O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TŘINÁCT HŘEBCŮ A JÁ - 8 PDF Tisk E-mail
Úterý, 26 duben 2016
Přejít na obsah
TŘINÁCT HŘEBCŮ A JÁ - 8
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

 

Přišla jsem ráno na pastvinu a hřebec kulhal, příčina bez svědků nejistá. Bohužel se asi povolaný veterinář spletl v diagnóze, která zněla na pouhé namožení po kopnutí jiným koněm. Po čase, kdy se stav nelepšil, bylo už pozdě na jiné řešení a Borgis zůstal do konce života invalidou. Já samozřejmě byla zpočátku velmi vyděšená, že jsem – nechtíc – zodpovědná za konec chovného hřebce. Domnívala jsem se, že hřebec, který v podstatě běhá o třech, se zraněnou zadní nohou, již nebude schopen připouštění.

 

 

 

 

 

 

 

Překvapil mne. Oběhal všechno i o třech nohách, neváhal přerušit hlídání stádečka poblíž silnice a odcválat 300 metrů k ohradě, za kterou postával valach, na něj imponovat postojem a vyhrožovat po koňsku kdoví čím (jestli se přiblížíš ještě víc, tak si mě nepřej?), a poté zase odcválat srovnat rozběhlé holky dohromady. Připouštěl stojíc na jedné zadní noze a druhou jen trochu udržoval rovnováhu, a připouštěl úspěšně – i po úraze po něm klisny zabřezávaly.

 

Borgise jsem poté, co se mi podařilo vyjednat nákup jiného nového hřebce, darovala jeho „spoluuživatelce“ Ivaně Třískové, u které ještě nějaký čas byl využíván k plemenitbě, poté ponechán na dožití a jako 20 letý zde dodýchal. V posledních letech svého života nebyl v dobré kondici, snad tím intuitivně řešil zatížení pouhých 3 nohou (kdyby byl vykrmený, neunesly by ho), ale kvalitu exteriéru hřebce nelze hodnotit podle toho, jak kůň vypadá ve stáří a nemoci, ale podle toho, jak vypadá v nejlepších letech svého života.

 

 


 

 

 

Borgis u nás připouštěl celkem 6 sezon, jeho krev mám v klisně Gemini a jejím potomstvu. V chovu má pouze syna Borneo a vnuka Bon Ami; plemenná kniha eviduje 7 dcer, dále četné vnučky a pravnučky. Svou stopu v českém chovu SHP tento hřebec zanechal. Souhrnně je evidováno 5 potomků Borgise z jeho působení v Plaňanech, 7 (žijících) z připouštění v Málkovicích  a 7 z Konětop.

 

 

MILENA

 

 

 

Komentáře (10)add feed
... : Milene
Určitě je nějaké pravidlo, jak se koně pojmenovávají. Nebo ne? smilies/wink.gif
duben 26, 2016 10:48
Ano, je : Milena.
Různé plemenné knihy mají různá pravidla. U shetlandů by mělo být jméno hřebečka od počátečního písmene otce, např. po nynějším hřebci Picovi mám Pirožka, Priora, Ping Ponga atd, u klisniček by jméno mělo začínat podle matky - Sametka měla dcery Sasanku, Selaví, Sakuru...
Pak záleží na tom, zda chovatel používá prefix nebo suffix, což je název chovu jako součást jména koně. Suffix je za jménem a já ho používám pro koně odchované v rámci české plemenné knihy, např. Sametka se celým jménem jmenuje Sametka z Aslanu. Část letošních hříbat musím registrovat v Británii (vysvětlím v posledním díle seriálu), a tam lze registrovat jen prefix. První letošní hřebeček se proto jmenuje celým úředním jménem Aslan Rasty. Otcem je Parlington Rupert, Parlington je název chovu, takže hříbě má jméno od R - Rasty.
Mám kolegyni, která to podobně řeší také - koně registrované po narození v české PK jsou např. Modřenec of Kadov, koně registrovaní v GB pak např. Kadov Peony.

duben 26, 2016 12:44
... : Milene
Dík
duben 26, 2016 13:18
Za málo... : Milena.
...vždyť proto člověk tyhlety vzpomínky píše, aby nechal ostatním možnost nahlédnout do chovu koní, ale samozřejmě těžko mne napadne, co vše je potřeba vysvětlit.
duben 26, 2016 14:04
Milena : -doktor-
Paráda.S úctou sleduji.
duben 26, 2016 14:43
Mileno, : deeres
jak to tak čtu, ze mne by chovatel nebyl. Nebo vlastně dobrý chovatel. Musí být i pro tebe frustrující, když odprodáváš svého chovance, zvláště, když je to ještě prcek.Vím, že je to nutnost,
ale já mít třeba jenom užitkové zvíře, tak kýžený užitek bych z něj určitě neměla a slepičí krákorky by mně na dvorku umíraly jedině sešlostí věkem.Já bych je nedala.
duben 26, 2016 17:39
Deeres, : Milena.
celkem v pohodě je, když se rozhodnu, že hříbě prodám v době krátce po narození (hřebečci), nebo o něco později, ale před odstavem (klisničky). To pak se člověk rozhodl prodat třeba kvůli větší velikosti než je moje optimum, nebo že se ukazuje, že klisna nebude tak špičková jaké do chovu zařazuji a pod. K takovým hříbatům nejsem macešská, ale prostě si je trochu držím "od srdíčka".
Dospělé klisny, tříleté nebo i starší také občas prodávám a to je fakt souboj rozumu s citem, prodej dospělé má výhodu, že už chovatel nepracuje se svým odhadem kvality, ale kobylka je při zápisu do plemenné knihy změřena a obodována, takže mám objektivní data k úvaze, zda si ji nechat nebo nikoli, také většinou absolvujeme několik výstav a tak vím, jak je na tom v porovnání s vrstevnicemi ostatních chovatelů.
Momentálně mám 11 klisen, 3 plemenné hřebce, 1 letošní hříbě. Pastviny celkem prostorné, ale ti koně potřebují občas vyčesat, vystrouhat kopyta, naočkovat a tehdy si říkávám - musím jich mít tolik? Ale když se stádo pase, je to nádhera...
duben 26, 2016 17:55
Koníčkové jsou krásný : wendy
a člověka provázejí dlouho, jako druzí po pejskách. Ty krásné fotečky ! a máš už pěkné stádečko. A pozdravuj Borgise.
smilies/cheesy.gif
duben 26, 2016 21:45
Borgis už přešel duhový most... : Milena.
...takže mám v chovu jen jeho vnučku a 2 pravnučky.

duben 27, 2016 03:28
Sorry,Milen : wendy
jako 20ti letý dodýchal, v nadšení nad koníčky jsem to moc rychle přelítla. A duhový most je plný našich čtyřnohých přátel...
duben 27, 2016 09:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]