O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TŘESU TŘESU BEZ, POVĚZ TY MI PES... PDF Tisk E-mail
Úterý, 28 květen 2019
Image result for bezinkaPrávě začíná období ideální pro sběr bezových květů. Bez černý vykvétá krásnými bílými kvítky, které nejenže příjemně voní, ale mají silné léčebné účinky. Tento listnatý keř se po dlouhá léta používá jak v lidovém léčitelství, tak i farmacii. Využívají se z bezu květy i plody, ale ty se však musí tepelně upravovat.
 
 


 

 

 

 

Na bez narazíte na mnoha místech naší republiky, jedná se o poměrně běžný keř, kterému se daří na lesních mýtinách, i mnoha zahradách a parcích. Vyvarujte se však sbírání květů z keříků blízko u silnic.

 

Květy černého bezu mají léčivé účinky. Připravuje se z nich nejen čaj, sirup či šťáva, ale mohou se obalit, osmažit a skvěle chutnají i v této variantě. Usušit si jich můžete i pěknou řádku na zimu, či z nich připravovat šťávu, která vám vydrží i celý rok. Bezinková šťáva chutná skvěle a je prevencí mnoha onemocnění.

 

Related image

 

 

Bezové květy jsou prevencí chřipky a nachlazení. Pomáhají také při samotné léčbě, dodávají sílu a podporují vykašlávání. Hodit se vám budou tedy především v zimě. Sirup i čaj pomohou při horečce, kašli či chrapotu. Pomáhají i v případech zánětu horních cest dýchacích, v tom případě je ideální bezový čaj s medem. Stačí 2 lžičky sušených kvítků zalít 250 ml vody. Nechat 5 minut vylouhovat a pít čaj dvakrát denně.

 

Bezinka pomůže i při žaludečních potížích. Bezový čaj pomůže při nespavosti a postará se i o bolesti hlavy. Přinášet mohou úlevu i při menstruačních potížích. Celkově sirup či čaj z bezových květů podporují obranyschopnost organismu, léčí kožní problémy, podporují hojení ran, chrání před bolestivostí kloubů a jsou ideálními spojenci na zimu, kdy nás trápí chřipky a nachlazení.

 

 

Image result for bezinka

 

 

Připravit si však můžete i bezovou mast na ekzémy, bezinkový sirup, šťávu, bezinkový ocet jako obklad na bolavé klouby či bezovou tinkturu na podporu imunity. Bezinková šťáva je ideální v tom, že ji můžete konzumovat po celý rok v podobě „limonády“.

 

Také je někdo z vás "sběratel a léčitel"?

Já osobně bez i bezinky nesmírně uznávám...

 

d@niela

 

A co z bezinek děláte?

 

 

 

Komentáře (5)add feed
... : mamča
U nás je nejoblíbenější
Bezinkový likér (2 litry)

2 l bezinek (plody bez ťopek)
1 l vody
15 minut vařit, přecedit, nemačkat
50 - 60 dkg cukru
1 vanilkový cukr
Vmícháme, necháme přejít varem
Vedle si připravíme hodně silné kafe
4 vrchovaté lžičky kávy na ¼ l vody
bez lógru vlijeme do směsi a už nevaříme
Po vychladnutí přidáme ½ l Rumu

květen 29, 2019 06:10
... : mamča
Bezinkový med

40 květů bezu černého roztrhat
2 omyté (já okrajuji) citrony na plátky
1 kg cukru
1 l vody
Nejprve uvaříme bezinky s citronem ve vodě - asi 15 - 20 minut. Necháme louhovat 24 hodin. Pak přes plátno vymačkáme, přidáme cukr a vaříme 1,5 hodiny. Dáme do skleniček a už nesterilizujeme. Med je řídký a necukernatí.

květen 29, 2019 06:12
... : *deeres*
U nás je nejoblíbenější šumivá limonáda, nedávno tu už bylo podobné povídání a dala jsem tam recept, jak to udělat, aby opravdu měla bublinky. Bez droždí to nepůjde.
Letos nevím, jestli jí budu dělat pro své zdraví, abych si spíš neuškodila. Na jedné straně je skládka a kousek od ní nedávno obrovský požár. Na druhé straně letiště v Ruzyni začalo používat dráhy na vzlet i přistávání naším směrem a tak tu každou chvíli sviští nějaké letadlo. Pacienti v Motolské nemocnici prý z dlouhé chvíle počítají kolik letadel jim nad hlavami proletí za deset minut a má to být pět až šest kousků. A asi to spočítali docela dobře. Už v roce 2004 každé tři minuty přistál, či odstartoval jeden letoun, za den jich bylo celkem 521. Od té doby Ruzyň někdy kolem roku 2010 otevřela hlavní obousměrnou dráhu ve směru Jeneč - Přední Kopanina a nám to tu hřmí přímo nad hlavou. Už abych byla odtud v čudu.
A my se pozastavujeme nad tím, že Lidl za drahé peníze prodává pár kopřiv.
květen 29, 2019 08:59
... : doktor
Limču dělá dcera a je skvělá.Obalený a osmažený má mnoho "protejnů" - květy jsou plné drobdného hmyzu.Ňam !Jinak bez je jedna z nejůžasnějších léčivek.
květen 29, 2019 12:31
... : Milene
Já už květy bezinek jenom suším. Dřív jsem dělala bezinkovou šťávu. Ale jednou mi nějak zkvasila a láhev vybouchla a ten lepkavý sirup tekl z 2. pata až do přízemí. Nebylo vůbec jednoduché schody umýt, pořád jsme se lepili. Tak už ne. Kávový bezinkový likér dělala kdysi babička. Ale kuličky barvily a ruce byly taky obarvené. smilies/angry.gif Obalovanou jsem ještě nejedla. To bych mohla zkusit, tam nebezpečí nehrozí.
květen 29, 2019 15:12
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]