O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TOTÁLNĚ NÁVODNÝ RECEPT NA PEČÍNKU PDF Tisk E-mail
Pátek, 11 říjen 2019
Největší kuchařský průšvih se vám stane, když se dáte do pečení vepřové pečeně bez příslušné teoretické přípravy. Vepřová pečeně je tak libová, že ji suchý žár v troubě snadno vysuší do nejedlé podoby. Pokud se o ni správně postaráte, patří k tomu nejelegantnějšímu, nejdůstojnějšímu a nejjemnějšímu, co můžete naservírovat k nedělnímu obědu. Tady na jednu takovou máte podrobný recept.

 

 

 

 

 

Šťavnatá a snadná vepřová pečeně: recept, který z vás udělá hvězdu
 
 

Suroviny

 

·       1 kg vepřové pečeně bez kosti (karé)

·       sůl

·       2 lžíce sádla

·       2 středně velké nebo 3 menší cibule

·       2 stroužky česneku

·       1/2 lžičky celého kmínu

·       2 lžíce másla

·       1 lžíce hladké mouky

 

 

Postup

 

1.     Pokud masu na povrchu horní strany zbývá trochu tuku, nařežte ho v centimetrových rozestupech. Pozor, ať zbytečně nenaříznete i čistou svalovinu. Do zářezů nasypte špetku soli. Potom maso svažte do úhledného válečku. Je jedno, že jste nikdy žádné maso nesvazovali a nejde vám to, účel zde světí způsob i prostředky. Cibuli oloupejte, přepůlte a nakrájejte na půlměsíčky. Česnek taky oloupejte, rozmáčkněte nožem a nasekejte nahrubo.

 

2.     Troubu zapněte na 150 stupňů. Svázané maso potřete sádlem a kolem dokola ho jemně osolte a okmínujte. Zprudka rozehřejte prázdnou pánev a jakmile je horká, vložte do ní maso. Ihned ztlumte žár plotýnky asi tak na polovinu výkonu a postupně, kolem dokola, opečte maso pěkně dozlatova. Na každém místě ho nechte bez pošťuchování a zvedání opékat asi tři minuty. Opečené maso vyjměte bokem na talíř.

 

3.     Do prázdné použité pánve vhoďte cibuli a česnek, zmírněte ještě trochu žár plotýnky, osolte velkou špetkou soli a nechte asi tři minuty za občasného promíchání změknout zeleninu a rozpustit přípečky ze dna. Pokud se nechtějí rozpustit, pomozte jim jednou nebo dvěma lžícemi vody.

 

4.     Ze zeleniny vytvořte v pekáčku lůžko akorát tak velké, aby se na něj pohodlně vešlo maso. Do prázné pánve nalijte sklenku vody a nechte ji trochu ohřát. Maso položte na cibulovo-česnekové lůžko. Do pekáčku přilijte vodu z pánve, ovšem jen opatrně, abyste nevyplavili cibuli z masa. Vložte do trouby a pečte 5 minut.

 

5.     Snižte teplotu v troubě na 120 stupňů a pečte ještě 1,5 hodiny. Pokud máte větší nebo menší kousek masa, konzultujte s článkem, jak dobu pečení zkrátit nebo prodloužit.

 

6.     Jakmile je maso upečené, vypněte troubu, maso přendejte na talíř a nechte ho stát ve vypnuté, vychládající, avšak zavřené troubě. Tekutinu z pekáčku slijte přes cedník do nějaké nádobky, ze které se vám bude snadno nalévat do hrnce. Cibuli nechte v pekáčku nebo v cedníku, vyjde to nastejno.

 

 

V kastrůlku rozpusťte máslo a zasypte ho moukou. Stále zvolna míchejte. Mouka nejdříve zpění, pak pěnění ustane a po chvíli začne jíška zlátnout. Dávejte pozor a bedlivě míchejte, nebo jíšku zespodu připálíte. Jakmile má krásnou zlatou barvu, zalijte ji asi třetinou tekutiny z pekáčku. Stále prošlehávejte metličkou a přilijte i zbytek tekutiny, tak by se vám neměly vytvořit   žádné hrudky. Ale i kdyby - ještě budete mít šanci se jich zbavit. Přiveďte k varu a pokud je to potřeba, nařeďte ještě trochou studené vody na takovou konzistenci, jakou chcete. Dosolte, aby vám chuť byla příjemná. Přidejte všechnu cibuli z pekáčku a zvolna vařte 20 minut. Občas promíchejte, jinak se vám to chytne a začne připalovat.

 

Provařenou omáčku buď rozmixujte, nebo proceďte, nebo obojí postupně za sebou, tak to ostatně i dělám já. Naposledy dochuťte solí podle potřeby.

Vyndejte maso z trouby. Pokud pustilo trochu šťávy, přilijte ji bez obav do hotové omáčky. Z masa sejměte provázek a nakrájejte ho na plátky (jen tolik, kolik masa potřebujete, zbytek nechte vychladnout v celku).

Podávejte s jakoukoli přílohou, snese všechno.

 

DOBRÉ CHUTNÁNÍ

FLORENTÝNA

 

 



 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]