![](http://img.blesk.cz/img/1/gallery/2008739_zahrada-bylinky-sklizen-suseni.jpg)
Každému je občas pod psa. Ale ne vždy tp znamená nutnost běžet k lékaři a plnit již tak přecpanou čekárnu. Pokud to zrovna není tak vážné. Stačit může užití přírodních léčiv, zejména z léčivých rostlin. Zvláště, pokud si je vyrobíme my sami, nebo někdo, koho známe - a tedy víme, že to není z kytek, natrhaných někde na skládce :-)). Dva zajímavé recepty z právě rostoucích kytiček vám nabízím:
Karmelitánské kapky ![Kapky z meduňky, Karmelitánské kapky Budete potřebovat: 10 lžic natě meduňky, 10 hřebíčků, 10 lžic skořice, 1 nastrouhaný muškátový oříšek, 2 lžíce medu, 1 nakrájený citron. Postup: Směs bylin zalijeme koňakem nebo brandy, necháme odstát tři týdny, pak slijeme, přidáme med a citron.:](https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/47/24/ec/4724ececfdef680f96276db470e1bc58.jpg)
Budete potřebovat: 10 lžic natě meduňky, 10 hřebíčků, 10 lžic skořice, 1 nastrouhaný muškátový oříšek, 2 lžíce medu, 1 nakrájený citron. Postup: Směs bylin zalijeme koňakem nebo brandy, necháme odstát tři týdny, pak slijeme, přidáme med a citron. Švédské kapky: budete potřebovat: čerstvé listy kopřivy čerstvé listy pampelišky 1 l žitné pálenky Listy pokrájíme a napěchujeme do pětilitrové uzavíratelné sklenice. Zalijeme pálenkou a byliny stlačíme ke dnu. Důležité je, aby všechny kousky z bylin byly ponořené v pálence. Uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě. Vylepšení I.: čerstvé kořeny kopřivy čerstvé kořeny pampelišky žitná pálenka na dolití Kořeny pokrájíme a napěchujeme k již naloženým bylinám ve sklenici. Pokud je potřeba, zalijeme pálenkou, aby byliny byly zcela ponořené. Uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě.
Vylepšení II.: čerstvé listy jahodníku snítka čerstvého rozmarýnu žitná pálenka na dolití Listy jahodníku pokrájíme a napěchujeme spolu se snítky rozmarýnu k již naloženým bylinám ve sklenici. Pokud je potřeba, zalijeme pálenkou, aby byliny byly zcela ponořené. Uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě. A takhle můžeme přidávat stále: například ještě další byliny, na které jsme zapomněli: jeřabinu, pelyněk, řepík, muškát, slupky ořechů, anýz, angeliku, myrhu, mátu, nebo puškvorec. Taky semínka ostropestřce, květy měsíčku lékařského. Až budete mít udělaný bezinkový a bezový likér, přidejte rovněž. Pokud nejsou byliny ponořené, vždy přilijeme pálenku, promícháme, uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě. Švédské kapky můžeme vyrábět de facto celou sezónu. Platí totiž oblíbené české pravidlo „co je v alkoholu, to se nezkazí“. Do kapek dáváme především hořké byliny. Byliny musí být vždy plně ponořené v alkoholu a nic nesmí vykukovat ven. příjemné a úspěšné vyrábění hořkých dobrot přeje MARTINA
|