Ani byste nevěřili, jak roztodivné dotazy do poradny dostávám... Například nedávno mi přišel následující - a máte-li kdo nějaké další vysvětlení, prosím, abyste přispěli svou "troškou do mlýna". "Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu: vsadili jsem se s kamarádem, jak se správně kráji pórek. On tvrdí, že od konce, já zase že od kořínků. Rozsoudíte nás?"
![](http://obrazky.kudlanka.cz/9porL.jpg)
Záleží na tom, co vaříš. Bílá část je jemnější, zelená už „listovější". Pórek vždy pečlivě oplachujeme. Mezi jednotlivými listy ulpívají nečistoty a občas i drobný hmyz. Zvláště, pokud během pěstování a před sklizní pršelo. Proto, jestli to recept umožní, pórek podélně rozpůlíme a nečistoty s hlínou vyplavíme pod studenou tekoucí vodou. Takže můžeš pórek krájet jak na špalíčky (např. pro vaření v páře), nebo kolečka. Tenká, či silnější. Horní, zelená část, se mnohdy krájí na delší užší proužky - např. pro čínu. Mnohdy se použije pouze dolní část, krájená tedy od kořínků, vrchní, zelená, se pak krájí extra, např. jen na posypání hotového jídla. d@niela Nu, a aby toho nebylo málo, našla jsem zajímavé návody (CO A JAK S PÓRKEM) - ten první je "pro pány" uznejte - co ta s tou pusou dokáže....
Tenhle druhý je "pro dámy". Ale - ten pozor - je přístupný až po desáté večerní a až od osmnácti, prosím.... Nu - a pak že zelenina není zdravá ... :-))))
|