Dostávám brambory od rodičů z Vysočiny - je jich stále dost, doma po ruce a hlavně zadarmo, takže v hubenějších časech před výplatou mnohdy přijdou vhod ;-) Tedy ne že bych proti nim jinak něco měla - některé úpravy jsou vynikající a když se nemusí ani loupat, nenajdete chybu. A to i v případech, kdy si je náhodou musíte kupovat.
![](http://obrazky.kudlanka.cz/9brL.jpg)
Pečené brambory Pro čtyři osoby budeme potřebovat: 12 středních brambor (víc nemůže být na škodu) olivový olej (asi 1-2 lžíce nebo podle osobních preferencí) rostlinný olej na vymazání plechu (stačí jedna až dvě lžičky) 1 lžička soli 1 lžička sušeného tymiánu Na omáčku (nebo zálivku nebo dresink či jak tomu chcete říkat): 1 zakysaná smetana 1-2 stroužky česneku 2 špetky soli 3 snítky čerstvého tymiánu 4 - 6 lžic mléka 1. Troubu předehřejte na 200°C. Brambory dobře umyjte pod tekoucí vodou, nejlépe to jde za pomoci čisté kuchyňské houbičky. Ponechejte je se slupkou a nakrájejte na plátky asi 1 cm silné. Menší brambory stačí jen podélně rozpůlit, úplně malé můžete dokonce nechat celé. Pak je naskládejte, pěkně jednu vedle druhé, na obyčejným olejem vymazaný plech, případně místo oleje použijte pečící papír. Pokud má bramborový plátek z jedné strany slupku, přijde rozkrojenou stranou nahoru. Brambory pokapejte olivovým olejem a posypte solí a tymiánem. 2. Plech s bramborami vložte do vyhřáté trouby, kde budou měkké zhruba za půl hodiny. Pokud jim po této době chybí k zlatavému vzhledu ještě malý krůček, přesuňte plech na horní pozici v troubě, přepněte na gril nebo horní hřání a ještě velmi krátce a za téměř nepřetržitého dohledu pár minut zapečte. 3. Na omáčku smíchejte smetanu s mlékem, prolisovaným stroužkem česneku a solí. Máte-li rádi ještě ostřejší chuť, přidejte více česneku, ale opatrně - nejprve půl stroužku, pak případně další. Nakonec vmíchejte čerstvé lístky tymiánu. Stejná studená omáčka (chcete-li vypadat in, nazývejte ji dip) chutná také k obyčejným bramborám vařeným ve slupce. Doufám, že vám tyhle vynikající brambůrky budou chutnat stejně jako chutnaly nám. psquare
|