O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 24 srpen 2020
Přejít na obsah
LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
Strana 2
Dovolím si tomuto receptu říkat kuře na kapii, neboť nevím, jak jinak odlišit tohle moje letní kuře na paprice od klasického celoročního kuřete na paprice. Tentokrát se totiž kuře dusí na čerstvé červené paprice – čili na kapii. Vlastně se dusí v pyré z rozmixovaných pečených paprik a na závěr se zjemní smetanou, čímž vznikne skvost, na který si budete zvát hosty z širokého a dalekého okolí, abyste se o tu radost podělili.

 

 


 

Anebo si nebudete zvát nikoho, aby na vás zbylo víc. Obě možnosti jsou pochopitelně naprosto správné a dokonce se dají kombinovat. Určitě jsem tu už v minulosti slíbila, že vás s tímto letním zázrakem seznámím. Letních kapií v obchodech i na tržištích přibývá, tedy nastal ten správný čas.

 

 

kuře na kapii

 

 

Co je potřeba?

Kromě kuřete, kelímku smetany a dvou až tří červených masitých paprik budete potřebovat znalosti dvojího druhu. Výzvu začněte tím, že rozporcujete celé kuře na osm dílů. Teprve s celým kuřetem totiž do kuchyně přichází ta správná zábava (a lepší chuť, koupíte-li si kuře s dobrým původem). Rozporcování zabere jen 2-3 minuty, čili žádná zbytečná ztráta. Navíc vám zůstane kostra, krk a konce křídel na vývar.

Pokud si netroufáte na porcování, kupte si osm kousků horních kuřecích stehen, s nimi budete mít nejméně práce a dosáhnete nejlepšího výsledku. Horní kuřecí stehno neznamená celé kuřecí stehno, ale jen jeho masitější polovinu. Té druhé, dolní části se říká kuřecí palička. Případně si kupte čtyři celá stehna a každé rozdělte v kloubu na dva kusy.

Příprava čerstvých paprik vás na rozdíl od porcování kuřete trochu zdrží, přiznávám. Dá se však učinit předem nebo ve spojení s nějakou jinou kuchařskou činností, takže až přijde na věc – tedy na kuře na kapii – budete mít pyré předem nachystané.

Dělá se to takto. Nejprve se musí papriky zbavit slupky a taky se musí nechat maličko změknout. Za tímto účelem se nejprve sežehnou v troubě při teplotě aspoň 220-230 stupňů, případně i více, anebo pod grilem. Do trouby se vkládají tak, jak jsou, tedy celé, nevyjádřené, nerozkrojené, jen omyté.

Vcelku rychle začnou pod žhnoucím topným tělesem černat na povrchu. V jakýchkoli jiných případech by se jednalo o nevítaný jev, zde však jásejte a papriky sem tam pootočte, aby se sežehly i na ostatních místech po obvodu. Jakmile budou dost černé, tedy zhruba na 50 procentech povrchu, vyjměte je do misky, přikryjte poklicí a nechte 20 minut zapařit. Tím ještě trochu změknou a hlavně se uvolní slupka od zbytku dužiny.

Nakonec jim slupku snadno stáhněte nožíkem a zároveň přitom vyříznete semeník, stopku a další nejedlé části. Zůstane vám čistá dužina s trochou vyteklé šťávy, skvělý materiál na rozmixování. Pokud by vám pyré přišlo příliš husté a bránilo se rozmixování dohladka, neváhejte si vypomoct 100 ml studené vody (nebo klidně i domácího vývaru, chcete-li si obzvlášť pochutnat). Hotové pyré jemně dosolte, aby vám chuť byla příjemná, a pokuste se ubránit tomu, že ho celé a hned sníte.

Jakmile máte rozporcované kuře a připravené paprikové pyré, postup je stejný jako u kteréhokoli jiného dušeného masa:

1.     Nejprve se na trošce tuku opeče maso, aby získalo na povrchu pěknou zlatavě opečenou barvu. Tím sice maso nezměkne, ale podstatně se mu vylepší chuť.

2.     Na výpeku z masa se nechá proskočit pokrájená cibule, protože cibule je v dušených jídlech vítaným společníkem. Nemusí vyloženě zezlátnout, stačí, aby změkla, zesládla a ztratila syrovou štiplavost.

 

3.     Pokud máte rádi jídlo pálivější či pikantnější, v opečené cibuli můžete bleskově rozmíchat trochu pálivé mleté papriky. K cibuli se vrátí opečené maso a zalije se připravenou aromatickou tekutinou, v tomto případě paprikovým pyré. Maso bude zhruba do poloviny až do dvou třetin ponořené. Takto se nechá zakryté pomaličku a bez výrazného bublání nebo překotného vaření dusit 45-60 minut, až bude krásně měkké a začne se snadno oddělovat od kostí.

 

 

Kuře na kapii čili kuře na čerstvé paprice

 

 

 

 

Na samotný závěr se doladí vzhled masa, konkrétně se mu uzme vydušená kůže, ta požitek z jídla – na rozdíl od kůže vypečené – nezlepšuje. Taky se doladí vzhled omáčky, například tím, že se jí sebere přebytečný tuk, pokud je ho příliš, dále taky přilitím smetany a krátkým povařením, a nakonec ještě třeba rozmixováním pro větší hebkost. Smetanu já osobně raději používám tu ke šlehání, přestože by stačila i smetana na vaření. Smetana ke šlehání má vyšší tučnost, nesráží se v horkém jídle tak rychle a má tendenci po kratším převaření jídlo letmo zahustit.




 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]