O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BÁJEČNÁ VEPŘOVÁ PEČENĚ OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Pátek, 11 říjen 2019
Přejít na obsah
BÁJEČNÁ VEPŘOVÁ PEČENĚ OD FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

Co s kostmi

Jestliže máte kosti, naložte s nimi takhle:

  • Omyjte je.
  • Osušte je.
  • Vhoďte je do samostatného pekáčku.
  • Promíchejte je se lžící oleje a špetkou soli.
  • Rozložte je v pekáčku do jedné vrstvy, ideálně tak, aby se co nejméně dotýkaly.
  • Vložte do trouby vyhřáté na 220 stupňů.
  • Pečte asi 20 minut, až se rozvoní a místy zezlátnou. Nebojte se péct i déle, jen je nespalte.
  • Ihned troubu vypněte a vyvětrejte v ní, protože maso bude potřebovat nižší teplotu.
  • Opečené kosti nechte v pekáčku, přidejte k nim posléze cibuli z pánve a podlijte je vodou, o které jsem psala. Tentokrát si můžete dovolit přidat vody víc, protože maso jen tak plavat nezačne, díky vysoké vrstvě z kostí.

Když kosti nemáte, prostě tenhle bod vynechte a hlavu si tím netrapte.

 

 

Pečení vepřové pečeně

Když pečete maso suchým žárem, bez přikrytí a bez tekutiny v pekáčku, jsou důležité dvě věci: nenechat maso koupat ve vypečené šťávě a často ho přelévat – pouze však tukem. Jakmile maso schováte pod poklici a podlijete do poloviny, už ho nepečete, ale dusíte, i kdyby se všechno nadále odehrávalo v troubě.

Pro správně provedené pečení se hodí pekáč s vnitřním roštem, který zabrání masu plavat ve šťávě. Nahradit ho můžete i kostmi, které vyndáte z masa a které vám udělají ještě jednu službu: z výpeku v pánvi vznikne o to silnější omáčka. Je skoro až neuvěřitelné, jak velkou pochoutku můžete připravit z tak jednoduchých surovin.

(Pokud jde o náležitosti pečení, dovolím si vás odkázat na můj starší článek, ve kterém najdete úplně všechno o pečení).

 

A teď prosím pozor:

Finta, která vám udrží maso šťavnaté a která je nejdůležitějším sdělením tohoto článku, zní: pečte pomalu při 120 stupních.

Díky tomu, že jste už maso na povrchu opekli a pořídili mu tím dost chuti, nemusíte řešit, že je v troubě příliš málo stupňů na pořádné opečení a chuťový odpich. Můžete klidně počítat s tím, že s jakou barvou dáte maso do trouby, s takovou ho zase vytáhnete. Při nízké teplotě se maso bude uvnitř propékat jen pomalu, takže se bude k okamžiku vysušení taky blížit jen zvolna. Vašim cílem totiž není maso propéct naskrz a vysušit, ale přivést ho do stavu, kdy v něm právě končí okamžik růžového vnitřku, ale dál už ani krok.

 

Vodítkem vám budiž následující tabulka časů:

čistá hmotnost masa

doba pečení

800 g

1 hodina

1200 g

1,5 hodiny

1500 g

2 hodiny

Čistou hmotností myslím váhu masa bez kostí.

Dokončení šťávy k masu

To se rozumí samo sebou, že upečením masa ještě nemáte vyhráno. Krásná pečeně si zaslouží neméně krásnou šťávu. Pak maso můžete podávat s rýží, bramborami, knedlíkem i těstovinami, jak je zrovna libo.

Maso nechte odpočívat na talíři ve vypnuté troubě a vezměte si jen pekáček s výpekem. Pokud v něm máte kosti, vyhoďte je nebo je hoďte po psovi. Budete potřebovat jen tekutinu a jedlé věci, které v ní plavou. Sceďte tekutinu do něčeho, z čeho se vám bude dobře nalévat, třeba do odměrného džbánku nebo do hrnku.

V kastrůlku si nejdřív z másla a mouky umíchejte jíšku (detaily najdete v článku o zadělávání, pokud nevíte, jak na to). Jíška by zhruba měla mít barvu výsledné šťávy, takže vydržte v míchání, dokud nebude rezavě hnědá. Postupně ji v několika dávkách zalijte scezenou tekutinou z pekáčku a míchejte metličkou, aby nikde nezůstaly žádné žmolky. Pokud použijete všechnu tekutinu a omáčka bude pořád moc hustá, klidně přilijte trochu studené vody.

 

Do zahuštěné omáčky vyškrábněte obsah pekáčku a nechte takto společně asi 20 minut vařit. Občas promíchejte, šťáva obsahuje mouku a bude se proto přichytávat. Po provaření máte dvě možnosti:

 

  1. Štávu jen přeceďte, abyste se zbavili cibule a jiných pevných kousků.
  2. Štávu rozmixujte ponorným mixérem.

Jestli chcete vědět, kterou možnost volím já, pak vězte, že obě. Nejdřív mixuju, pak ještě cedím. Dostanu tak hebkou, hustou, a přitom hladkou šťávu, hodnou nedělního stolu.

To už by z teorie docela stačilo, pojďme vařit, následuje recept.

 

Tentokrát vám přát dobrou chuť vůbec nemusím. Jí se to samo.

Jí se to samo za tepla a jí se to samo i zastudena, kdy se maso nechá krásně nakrájet na tenoučké plátky a snadno zastoupí šunku ve svačinovém sendviči nebo ve studené obložené míse.

 

 

DOBRÉ CHUTNÁNÍ

FLORENTÝNA

 

 

 

 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]