O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZELÍ, KYSANÉ ZELÍČKO PDF Tisk E-mail
Neděle, 19 leden 2020
Výsledek obrázku pro nakládání zelíKysané zelí už není to, co bývalo. Tedy myslím to kupované... V čerstvém stavu se v našich obchodech shání obtížně, protože kvůli prodloužení trvanlivosti do něj výrobci přidávají chemické konzervanty nebo ho sterilují teplem.  Přirozené mléčné kysání je tradiční a také nejšetrnější způsob konzervace zeleniny, protože v ní zachová vitamín C a zdraví prospěšné živé bakterie mléčného kvašení.

 

 

 

 

 

 

Ovšem - aby si kysané zelí zachovalo všechny výživově cenné složky, mělo by se konzumovat co nejdřív od vytažení z kádě. Přístup vzduchu totiž v zelí odstartuje proces nevratných změn, takže bez dodatečných úprav nevydrží dlouho. Proto se neupravené kysané zelí smělo dřív prodávat nanejvýš 14 dní od naplnění do plastových sáčků. Aby dnes mohlo vydržet na pultech několik měsíců, musí projít technologickými úpravami, které mu tuto prodlouženou trvanlivost zajistí. Jednou z nich je náhrada původního láku za slaný nálev.

 

Výsledek obrázku pro nakládání zelí

 

Sterilace teplem zajišťuje zelí prodlouženou trvanlivost i bez použití chemických konzervantů. Nevýhodou však je zánik prospěšných probiotických mikroorganismů. Obvykle se sterilované zelí prodává ve sklenicích. Pokud bylo před prodejem kysané zelí tepelně ošetřeno, musí se na jeho etiketě zmínka o sterilaci objevit. Přesto i v tomto případě prostudujme složení. Není totiž vyloučeno, že i sterilovaný zelný výrobek bude obsahovat chemické konzervanty. Věnujte pozornost také tomu, zda výrobce přidal do nálevu náhradní sladidlo, například sacharin (E954), připadně chemické bělidlo.

 

 

Barva zelného výrobku by měla být světle nažloutlá a přirozená. Je-li příliš tmavá, není to pouze kosmetická vada, ale i známka snížené kvality. Nápadně bílá barva zase signalizuje přítomnost chemických bělidel, která výrobce ukrývá v seznamu složek za slovo antioxidant. Může to být třeba disiřičitan draselný (E224), který současně působí jako konzervant. Siřičitany patří mezi alergeny, citliví zákazníci by proto měli na jeho přítomnost dávat pozor. Jako antioxidantu se také užívá kyseliny askorbové, tedy synteticky vyrobeného vitamínu C (E300).

 

Ale dost "chemického povídání" - jasné a nejlepší je, pokud si ho naložíte doma sami. Zelí není třeba nakládat do velkého kameninového „zeláku“. Pro první vyzkoušení stačí i větší sklenice.

 

Výsledek obrázku pro nakládání zelíNakrouhat a nasolit

 

Zelí očistíme, rozčtvrtíme, zbavíme košťálu, zvážíme a na krouhadle nakrouháme do vany, posypeme příslušným množstvím přísad (viz níže), lehce promícháme a postupně plníme do kameninových nádob (soudků), které se běžně prodávají v obchodech s domácími potřebami. Zelí můžeme dát i do větších sklenic.

Při plnění krouhanku dusáme ručně tloukem, nebo ji ve větších kameninách sešlapáváme, abychom vytěsnili vzduch. Při dusání a sešlapávání se uvolňuje buněčná šťáva, kterou podle potřeby ubíráme, ale tak, aby naložené zelí bylo stále zatopeno.

Při nakládání má mít zelí teplotu asi 20 °C a po dobu kvašení, která trvá 4–6 týdnů, teplotu 12–15 °C.

Po dobu kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Není-li, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout).

Po vykvašení přendáme nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny opět kontrolujeme, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku soudku pod víkem stále voda, aby k zelí nemohl vzduch.

 

Rychlokvašené zelí

 

Do hrnce nastrouháme tři hlávky zelí, zalijeme je horkou vodou a necháme přejít varem. Zelí na sítku prolijeme studenou vodou, až vychladne, promícháme je se solí. Na 1 kg zelí dáme 100 g soli a špetku kmínu. Nasolené zelí stačí promnout čistýma rukama.

Zelí natlačíme do kameninového hrnce, zatěžkáme, přikryjeme plátnem a na teplém místě je necháme kvasit. Zelí je už za 8–10 dní velmi dobré, ale dlouho nevydrží, proto nakládáme jen menší dávku.

 

.....

 

Zelí jsem nakládala mnohokrát. Nejprve do velké sklenice od okurek, později jsem si opravdu koupila keramický zelák, byl to asi tak půl metru vysoký soudek, který jsem měla ve sklepě. Plnila jsem ho několikrát za rok, občas jsem měnila recepty, ale vždy to bylo něco báječného. Zelí jsme vždy milovali - v každé možné úpravě. 

No, a zažili jsme s ním - tedy hlavně při nakládání a jeho kvašení - i mnoho neskutečných zážitků...

 

Co vy?

Také jste někdy nakládali své vlastní zelíčko?

 

d@niela

 

 

Komentáře (3)add feed
... : *deeres*
Pamatuji ještě, jak se v zelinářství prodávaly rychlokvašky a stejně tak zelí z dřevěného sudu. Hezky do přineseného kastrůlku za kačku,, celou cestu domů jsem ochutnávala a zároveň se při tom šklebila. Chutnalo úplně jinak, stejně jako mnohé potraviny dnes prodávané se stejným jménem, ale úplně jiným složením.
Pokud bych měla sklep, tak bych neváhala ani chvilku, koupila kamenný zeliňák a na podzim naložila tak, aby vydrželo celou zimu. Do bytu nikdy, ten smrad bych neustála.
leden 20, 2020 10:46
... : Milene
Mám naloženo 10 kg. Už vesele spotřebováváme. Teď mám v plánu bramborové knedlíky plněné uzeným se zelím. Zelák mám v garáži. Tam ho vždycky dával tcháníček, když nakládal. Potom jsem poprvé nakládala já a zelák jsem dala na verandu a zelí se hned zkazilo. Tak nyní je zase v garáži a dobrý. Vydrží dokud ho nespotřebujeme.
leden 20, 2020 13:25
... : Krakonoš
Dokud byla pohromadě původní rodina, zelí jsme nakládali každej rok, základem byly jemně nakrouhaný hlavy přímo z Křimic. Skladovalo se v garáži, vydrželo v pohodě do konce května. Dnes už jsou děcka velký a víceméně vyletěný do světa, spotřeba spadla tak, že už se to nevyplatí, půlku bych toho vyhodil. Tak kupuju v případě potřeby křimický, holt s tím siřičitanem, chuťově je ale výtečný. Ve východních Čechách se prodává zcela bez jakejchkoli konzervantů naprostá klasika, ale nikdy jsem ho nejed, tak nevím, jak je či nejni dobrý.
leden 20, 2020 21:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]