Potřebuje vůbec dobrá čína recept? Nestačí jen všechno rychle smíchat v jedné pánvi? Případně maso předem naložit do nějaké marinády á la čína? Pokud toužíte po co nejlepším zážitku, po co nejměkčím a nejšťavatějším mase, pokud chcete zeleninu nechat tak akorát křupavou a přitom téměř měkkou, pokud netoužíte do jídla sypat glutamátové prášky, pokud se chcete dostat co nejblíž originálu, jak jen naše zeměpisná poloha umožňuje, je tahle čína a recept na ni právě pro vás.
Množství: 1 porce
Tohle je obecný návod na jakékoli
minutkové maso, pokrájené na extra tenké nudličky, a na jeho přípravu ve woku
na způsob číny. Pokud nemáte wok, stačit vám bude i velká pánev s těžkým dnem,
kterou se nebudete bát pořádně rozehřát.
Recept je napsaný pouze pro jednu
osobu. Pokud vás bude jíst víc, znásobte suroviny, ale pracujte zásadně po
jedné, nanejvýš dvou porcích. Pánev za žádných okolností nesmíte přeplnit.
Suroviny
- 100g plátek vepřové pečeně bez kosti
- 1 lžíce bílého vína nebo rýžového octa
- 2 špetky koření pěti vůní
- 2 špetky soli
- 1/2 mladé cukety
- 1 malá mrkev
- 1 jarní cibulka s natí
- 1 lžička (5 ml) sojové omáčky
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 lžička rýžového octa
- 1/2 lžičky solamylu (můžete
vynechat, vysvětlení vás čeká v postupu)
- 3 lžíce oleje
Postup
Z plátku masa
odřízněte zbytky tukového krytí, má-li nějaké. Pro delší pečení by byly
báječné, na rychlé jídlo z pánve ho bohužel nepotřebujete. Očištěné maso
položte na prkénko a nakrájejte ho na co nejtenčí nudličky, silné jen 2-3
mm. Nesnažte se tento krok provést bez náležitě ostrého nože.
Nudličky
smíchejte s kořením pěti vůní, solí a vínem a nechte stát někde bokem, ale
ne v lednici.
Cuketu omyjte a
nakrájejte podélně na co nejtenčí tenké plátky. Ty pak položte v několika
vrstvách na sebe a ještě je nakrájejte na stejně tenké nudličky. Mrkev
oškrábejte a zešikma nařežte na velmi tenká kolečka. Z cibule odřízněte
kořínky, zbavte ji vyschlé vnější vrstvy a zaschlých konců nati a pak
nakrájejte na kolečka. Nespoléhejte se na to, že zeleninu dokrájíte, až bude
maso v pánvi. Jakmile do ní vhodíte maso, už na něco takového nebudete mít
čas.
Sojovou a rybí
omáčku, rýžový ocet a solamyl smíchejte s 50 ml vody. Měli byste tedy mít
tři části přípravy: ochucené maso, nakrájenou zeleninu a aromatizovanou
vodu.
Pánev rozehřejte
nasucho, na plotýnce nastavené na nejvyšší výkon. Jakmile se bude za jednu
až dvě minuty tvářit velmi rozpáleně (a ona bude), přilijte dvě lžíce
oleje. Ty hned začnou kouřit, proto neotálejte a okamžitě přidejte maso. V
ten samý okamžik začněte masem v pánvi promíchávat a nepřestaňte dřív, než
se ze všech stran zatáhne a ztratí syrovou podobu, zhruba minutu. Sejměte
pánev nebo wok z plotýnky a vyklopte maso stranou.
Vraťte pánev
zpět, přilijte zbytek oleje a vhoďte do ní veškerou zeleninu. Opět minutu
mrštně míchejte, pak zalijte připravenou tekutinou. Pozor, ihned se jí
velká část odpaří a může vám popálit ruku náhle vzniklou párou -
přilévejte tedy tekutinu z boku a ruku držte mimo prostor pánve. Míchejte,
aby se zelenina obalila a nasákla chutě, a aby omáčka rovnoměrně zhoustla,
stačí necelou minutu. Pokud nepoužijete solamyl na zahuštění, ještě chvíli
vařte, až se část tekutiny odpaří a omáčka zhoustne sama od sebe.
Vraťte do pánve
opečené maso. Neodoláte-li pokušení vhodit do jídla arašídy, mandle nebo
pekanové ořechy, udělejte to teď. Naposledy prohoďte nebo zamíchejte a
máte hotovo.
Ihned odstavte a
pro začátek podávejte třeba s dušenou jasmínovou rýží nebo předem
uvařenými asijskými nudlemi.
FLORENTÝNA
|