O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRVNÍ MÁJ S JEDLÝMI RŮŽENKAMI ŠÍPKOVÝMI PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 30 duben 2020
Přejít na obsah
PRVNÍ MÁJ S JEDLÝMI RŮŽENKAMI ŠÍPKOVÝMI
Strana 2

"Zítra je 1. máj, ale pusu pod rozkvetlou třešní určitě nestihneme - ta naše třešinka už dávno odkvetla. I když...před pár lety na to třešňové předčasné kvetení manžel vyzrál - když stromek v dubnu kvetl, ustřihl malou větvičku a schoval ji do mrazáku. A já pak mohla dostat prvomájovou pusu pod sice zmrzlou, ale kvetoucí  třešní". Tohle píše Iva Trhoňová, autorka báječné knížky "RUCE V MOUCE",  o které jsme také na Kudlance četli.

 

 

"Místo třešně nám doma "kvete" ošatka s motanými růženkami. Moc nám chutnaly s máslem a domácí jahodovou marmeládou. Jsou to jemné housky, tvarované jako kytičky, velmi pěkně vypadají, jsou měkké a vláčné. Stejné vydrží do druhého dne, tedy pokud zbudou. Výborné jsou jen tak, samotné nebo třeba s máslem a domácí marmeládou. Nejen, že moc dobře chutnají, u tohoto pečiva se můžete blýsknou domácím granulovaným cukrem, který na pečivu vypadá velmi zdobně."

 

 

MOTANÉ  RŮŽENKY

 

Růženky šípkové

Suroviny:

180 g vody
50 g cukru
vanilkový cukr (20 g)
100 g majonézy (používám domácí)
30 g změklého másla
1/2 vejce (druhá polovina zůstane na potření kytiček před pečením)
500-530 g hladké mouky
strouhaná citronová kůra
21 g droždí

 

Na potření a posyp před pečením:

zbytek vejce
1-2 lžíce mléka
půl lžičky cukru
granulovaný cukr

 

 

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 3 lžíce mouky (vše z připraveného, odváženého množství surovin) a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek všech surovin (majonézu až nakonec) a uhněteme těsto, které bude 45 minut kynout.

 

Vykynuté propracujeme, rozdělíme na 16 kousků, z každého uděláme pevnou bulku a necháme 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíme na 25-30 cm dlouhý pramen, vytvarujeme jako kytičku a uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií (potřebujeme 2 plechy).

 

 

květinka

Po cca 45 minutách růženky potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem, ve kterém jsme rozpustili cukr. Středy kytiček posypeme granulovaným cukrem a oba plechy najednou upečeme ve vyhřáté troubě do červena (horkovzduch – 180°C/15-20 minut).

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]