O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BÁBOVKA, ZÁKLAD RODINY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 09 září 2019
Bábovek jsem se vždycky bála, ale vždy jsem je milovala. U nás doma to býval rituál - tedy nedělní rituální pochutnání. Pak došlo i na mne - už při přípravě bábovky jsem měla strach, že se to prostě nepovede. A co dokonce taková třená mramorová bábovka? To už by bylo něco. Ale nakonec jsem zvítězila a tak svůj – no, spíš babiččin – recept posílám. Vím, že každá rodina má ten „svůj, jediný, vyzkoušený, dokonalý“, ale třeba se vám bude hodit i tenhle:

 

 

 

 

 

Jak na třenou mramorovou bábovku? Když už se do ní pustíte a uděláte ji opravdu poctivě, zjistíte, že je daleko propracovanější, křehčí, něžnější a zábavnější. Ono celé její kouzlo totiž spočívá v tom, že je potřeba třít poctivě. Co to znamená? Třít klidně 20 minut žloutky s cukrem a rozměklým máslem. Proto pak spousta lidí vzpomíná a říká: „joo, ta babiččina bábovka„…ony totiž babičky opravdu věnovaly čas tomu, aby ze žloutku a cukru vznikla naprosto dokonalá a jemná pěna.

Hlavní fotka k receptu Dokonalá třená mramorová bábovka

 

 

My si to však ulehčíme robotem s třecím nástavcem nebo i ručním mixérem - robotem stačí třít 10 minut, mixérem věnujte směsi spíše 15 minut. Postupně také přilívejte vlažné mléko. Není potřeba k tomu dávat ještě prášek do pečiva. Na ten klidně zapomeňte.

Ingredience

180 g másla
4 vejce
330 g cukru krystal
330 g polohrubé mouky
125 ml mléka
Špetka citrónové kůry
2 lžíce holandského kakaa
Máslo na vymazání formy
Polohrubka na vymazání formy (nebo krupička)

Těsto

Máme tedy utřené žloutky s krystalovým cukrem a postupně k nim je potřeba přisypávat polohrubou mouku. Jdeme na vyšlehání bílků. Vyšlehejte pěkné tuhé bílky a jemně je vmíchejte do utřeniny a mouky. Jdeme dochucovat. Oddělte si cca 1/3 těsta stranou a vmíchejte do něj kakao. Do zbytku světlého těsta přidávám i trochu citrónové kůry, která směs úžasně ovoní. Do vymazané formy pak dejte nejdříve světlé těsto a na něj tmavé a něžně promíchejte, pokud chcete mozaiku. Pečte v troubě na 170 °C přibližně 40 minut. T

Testujeme za pomoci špejličky a jakmile bábovku vyndáme, hned přes ní dáme mokrou utěrku, necháme 2-3 minuty odpočinout a pak bábovku z formy vyndáme. Je to nejjednodušší způsob, jak bábovku z formy dostat. Pak už jen netrpělivě čekáme, až bábovka vychladne a můžeme se na to vrhnout.

Dobré chutnání, Pája

Komentáře (8)add feed
... : Krakonoš
Třená mramorová je v mým světě tou nejnudnější buchtou. Jo, to když je to verze kynutá s švestkomakovou náplní, to už je jiná pohádka. Ale nejlepší bábovka je stejně taženej jablečnej štrůdl nebo švestkový buchty. smilies/grin.gif. smilies/wink.gif
září 10, 2019 00:47
... : mila1
No tak já dělám úplně jednoduchou bábovku, bez tření a když ji chci mít "mokrou", tak tam přidám najemno nakrájené jablko. Jinak můj předpis je hrníčkový:
2 vejce
1 hrnek cukru krupice
2 hrnky polohrubé mouky
půl hrnku mléka
půl hrnku oleje
1 prášek do pečiva
1 nastrouhané jablko

