O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY PDF Tisk E-mail
Neděle, 15 prosinec 2019
Jídlo z jednoho hrnce dává jakousi záruku, že se příprava večeře nezvrhne v něco komplikovaného, duševně i fyzicky náročného. Čočkový kastrůlek můžete bez obav považovat za skoro přesně takové jídlo z jednoho hrnce. Dostatečně zasytí, přiměřeně zahřeje a ještě ho může zbýt dost pro další dny. Netvrdím, že bude hotové za 15 minut, protože některé suroviny si dávají na čas, ale rozhodně si u něj užijete pohodu a nezůstane po vás hromada nádobí.
 
 
 
 
 
 
    čočkový kastrůlek
 
 
  Suroviny

  • 300 g vepřového boku (bez kůže a bez kostí) nebo plece
  • 1 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček černého pepře
  • 300 g drobnozrnné zelené čočky
  • 2 velké mrkve
  • 1 lžíce másla nebo další lžíce sádla
  • 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
  • 4 syrové vepřové bílé klobásky
  • 4 velké brambory
  • 1 lžička soli

  • Na dochucení:
  • pokud máte rádi čočku na kyselo, bude se vám hodit bílý vinný ocet
  • nebo lze použít rozetřený česnek (2-3 stroužky) a sušenou majoránkou (1 lžička)
  • anebo nemusíte dochucovat vůbec
 
 
Postup
 
  • Maso opláchněte a nakrájejte na 2-3 cm velké kostky. Promíchejte s půl lžičkou soli a nechte 5 minut odpočinout. Mezitím si oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Rozehřejte větší kastrol a rozpusťte v něm lžíci sádla.
  • Jakmile je sádlo horké, vhoďte do něj osolené maso a zprudka nechte dvě minuty opékat. Poté kousky obraťte a opečte i po druhé straně, až získají svůdnou sytě zlatou barvu. Přidejte k nim cibuli a za příležitostného promíchání ji nechte další dvě minuty změknout a chytit pár záblesků zezlátnutí, podobně jako už má maso.
  • Opečené maso s cibulí podlijte hrnkem (350 ml) vody, přiveďte k varu, zakryjte poklicí a nechte hodinu a půl zvolna dusit skoro doměkka.
  • Na konci této doby si připravte čočku. Propláchněte ji na cedníku, vložte do malého hrnce, zalijte vodou tak, aby voda dosahovala 2 cm nad čočku, a přiveďte k varu. Po 3 minutách tuto vodu slijte, čočku znovu propláchněte na cedníku studenou vodou a teprve potom přidejte k masu. Společně s čočkou vlijte do kastrolu dva hrnky (700 ml) studené vody a přidejte i zbytek soli. Pokud nechcete, čočku spařovat nemusíte, pomáhá to hlavně pěkné barvě výsledného jídla.
  • Opět přiveďte k velmi mírnému varu a nechte vařit zakryté. Do změknutí bude čočka od této chvíle potřebovat 30-35 minut.
  • Nyní si vezměte do parády mrkev. Oškrábejte ji, nakrájejte na centimetrové kostičky a přidejte k čočce a k masu.
  • V opravdu malém kastrůlku rozehřejte lžíci másla (nebo sádla) a jakmile zpění, přisypte mouku. Metličkou pečlivě zhruba dvě minuty míchejte, poté odstavte. Smyslem je připravit jíšku s barvou poněkud tmavší než bledou, tedy s aspoň částečnými náznaky zezlátnutí. Ta se víc hodí k tmavému jídlu.
  • Naběračkou naberte volnou vodu z kastrolu, kterou ještě čočka nestačila vstřebat, a nalijte ji k jíšce. Pečlivě metličkou rozmíchejte dohladka, pak tuhle zahuštěnou tekutinu vraťte zpátky k čočce. Obsah kastrolu jemně promíchejte, znovu přiveďte k mírnému varu a znovu zakryjte poklicí. Teď by vám do konce vaření mělo zbývat 20-25 minut.
  • 15 minut před koncem propíchetej ostrým nožíkem na několika místech klobásy a přidejte je k čočce. Při té příležitosti obsah kastrolu s citem promíchejte, aby se zahuštěná tekutina nepřipalovala ke dnu.
  • Brambory opláchněte, oškrábejte, nakrájejte na centimetrové kousky a přidejte k čočce. Opět decentně promíchejte. Zbývá posledních 10 minut vaření.
  • Jakmile je všechno měkké, máte hotovo. Jídlo na závěr ještě dosolte, jak potřebujete. Pokud máte rádi čočku s nakyslou chutí, nebojte se dochutit čočkový kastrůlek dvěma až třemi lžícemi bílého vinného octa. Čočka se taky dobře snáší s česnekem a majoránkou, takže pokud se rozhodnete nejít kyselou cestou, můžete se realizovat i takto.

 
 
Komentáře (1)add feed
... : andrea
dík za nápad, teď mám kolem sebe všechno jen sladké, takže čočka docela bodla.
Koupila jsem balík čabajek - máme tu kousek nějaký obchůdek s německým zbožím, a tam je to docela levné - nejen kvalitní smilies/grin.gif
Takže čočka a v ní pro každého čabajka...
prosinec 16, 2019 23:50
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]