Suroviny
· 1 kg vepřové pečeně bez
kosti (karé)
· sůl
· 2 lžíce sádla
· 2 středně velké nebo 3
menší cibule
· 2 stroužky česneku
· 1/2 lžičky celého kmínu
· 2 lžíce másla
· 1 lžíce hladké mouky
Postup
1.
Pokud
masu na povrchu horní strany zbývá trochu tuku, nařežte ho v centimetrových
rozestupech. Pozor, ať zbytečně nenaříznete i čistou svalovinu. Do zářezů
nasypte špetku soli. Potom maso svažte do úhledného válečku. Je jedno, že jste
nikdy žádné maso nesvazovali a nejde vám to, účel zde světí způsob i
prostředky. Cibuli oloupejte, přepůlte a nakrájejte na půlměsíčky. Česnek taky
oloupejte, rozmáčkněte nožem a nasekejte nahrubo.
2.
Troubu
zapněte na 150 stupňů. Svázané maso potřete sádlem a kolem dokola ho jemně
osolte a okmínujte. Zprudka rozehřejte prázdnou pánev a jakmile je horká,
vložte do ní maso. Ihned ztlumte žár plotýnky asi tak na polovinu výkonu a
postupně, kolem dokola, opečte maso pěkně dozlatova. Na každém místě ho nechte
bez pošťuchování a zvedání opékat asi tři minuty. Opečené maso vyjměte bokem na
talíř.
3.
Do
prázdné použité pánve vhoďte cibuli a česnek, zmírněte ještě trochu žár
plotýnky, osolte velkou špetkou soli a nechte asi tři minuty za občasného
promíchání změknout zeleninu a rozpustit přípečky ze dna. Pokud se nechtějí
rozpustit, pomozte jim jednou nebo dvěma lžícemi vody.
4.
Ze
zeleniny vytvořte v pekáčku lůžko akorát tak velké, aby se na něj pohodlně
vešlo maso. Do prázné pánve nalijte sklenku vody a nechte ji trochu ohřát. Maso
položte na cibulovo-česnekové lůžko. Do pekáčku přilijte vodu z pánve, ovšem
jen opatrně, abyste nevyplavili cibuli z masa. Vložte do trouby a pečte 5
minut.
5.
Snižte
teplotu v troubě na 120 stupňů a pečte ještě 1,5 hodiny. Pokud máte větší nebo
menší kousek masa, konzultujte s článkem, jak dobu pečení zkrátit nebo
prodloužit.
6.
Jakmile
je maso upečené, vypněte troubu, maso přendejte na talíř a nechte ho stát ve
vypnuté, vychládající, avšak zavřené troubě. Tekutinu z pekáčku slijte přes
cedník do nějaké nádobky, ze které se vám bude snadno nalévat do hrnce. Cibuli
nechte v pekáčku nebo v cedníku, vyjde to nastejno.
V
kastrůlku rozpusťte máslo a zasypte ho moukou. Stále zvolna míchejte. Mouka
nejdříve zpění, pak pěnění ustane a po chvíli začne jíška zlátnout. Dávejte
pozor a bedlivě míchejte, nebo jíšku zespodu připálíte. Jakmile má krásnou
zlatou barvu, zalijte ji asi třetinou tekutiny z pekáčku. Stále prošlehávejte
metličkou a přilijte i zbytek tekutiny, tak by se vám neměly vytvořit žádné hrudky. Ale i kdyby - ještě budete mít
šanci se jich zbavit. Přiveďte k varu a pokud je to potřeba, nařeďte ještě
trochou studené vody na takovou konzistenci, jakou chcete. Dosolte, aby vám
chuť byla příjemná. Přidejte všechnu cibuli z pekáčku a zvolna vařte 20 minut.
Občas promíchejte, jinak se vám to chytne a začne připalovat.
Provařenou omáčku buď rozmixujte, nebo proceďte, nebo
obojí postupně za sebou, tak to ostatně i dělám já. Naposledy dochuťte solí
podle potřeby.
Vyndejte
maso z trouby. Pokud pustilo trochu šťávy, přilijte ji bez obav do hotové
omáčky. Z masa sejměte provázek a nakrájejte ho na plátky (jen tolik, kolik
masa potřebujete, zbytek nechte vychladnout v celku).
Podávejte s jakoukoli
přílohou, snese všechno.
DOBRÉ CHUTNÁNÍ
FLORENTÝNA