O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BRAMBOROVÉ ŠIŠKY S MÁKEM PDF Tisk E-mail
Pondělí, 07 říjen 2019
Související obrázekTak jsem zas po čase přesazovala kytky – tedy do většího květináče. Ta „jedna“, se kterou jednám jak v rukavičkách, ta je už nesmírně letitá. Kdysi dávno, ve svém prvním zaměstnání, jsem dostala aplégr od jedné kamarádky. Kytka se mi rozrostla, já ji rozdělila a dala půlku mámě. Během času jsem pak měla kytku velkou, velikou převelikou, až se jí jednou zachtělo už nebejt. No, spíš jsem byla na vině já, prostě nějak mi chcípla. A tak už byla jen ta část u babičky… Máma ji měla hodně dlouho, taky ji dělila, a tak zas ona dala mně. Je až neuvěřitelné, co jedna kytka zažije…


 

 

 

Když mne pak po dalších letech opustila máma, tentokrát už jsem si tu její nebrala, ale dostal ji kluk. Tu svou jsem pak hejčkala… A hejčkám. Takže dnes přesazuju. A co má ta kytka společného se šiškama? Nic moc, jen že máma ji měla v kuchyni, vedle ní byla židle a na tu jsem si vždy při návštěvě u ní sedávala. V máminých posledních letech jsme byli celkem chudí. Měla bych možná napsat tvrdé „y“, protože se jednalo o nás dvě, ale musím započítat i mé potomstvo, tedy holku a kluka. A jak víme, kde se vyskytuje jeden jediný jakkoliv prťavý chlap, tak se píše měkké "i", žejo?

 

Takže jsme byli všichni chudí a hlavně my dvě měly hluboko do kapsy. A – konečně jsem u cíle svého vzpomínání – nejběžnějším naším jídlem byly šišky. Bramborové šišky na všechny způsoby. Osmažené, vařené, na sladko, na slano… Jinak velmi prosté a přitom chutné jídlo.

Už jsem je docela dost dlouho neměla. 

 

Na obrázku může být: jídlo

 

 

A co vy?

Kdy jste jedli naposledy bramborové šišky?

 


 

Pokud už je to déle, tady máte recept – je nesmírně jednoduchý:

1)  Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme.

2)  Přidáme hrubou mouku a krupici, osolíme, přidáme vejce.
3)  Rukama vypracujeme těsto, z kterého vyválíme dlouhý váleček, odkrajujeme kousky a ty formujeme v dlaních.
4)  Vaříme ve slané vodě cca 10 minut za občasného promíchání, aby se nepřichytily ke dnu.
5)  Servírujeme ihned po uvaření posypané směsí mletého máku a práškového cukru, omaštěné sádlem.

 

 

tak dobré chutnání

a možná i vzpomínání

d@niela

 

 

 

 

 

Komentáře (8)add feed
... : Pepa K.
Má matka byla polské národnosti a s houskovými kledlíky jsem poprvé setkal až ve školní jídelně. Do té doby jsem znal jen bramborový knedlík, včetně bramborových šišek. Měl jsem je rád. Bohužel jsem je jedl naposledy snad v 10 letech, ale jejich chuť si stále umím představit. Veškeré ingredience doma mám, tak to zkusí. Jsem zvědav jak budou chutnat po tolika letech.
říjen 07, 2019 02:34
... : Míša šíša
Šišky s mákem teda nemusím (jako všechna sladká jídla), ale opečené dokřupava na másle a k tomu třeba kysané zelí, to zas jo.
Kvůli manželovi je nasladko občas udělám, ale kdy to bylo naposled... to už si ani nevzpomenu. Takže to budu muset brzo napravit.
říjen 07, 2019 04:53
... : Mikin4
Stejne jako Misa sisa sladka jidla nemusim, ale tohle jednou zkusim. Vzpominky z detstvi...
říjen 07, 2019 05:16
... : Milene
To já bych se po šiškách s mákem mohla utlouct. Dřív jsem je dělala poměrně často, když žil tcháníček. Nebo jsme je jedly s opraženou strouhankou, taky s cukrem. Jinak mák na odbyt u nás moc nejde. Pokud jsem jich navařila hodně, zbytek jsem zamrazila. Ale teď jsem na ně dostala velkou chuť.
říjen 07, 2019 09:50
... : doktor
Dani,šišky s mákem miluji,ale nudle s mákem ani náhodou.Prostě některá papání člověk miluje a jiná nikoliv ať je chudý či bohatý.Hezký den všem.
A DANI,PROSÍM JE TŘEBA SE KAŽDÝ DEN PŘIHLAŠOVAT?
říjen 07, 2019 13:45
... : andrea
Podlehla jsem, včera u nás šisky byly a měla jsem obrovský úspěch smilies/grin.gif
říjen 08, 2019 16:05
... : andrea
Pochopitelně že šišky, ne šisky.
A vzpomínání? já taky si pamatuju šišky na sladko i na slano jako jídlo z dětství...
říjen 08, 2019 16:06
... : *deeres*
U nás doma byly vžycky se strouhankou opraženou na másle, pocukrovaný a posypaný vanilkovým cukrem.
Ale nebyly to takové příšery, co jsou na fotce. Máma je měla pěkně úhledně vyválené, konce pěkně do špičky. Od dětství jsem je nejedla, stejně jako bramborové taštičky plněné povidly. Ty se sypaly navrch nastrouhaným tvrdým perníkem a polily rozpuštěným máslem.
říjen 08, 2019 21:43
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]