O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FIALKOVÉ POTĚŠENÍ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 26 březen 2020
Jednu z nejúčinnějších bylinek proti kašli a hojící dýchací cesty, máte na jaře lehounce rozsypanou v trávě. Málokdo o ní ví, že nenápadná rostlinka s opojnou vůní a romantickou barvou je jednou z nejsilnějších léčivek. A co je nejlepší, pomáhá již při prvních příznacích. Fialka patří mezi naše nejstarší léčivé bylinky, kterou zmiňovali už Dioscoridos či Plinius.
 


 

 

 

Mimo to působí blahodárně při zánětu hlasivek, dokáže zmírnit revmatické bolesti, má silné močopudné účinky, úleví při křečích a bolestech břicha, je vynikajícím pomocníkem při migrénách a bolestech hlavy.  Odvar z fialky je výborný na omývání hnisavých ran, kožních vředů a vyrážek.

 

Co fialky obsahují?

 

Jsou zásobárnou vitamínu C a rutinu. Obsahuje též prospěšné saponiny a flavonoidy. Také se v nich nacházejí třísloviny, sliz, karotenoidy, alkaloid violin a glykosid gaulterín.

Nechybí ani stopy silice s methylesterem kyseliny salicylové.

 

Všechno jsou to velmi prospěšné látky pro lidský organismus. Vždyť například zmiňované flavonoidy mají silný antioxidační účinek, pomáhají kardiovaskulárnímu systému a regenerují, zpevňují cévy.

Je fantastická do limonád a čajů. Při onemocnění dýchacích cest a dalších zmíněných problémech užívejte 1 PL několikrát denně do zmírnění obtíží.

 

Pozvěte fialky do kuchyně | Prima Fresh

 

 

Vyrobte si osvěžující a léčivou domácí limonádu a poznejte její zázračnou moc.

 

Potřebujete:

 

30 g fialek (asi 2 hrsti)

1 l převařené vody

1 PL kyseliny citrónové

1 kg cukru.

 

Fialky propláchněte pod mírným proudem tekoucí vody a vsypte je do připraveného kastrolu. Zalijte převařenou horkou vodou a nechte macerovat do druhého dne. Květovou směs rozmixujte a přes pláténko přeceďte do jiného hrnce. Přisypte cukr a přiveďte do varu. Přidejte kyselinu citrónovou a na mírném plameni vařte do zhoustnutí asi 45 minut.

Ihned nalévejte do vysterilizovaných sklenic, zavřete. Obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 

 

 

Používejte i jako sladidlo do salátů, kávy, čaje. Můžete přidávat do těst nebo jím polít palačinky.

 

Upozornění:

Samozřejmě i zde platí, že fialku netřeba užívat dlouhodobě. Užívejte ji maximálně po dobu 2 týdnů a pak si dejte přestávku alespoň na týden.

Bylinka ve velkém množství může totiž způsobit nevolnosti.

 

No, tak nyní na to máte čas,

tak hezky ven a sbírat!

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (7)add feed
... : doktor
Děkuji za nádhernou květinku.... bacha je chráněná !
březen 27, 2020 14:33
... : *deeres*
Bacha! Není!
Violka vonná, co jí normálně
březen 27, 2020 16:19
... : *deeres*
říkáme fialka, tak ani jeden druh není chráněný. První na jaře je ta voňavá a za ní následuje tzv. psí (lesní violka), je světlejší, s většími květy, ale nevoní.

https://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=49
březen 27, 2020 16:22
... : *deeres*
Když někdo má trpělivost, kterou já nemám, tak se dá i kandovat a vypadá skvěle, jako ozdoba na dort. Nezaměňovat s bonbony s názvem fialky, měly tvar fialky a i tak voněly. Ale ty už zná asi jenom ten, kdo je starý jako uhlí. Vážené v cukrárně 10 dkg za dvě kačky, se daly koupit v mém dětství.
březen 27, 2020 16:27
... : Milene
Dnes jsem sbírala podběl. Fialky jsem také nějaké potkala, ale asi tak 2 hrsti by byly všechny, co jsem viděla. A to je škoda. Bonbony fialky si také pamatuji. Jednou asi před 3 roky jsem je někde koupila na trhu a byly pěkně hnusný. smilies/angry.gif
březen 27, 2020 18:54
... : doktor
Hahahaha,myslel jsem,bacha je chráněná pro včelky,je to první květinka na které se mohou napást.Díky děvčata za bezva komentáře.Ahoj a bezva sobotu.
březen 28, 2020 11:43
... : *deeres*
První jsou rozkvetlé jívy, známé jako kočičky.
březen 28, 2020 11:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]