O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VOSKOVKA SE MNOU NEKAMARÁDÍ PDF Tisk E-mail
Středa, 20 únor 2019
Výsledek obrázku pro hoya bellaTmavě zelené lesklé listy a květy vypadající jako navoskované… Asi proto se jí říká voskovka. Voskovka patřila k oblíbeným pokojovým rostlinám našich babiček a prababiček. Bohužel dnes už se jako pokojová rostlina téměř nevidí. Něžné květy mají doslova porcelánový vzhled. Jsou bílé nebo světle růžové s červeným středem a mají hvězdicovitý tvar. Svou přítomnost dají najevo omamnou sladkou vůní.

 

 

 


 

Jejím čestným kmotrem se stal Thomas Hoy, který žil ve druhé polovině 18. století. Údajně byl zahradníkem u vévody z Northumbrie. Stal se pěstitelem této rostliny. Od této doby se voskovce říká hoya.

 

Rod Hoya zahrnuje na dvě stě druhů. Všechny je můžeme nalézt mezi jižní Čínou a východní Indií, až k Austrálii. Z této hojné palety se v České republice prosadilo k pěstování a výskytu pouze šest druhů. Většinou jsou považované za okrasné dekorativní rostliny pro skleník, pouze v jediném případě jde pěstovat v pokojových podmínkách. Patří do rodu keljichovitých.

 

 

Výsledek obrázku pro hoya bella

 

 

 

Pojďme si s připomenout tuto velmi odolnou rostlinu, které i při minimální péči může překvapit sladce vonícími květy. Ve večerních hodinách  totiž květy vydávají intenzivní sladkou vůni. Alergici pak reagují rýmou, kýcháním a pálením očí. Nektar, který voskovka vylučuje, může na kůži způsobit nepříjemné svědění.

 

 

 

Tučnolistá voskovka (hoay carnosa) má dlouhé výhony, které se musí upevňovat k opoře. Je přenádherná a to i v době, kdy nekvete. Listy jsou sytě zelené, lesklé a dužnaté. A pokud tedy kvete, tak vytváří bohaté okolíky, které se nesmí nikdy odstranit. Neustále se na nich zakládají nové květy a to i v dalších letech. U voskovky tedy platí, že čím starší rostlina tím krásnější a bohatší květy. Doba květu je mezi koncem května a podzimem, po celé týdny.

 

Výsledek obrázku pro old white hoya bella

 

 

Potud moudré rady zahradnické - ale: máte taky někdo voskovku, která vám, "mrcha", nekvete? Mám ji po mamince, u které rostla dlouhá, předlouhá léta, nahoře na kuchyňské skřínce. Její šlahouny zdobily celou kuchyň.... A jak nádherně kvetla!

 

Když mi maminka odešla na svůj obláček, vzala jsem voskovku domů. Myslím, že jsem vám o zážitcích s tohle kytkou už někdy psala... Také u mne se jí dobře dařilo, i já ji měla na jedné skřínce, sice v obýváku, ne v kuchyni, ale i tak byla podle všeho blažená, protože rostla jak divá. Jenže - nekvetla a nekvetla a nekvetla...

 

Až jsem se cca po 4 - 5 létech jednoho dne namíchla, stoupla si před tu zelenou záplavu, a nahlas pronesla: "Ty bestie jedna zelená, já se o tebe tak starám, a ty ani jednu kytičku mi nedáš? Jestli letos nevykveteš, z domu půjdeš!"

Nojo, nesmějte se....

 

Jenže - do 14 dnů mi ta zelená kráska opravdu věnovala jeden květ! Ano, jeden, a od té doby už zase nic... Nevím si s ní rady, párkrát ji osypaly nějaké breberky, vždy jsem je poctivě do jedné odstranila. Ale ona nic. Ta voskovka jedna...

 

Nemáte někdo nějakou radu?

Není přelitá, ani suchá, nemá úpal, ani stín...

Vypadá spokojeně - jen nekvete....

 

 

d@niela

 

 

 

 

 

 

Komentáře (3)add feed
... : mamča
Laickou radu mám : Přestaň se o ní starat.
Bývalá kolegyně měla v kanceláři voskovku, která kvetla skoro pořád. Nikdo se o ní nestaral, když byla kolegyně v létě na dovolené, zapomněla dát někomu klíč, aby kytičku zaléval. A kytka se jí odměnila hrozny květů.
Až jednou jsem se na to zeptala zahradníka, a ten mi řekl, že tyhle kytky kvetou ve chvíli, kdy jsou na umření, takže se ještě honem chtějí vysemenit, než zajdou úplně. smilies/wink.gif
únor 20, 2019 06:38
... : *deeres*
Je to krásná kytka. Krásně voní a její květy produkují lepivou, medovou šťáv. A z těchto dvou důvodů, šla z domu. Kvetla mně jak blázen na jižním okně, v bytě téměř pod střechou a mně z té vůně pořád bolela hlava a měla jsem setrvale zaprasený parapet.
Nejspíš má pravdu mamča, moc kolem ní skáčeš a může být i přelitá a přehnojená a také nemusí mít ty správné světelné podmínky. Neměla by přeschnout, ale i naopak ,nesmí se nárazově hojně zalít. Má ráda rosení a hodně světla, ale ne přímé slunce. Já jí na okně měla zastíněnou. Nemá se s ní býbat, jinak opadají poupata květů. Teď někdy by měla cítit už jaro a nasadit na květy.

únor 20, 2019 08:10
... : doktor
Dani poslechni mamču.Měli jsme dvě.Kvetly když chtěly sami,ale úžasně voněly.Někdy toho bylo až příliš.
únor 20, 2019 12:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]