O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DVĚ VEJCE DO SKLA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 16 září 2019
Asi hned namítnete, že do skla zcela jistě přijdou vejce tři, ale nenechte se mýlit. Tři vejce v tomhle skupenství zvládne sníst jen cvičený kulturista – ať už skutečný, nebo ten, kdo je kulturistou aspoň ve svých vlastních představách. Je až s podivem, že vejce do skla, čili snídani hodnou prezidentů, dostanete málokde, a vaří si ji málokdo.
 
 

 

 


 

Protože ji pokaždé připravuji se stopkami v rukou, neboť každá vteřina se počítá, moc dobře vím, že za deset minut od chvíle, kdy se pustíte do vaření, máte nádherné jídlo na stole. Ale znáte to, jak to chodí s geniálně jednoduchými jídly: čím méně surovin a čím přímější postup, tím víc musíte vědět, co vlastně přesně děláte, abyste to nepokazili.

 

 

vejce do skla

 

 

Vejce do skla se vám povedou, když zvládnete dvě jednoduché věci:

  • uvařit vajíčka tak akorát, aby byl bílek tuhý a žloutek zůstal tekutý, čili do stádia odborně zvaného naměkko,
  • vyprostit tato měkká vejce ze skořápky, aniž by se hned rozpadla.

Jak už jsem naznačila, recept vychází z vajec vařených naměkko. U vajec o velikosti L s plus mínus pokojovou teplotou se jedná o pětiminutový pobyt ve vroucí vodě. Velikostem M a S bude stačit o půl minuty až minutu méně. Vejce právě vytažená z lednice zase potřebují o minutu víc, a to v podstatě bez ohledu na velikost.

 

Nedejte na rady zaslechnuté jinde, že vajíčka naměkko se vaří tři minuty. Možná ano, ale jen pokud je dáváte do studené vody. Pak musíte počítat s tím, že se doba různě protahuje a zkracuje podle velikosti a množství vařených vajec, výkonu plotýnky, teploty vajec před vařením a spousty dalších drobností jako je výkon varné desky nebo tlouška dna kastrůlku. A že je to tedy u každého doma jinak. Dá se to individuálně vychytat, ale nedá se to zevšeobecnit na publikovatelný recept. Všechno, co jsem jmenovala, má totiž vliv na délku doby, po kterou přivádíte vodu s vejci k varu. Někomu to bude trvat delší dobu a jinému zase mnohem kratší. Přitom už při teplotě nad 60 stupňů se vaječný bílek i žloutek začínají srážet, takže nemáte žádnou kontrolu nad tím, jak moc jsou vajíčka uvařená ještě předtím, než se objeví první bublinka vroucí vody.

Jedině vložením vajec do vroucí vody máte hned od začátku jasno, jak dlouho vejce pobyla nad kritickou teplotou, při které se srážejí vaječné bílkoviny. Budete tak vědět, kdy zapnout stopky, kdy je vypnout a jak se podle toho zařídit.

 

Víc o vaření vajec ve vodě jsem psala v samostatném článku zde: Jak uvařit vejce. Jakákoli vařená vajíčka se ze všeho nejlíp loupou ponořená ve studené vodě.

Možná si dovedete vybavit ty tížívé momenty ze svého kuchařského života, kdy jste loupali vajíčka na chleba nebo do bramborového salátu a na prstech vám zůstávaly nalepené úlomky skořápek. Je to k vzteku a oloupaná vajíčka se nakonec stejně musí aspoň krátce opláchnout ve vodě, aby bylo prevenci proti zbytkům skořápek učiněno zadost.  Podvodní loupání vás tedy potěší přinejmenším v tom, že se na vaše ruce ani na loupané vejce nebudou lepit úlomky skořápky.

Stačí skořápku nožem trochu naseknout a pak pracovat prsty. Někdy vejce vyklouzne ze skořápky skoro samo, někdy se mu vůbec nechce, obvykle platí, že čím dřív po dovaření ho loupete, tím líp. Na přilnavost skořápky má ale určitě velký vliv i stáří vajec. Ta starší obsahují víc vzduchu, větší vzduchové kapsy, častěji kvůli tomu při vaření praskají a taky se snadněji loupou. 

Pokud se vajíčko loupe dobře, zbavte ho skořápky celé; pokud ne, přestaňte někde v polovině a na zbytek si vězměte na pomoc lžičku. Uchopte ji do jedné ruky, zpola obnažené vajíčko do druhé, a lžičkou zajeďte pod skořápku. Krouživým pohybem uvolněte vajíčko od skořápky, nakonec zajeďte až zcela dolů a vajíčko prostě a jednoduše vyškrábněte do skleničky. Vyklouzne skoro samo. Nakonec vajíčko ve skleničce jemně, téměř s mateřskou láskou, rozklovněte. Je to neuspokojivější část celého vaření.

Rozhodně si to nechtějte zjednodušit a nedělejte s vejci vařenými naměkko klasický chmat a hmat, který spočívá v poválení neoloupaného uvařeného vajíčka na kuchyňské lince za mírného tlaku dlaně, aby skořápka popraskala. Vejce naměkko není takový tvrďák, aby to uneslo bez následků.

 

A to je asi tak všechno, co o vejcích do skla potřebujete vědět.

Hezké prezidentské snídaně přeju,

FLORENTÝNA

 

 

Komentáře (3)add feed
... : NČ
Je to jistě skvělý, když máte domácí vajíčka. Ty polský z marketů, i když mají český razítka, bych polosyrový doporučil tak akorát současnýmu příteli mý bejvalý přítelkyně; klidně i jí, zejména, jestli mají společnej hajzlík....
září 17, 2019 09:46
... : doktor
Má zkušenost s vařením vajíček na hniličku je jednoduchá a velmi oblíbená u vnuka.Vejce nedávám vařit studené z lednice,nechám jej chvilku se placatit na pokojovou teplotu.Do kastrůlku napustím již horkou vodu,vložím vejce a přesně,stopuji opravdu přesně,od chvíle kdy se začnou vařit,až do vytažení naměřím dvě a půl minuty.Rychle stahnu z ohně a proliji studenou vodou.Vejce v zaoblené části naťuknu,oloupnu a lžičkou vpustím do připravené sklenice ( předehřáté,zvětší to požitek ).Posolit,posypat natí jarní cibulky kousek dobrého pečiva a..... no DOBROU CHUŤ.
září 17, 2019 12:39
... : Inka
miluju to a mám domácí vajíčka smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
září 18, 2019 09:07
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]