O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TŘINÁCT HŘEBCŮ A JÁ - 7 PDF Tisk E-mail
Úterý, 19 duben 2016
Přejít na obsah
TŘINÁCT HŘEBCŮ A JÁ - 7
Strana 2
Dollom Double Surprice 2003 - Bornea, zlého hřebečka, kterého jsem nezvládla, jsem darovala, a neměla jsem další rok čím připouštět. Měla jsem shetlandku Sametku, welšanku Krásku a haflingu Loretu. Správně by každá potřebovala odvézt za jiným hřebcem, ale to bych se asi nedoplatila, když nemám vlastní dopravu! Což o to, Loretě a Krásce by se dal dostupný hřebec vybrat nebo bych mohla zkusit inseminaci, ale co se Sametkou?

 

 

 

 

 

 

  Pořád byl seznam licencovaných shetlandských hřebců zoufale krátký – Artur, Arlott, Arbony, Grand Kavalír z linie A (stejné jako je Sametka, byli to většinou její poloviční bratři) a Borgis s Borneem z linie B. Jediný, který tedy přicházel do úvahy z této nabídky, byl Borgis. Hřebec, kterého jsem znala, ne moc velký, zvladatelný, se správnou ryzou barvou – ale ve svém harému měl 4 klisny, já měla jedinou – patřil tam, kde byl, do chovu kolegy Nováka.

 

 

 

Welsh Mountain Pony III by celtes

 

 

Budu muset Sametku připustit welšem, rozhodla jsem se. Od toho už nebylo daleko k tomu, že mohu připustit všechny 3 klisny velšským hřebcem a vzniknou hříbata welsh part bred různé velikosti. A tak jsem si domluvila zapůjčení hřebce welsh moutain pony Dollom Double Surprice. Jeden mě známý chovatel welšů jej odchoval (Mojmír Fiala), druhý, Pavel Blažek, vlastnil. Půjčování hřebců mi prostě vždycky docela šlo :-))) „Dablík“ měl 115 cm KVH (to je kohoutková výška hůlková, tedy jak vysoko je kohoutek koně, tj. vyvýšené místo mezi hřbetem a krkem, od země), byl tedy o 20cm větší než Sametka a o 25 menší než Loreta. Zkoušela jsem jej pouštět z ruky, abych mu na vysokou Loretu pomohla, ale on o asistenci nestál. Přestal mít o klisnu zájem a z připuštění nic nebylo. Hřebce prostě nedonutíte, aby na klisnu skočil, když nechce. A neplatí to jen o hřebcích, že?

 

Tak jsem v době říje klisen  běhala na louku a když se začalo něco dít, rychle jsem dovedla Loretku k nějaké prohlubni a postavila ji tak, aby stála zadníma nohama v ní. Nejlíp se osvědčila kolej vyjetá traktorem, kde hřebec za Loretou stál v pohodě výše než ona a velikostní handicap se srovnal. Sametka se připouštěla po ohřebení, to se ohlídalo lépe. Kupodivu i s ní měl hřebec problémy, byla pro něj krátká, ale s mojí nenápadnou pomocí se dílo podařilo.

 

Celkem byly připuštěny 4 klisny, 1 cizí, 3 moje. U mě se pak narodili dva šimlíci Dante a Dakar, Kráska se ohřebila už prodaná a měla stejně jako 4. klisna, klisničku. U porodu Sametky se mi podařilo asistovat, hříbě bylo obvyklé „shetty“ velikosti. Dakara jsem prodala jako odstávče, Danteho skoro dvouletého. Byl totiž nejdřív zamluvený, ale jen ústně, bez zálohy a v 8 měsících mi kupec odřekl.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]