O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KYNUTÉ BUCHTY KROK ZA KROKEM PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 06 srpen 2020
Přejít na obsah
KYNUTÉ BUCHTY KROK ZA KROKEM
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

Tvarování kynutých buchet

Jakmile budete mít těsto jednou, dvakrát nebo třikrát nakynuté, ukáže se váš organizační talent při plnění a skládání na plech. Nejprve rozválejte těsto na pracovní podložce, kterou jste si jemně, ale opravdu jen jemně posypali hladkou moukou. Jelikož je těsto tučné a dobře zpracované, nepotřebuje nijak zvlášť podsypávat a v podstatě se skoro nelepí. Těsto rozválejte na obdélník s tloušťkou 5-10 mm a pak velmi ostrým nožem nebo rádýlkem rozkrájejte na 4 x 6 čili 24 čtverců. Jestliže máte menší plochu, pracujte jen s polovinou těsta.

Na každý kus těsta lžící položte část náplně, zhruba jednu ne zcela vrchovatou lžíci.

Poté spojte všechny čtyři rohy těsta a pevně je stiskněte k sobě.

Nakonec stejně tak pevně stiskněte i čtyři boční otvory. Vezměte buchtu do ruky, trochu ji uhlaďte a položte na plech dobře vymazaný máslem. Buchty skládejte v rozestupech aspoň půl centimetru a důkladně je potírejte rozpuštěným máslem ze všech stran.

Na plechu budou naposledy 15-30 minut kynout a následně ještě v troubě naskočí, takže se na sebe nalepí a vytvoří žádané buchtoidní tvary. Máslo pomůže tomu, že je po upečení od sebe snadno odtrhnete.


 

Náplně do kynutých buchet

TVAROHOVÁ NÁPLŇ

Aby vám tvaroh při pečení neutíkal z buchet, použijte balený tvaroh, nikoli vaničkový. Ten je příliš řídký a obsahuje moc tekutin. Do náplně se tvaroh míchá s vajíčky, vanilkovým cukrem, cukrem a rozinkami.

 

POVIDLOVÁ NÁPLŇ

Pravá povidla se připravují pouze ze švestek. Žádné další suroviny, a to ani cukr, nejsou potřeba. Povidla se vaří tradičně tak, že se do kotle nahází švestky, začnou se vařit a jakmile se uvolní od pecek, tak se scedí přes hrubé síto. Pecky se oddělí a švestková dužina se svařuje dál. Za bedlivého míchání a hlídání se po čase odpaří dost vody, až rozvařené švestky zhoustnou. Tomu se pak říká povidla. Díky sníženému obsahu vody se povidla nekazí a vydrží celou zimu. A díky sníženému obsahu vody tahle povidla drží svou konzistenci při všech teplotách, i při pečení v troubě. Prostě netečou a jsou hustá.

Moderní potravinářský průmysl se ale na tuhle pracnost a časovou i energetickou náročnost dívá dost skrz prsty, považuje to za nehorázné plýtvání časem, zdroji a penězi a povidla zahušťuje ledasčím. Nezatěžuje se s odpařováním vody a raději použije něco na zahuštění. Taková povidla ale při zahřátí tečou a taky potřebují přidaný cukr, aby měla výraznější chuť. O to víc pak tečou.

Na povidlovou náplň proto berte povidla poctivá, pouze ze švestek. Nezahuštěná, nedoslazovaná. Maličko je nařeďte rumem a cukrem, případně dochuťte skořicí.

Jelikož povidla jsou jen stoprocentní švestková dužina, kynuté buchty s povidly rychle vysychají a tvrdnou, zejména v porovnání se šťavnatými tvarohovými. Dá se tomu pomoci tím, že do uhněteného těsta ještě před prvním kynutím dobře vpracujete trochu pokrájeného másla, aby těsto obsahovalo víc tuku a bylo vláčnější. Totéž platí u koláčů plněných jen povidly.

 

MAKOVÁ NÁPLŇ

Dělá se z mletého máku a mléka prostým svařením na hustou kaši. Mák je tučný, takže se zde nevyskytuje stejný problém jako u povidel a můžete použít základní verzi těsta. Buchty s mákem jsou též poměrně dlouho vláčné.

Recept na makovou náplň je přesně ten, který vám nedám, protože mletý mák jako jednu z mála věcí opravdu nejím a nemůžu tak posoudit, která maková náplň je nejlepší ze všech. Ale aspoň vám poradím, že uvařenou makovou náplň musíte nejprve nechat vychladnout, než ji zabalíte do těsta.

OVOCE

Nebojte se použít vypeckované švestky, meruňky, borůvky, ostružiny. Kyselejší ovoce klidně trochu prosypte krupicovým cukrem.

Těsto se nasákne uvolněnou šťávou, uvnitř buchty trochu vznikne dutina, ale to vlastně ničemu nevadí.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]