O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
LÉKY ZE ZAHRADY |
Pondělí, 06 červen 2016 | |||||||
Utíká to... Za čtrnáct dnů tu máme čas letního slunovratu. V tuto dobu si můžeme užívat nejdelšího slunečního svitu, zároveň to ale předznamenává, že se dny zase začnou krátit. Po celém světě je slunovrat oslavován nejrůznějšími způsoby - v závislosti na dané tradici či náboženství. Váže se proto k němu mnoho rituálů, spjatých zejména s ohněm jakožto obrazem Slunce, ale i s životadárnou vodou. A v této době jsou přímo žně pro sběratele bylinek. Všechny jsou plné síly a tomu, kdo s nimi umí, přinášejí mnoho dobrého.
Karmelitánské kapky
Budete potřebovat:
10 lžic natě meduňky, 10 hřebíčků, 10 lžic skořice, 1 nastrouhaný muškátový oříšek, 2 lžíce medu, 1 nakrájený citron.
Postup:
Směs bylin zalijeme koňakem nebo brandy, necháme odstát tři týdny, pak slijeme, přidáme med a citron.
Švédské kapky:
budete potřebovat:
čerstvé listy kopřivy
Listy pokrájíme a napěchujeme do pětilitrové uzavíratelné sklenice. Zalijeme pálenkou a byliny stlačíme ke dnu. Důležité je, aby všechny kousky z bylin byly ponořené v pálence. Uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě.
Vylepšení I.:
čerstvé kořeny kopřivy
Kořeny pokrájíme a napěchujeme k již naloženým bylinám ve sklenici. Pokud je potřeba, zalijeme pálenkou, aby byliny byly zcela ponořené. Uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě.
Vylepšení II.:
čerstvé listy jahodníku
Listy jahodníku pokrájíme a napěchujeme spolu se snítky rozmarýnu k již naloženým bylinám ve sklenici. Pokud je potřeba, zalijeme pálenkou, aby byliny byly zcela ponořené. Uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě.
A takhle můžeme přidávat stále:
například ještě další byliny, na které jsme zapomněli: jeřabinu, pelyněk, řepík, muškát, slupky ořechů, anýz, angeliku, myrhu, mátu, nebo puškvorec. Taky semínka ostropestřce, květy měsíčku lékařského. Až budete mít udělaný bezinkový a bezový likér, přidejte rovněž. Pokud nejsou byliny ponořené, vždy přilijeme pálenku, promícháme, uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě.
Švédské kapky můžeme vyrábět de facto celou sezónu. Platí totiž oblíbené české pravidlo „co je v alkoholu, to se nezkazí“. Do kapek dáváme především hořké byliny. Byliny musí být vždy plně ponořené v alkoholu a nic nesmí vykukovat ven.
příjemné a úspěšné vyrábění hořkých dobrot přeje
MARTINA
|
< Předch. | Další > |
---|