilo kvasnice tak, že už nenakynou.
  3. Všechny suroviny v míse zpracujte vařečkou nebo hnětacím nástavcem v robotu na hrubé, lepkavé těsto. Pokračujte v hnětení tak dlouho, až vznikne těsto hebké, hladké, téměř nelepivé a tvárné. V robotu to bude trvat zhruba 10 minut, ručně k půl hodině.
  4. Zpracované těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou jakoukoli moukou. Vyválejte tenký váleček a rozkrájejte na 12 stejných dílů. Z každého utvořte rukama placičku, na ni vyrovnejte ovoce, zabalte do uzlíčku, zahlaďte všechny spoje a mezery a rukama ještě chvíli válejte jako kuličku, aby těsto pevně dosedlo na ovoce uvnitř.
  5. Vytvarované knedlíky skládejte na plech nebo tác posypaný moukou nebo potřený olejem. Vložte do vypnuté trouby, postříkejte vodou z rozprašovače, troubu zavřete a nechte kynout 20-40 minut na dvojnásobek objemu.
  6. Zatímco knedlíky kynou, připravte si parní nebo vodní lázeň, ve které budete knedlíky vařit. V páře vařte 20 minut, ve vodě jen 15.
  7. Po uvaření knedlíky propíchejte jen v případě, že jste je vařili ve vodě. Uvařené knedlíky potřete rozpuštěným máslem, aby na povrchu neosychaly.
  8. Podávejte posypané opečenou strouhankou, mletým mákem, oříšky nebo strouhaným tvarohem, doplňte závějí moučkového cukru, přelijte zbytkem másla. Dle nálady a možností doprovoďte nejlépe i nějakou ovocnou nebo smetanovou omáčkou, kynuté knedlíky po ní přímo volají.

 

Dobrou chuť, FLORENTÝNA


Komentáře (3)add feed
... : Bara
Moje maminka je varila na paracku, promazla je maslem, aby se neslepily. V pare nejsou oslizle. Vetsinou jsme je meli s boruvkama, posypane cukrem a skorici a polite maslem. Tvaroh jsme davali na merunkove a jahodove, svestkove (nekdy s mletym makem). Mak pry obsahuje vic vapniku jak mleko.....
září 02, 2020 10:44
... : doktor
Nejkrásnější a největší blbouny byly podávány na vojně.Byly ohromné,plněné švestkovými povidly.Doma maminka nejvíce vařila švestkové knedlíky z bramborového těsta s mákem.Tento pokrm miloval táta.
Dobrou chuť a hurá na blbouny, ať nevyhynou.Miluji borůvkové.
září 02, 2020 11:58
... : NČ
Radši nečtu. Titulek mi podezřele naznačuje, že článek je o mně.
září 05, 2020 16:50
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]