A do třetiny těsta dám kakao - 3 lžíce, takže nejdřív pak naleju do formy 2 třetiny světlého těsta a do zbytku těsta dám to kakao, přidám trochu rumu, aby to bylo stejné konzistence jako to první těsto a naleju na to první těsto a peču na 180 tak nějak kolem hodiny.
září 10, 2019 08:40
... : d@niela
Tak já jsem včera zkusila bábovku z mikrovlnky. Nechtělo se mi péct celou velkou, protože bych ji stejně zblajzla (a už vidím ta kila sádla, co by se na mně nalepila).
Řekla jsem si, že za pokus nic nedám, maximálně to půjde do pryč rovnou, a ne s odbočku přese mne.
smilies/grin.gif

INGREDIENCE:
•1 vejce
•0,5 lžičky prášek do pečiva
•3 lžíce cukr
•1 malou lžičku kakao (V receptu bylo víc, ale fakt stačilo jen trochu)
•3 lžíce polohrubá mouka
•3 lžíce olej
•3 lžíce mléko

Postup přípravy
Sypké suroviny dáme misky a promícháme, pak smícháme v jiném hrnku vejce, olej a mléko. Pak to všechno smícháme, nějakou menší misku vymažeme a vysypeme, vlijeme do ní připravené těsto. Vezměte raději vyšší, bábovka vyleze! Dejte do mikrovlnky na plný výkon a nechte péct 3 minut. Po upečení necháme trochu vychladnout.
Pak bábovku z hrnku jemně uvolníme a vyklopíme. Můžeme podávat. Např. nakrájet na dílky, dát trochu džemu, nebo šlehačky, nebo griotky… kreativitě se meze nekladou.

Neuvěřitelné... fakt se povedla, úplně to stačilo - klidně pro tři ženský ke kafi...
A je to i s přípravou do deseti minut!


září 10, 2019 09:19
... : mia I
mám právě zaděláno na domácí houstičky

50 dkg hladké mouky
kostka droždí
250 ml mléka
3 lžičky cukru
100 ml majolky
2 lžíce oleje
sůl, kmín
září 10, 2019 09:30
... : mia I
bábovky nedělám, jsem spíš na slaný věci, když sladké , tak u nás jsme na kynuté, v sobotu jsem dělala švestkové kynuté koláče a meruňkové kynuté (ze zavařených meruněk) sypané drobenkou
pak řezy typu Míša (tvaroh)

září 10, 2019 09:33
... : *deeres*
Jsem na slaný i sladký jako dělaná, ale zrovna kynutý nemusím. Jako malá jsem schytala nejednu facku od mámy, když jsem od koláče vykousala střed a kůrkou krmila psa. Ale jeden kynuťák peču, recept je z internetu a je skvělý, to těsto je lehounké a skoro pod nádivkou není vidět. Tady je recept, ale bacha, těsto je podle mne na dva plechy, dělám z poloviční dávky!

https://recepty.vareni.cz/svestkovy-kolac-s-drobenkou

Nemusí být zrovna se švestkami i když ty teď mají sezonu a místo drobenky použít třeba mletý mák. Nejraději ho mám, nahoru dva tvarohy s jedním vanilkovým pudingem a zbylým bílkem, z mrazáku jahody a drobenka. Ten nestačí ani vychladnout.
září 10, 2019 11:38
... : Milene
Představte si, že já jsem bábovku vůbec nepekla, takže jsem ji neuměla. Můj bývalý manžel doma nedělal téměř nic Pečení, vaření, úklid vlastně úplný nic. Ale pekl bábovku, občas. Měli jsme velkou kameninovou formu po jeho babičce a taky k tomu recept po babičce. Byla výborná, ale třel ji zásadně ručně mooooooc dlouho. Tak já teď občas udělám ořechovou nebo tvarohovou a používám šlehač, protože mě bolí ruce. A snažím se všechno rozdat, aby na mne nezbylo. smilies/cheesy.gif
září 10, 2019 11:42
... : doktor
Nepřidám žádný recept,ale bábovku miluji.Ahoj.
září 10, 2019 12:41
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]