O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TŘINÁCT HŘEBCŮ A JÁ - 5 PDF Tisk E-mail
Neděle, 13 březen 2016
Allegro – rok 2000 - V tomto případě šlo o můj první pokus "vrátit krev do hřebčína" , tj. využít pro plemenitbu hřebce, kterého jsem sama odchovala. Každý chovatel, ať už chová koně, psy, králíky či něco jiného, tedy chová, nejen že nějaké zvíře vlastní, ani že chová ve smyslu odchovává od svých zvířat potomstvo, ale chová, protože chce kvalitu vybraného plemene posunout dál, a proto si ponechává potomstvo a to nadále páří mezi sebou.

 

 

 

 

 

 

Co je jednoduché u králíků, kde bez problémů držíte více samců v různých kotcích jedné králíkárny, je složitější u koní, takže obvyklejší je nechávat si v chovu vlastní odchované klisny a k nim pořizovat nepříbuzné hřebce, ovšem někdy chovatel chce použít liniový chov a tedy hřebce příbuzného, z vlastního chovu.

 

 

V dalším roce jsem si dojednala pronájem hřebce Allegro. Potomka Goldan Cavaliera a Almy, kterého jsem kdysi, když byl roček, prodala p. Chocholovi ze Sokolova. Po něm jej vlastnil p. Pěchouček z Tachovska a nyní byl zpátky v našem okrese u p. Karpíška. Na žádné své štaci neměl k sobě klisny a tak jsem k jeho využití v mém chovu měla tři motivace – 1. byl momentálně nejbližším hřebcem, kterého jsem si mohla na pár týdnů zapůjčit, 2. lákalo mne, že bude na stanici Málkovice působit zde odchovaný hřebec a za 3. jsem tím mohla zajistit, aby po hřebci bylo aspoň nějaké potomstvo.


       Hřebce jsem měla doma asi 10 týdnů, připustil u nás 6 klisen, polovina zabřezla, narodily se tři klisničky – Dafné (matka klisna Dáša p. Kavky), Borůvka (matka Barča p. Jakovljeviče) a Sally od naší Sametky.


       Hříbě čekala i další klisna - Kassiopeia, ta ale byla připuštěná u kamaráda jeho welšským hřebcem a narodila se jí klisnička Kráska. Hříbátko měla ještě před narozením slíbené starší dcera, té mladší jsem přislíbila hříbě od Sametky, že bude "její". Chyba, prosím, nedělejte to, jak jsem to v dobré víře udělala já.

 

O Sally jsme totiž přišli a tak jedna dcera hříbě měla a pro druhou jsem žádné neměla. Odchod Goldan Cavaliera a smrt Sally jí poníky znechutilo a už s námi chodit na vyjížďky moc nechtěla.

       A co se hříbátku stalo? Bylo to Sametčino první a tak jsme do té doby netušili, že trpí zhoršeným vstřebáváním selenu, či jak tedy rozumět tomu, že zatímco ostatní klisny měly hříbata v pořádku, Sametčino, přestože měla stejné krmení i minerální doplňky, trpělo nutriční svalovou dystrofií, která se vyskytuje především u jehňat, telat a prasat. Jak se to projevovalo? Hříbě bylo jakoby "gumové", stálo jen, když jsme ho podpírali, nedokázalo se dostatečně napít od matky. Půjčili jsme si dokonce kozu, abychom mléko nadojené od Sametky doplnili tak, aby ho mělo hříbátko dostatek, napájela jsem Sally lžící, protože z cucáčku nesála - lžíce posloužila k odměření trošky mléka, to jsem drobkovi nalila do tlamičky a počkala, až polkne. Chvíli už to vypadalo, že hříbě vypipláme, už jsme bojovali o jeho život dva a půl týdne, ale onemocnění sebou nese i snížení imunity a tak nám malá odešla na zápal plic.

       Po cca 10 letech jsem přišla ještě o jedno Sametčino hříbě, o Spartu. Ani tu jsme nevypiplali... Moje chyba, podcenila jsem po tolika zdravých hříbatech situaci a nebyla s podáváním selenu pečlivá. Je fakt, že je to složité, nemůžete ho dát moc, to také škodí, musíte dávat pravidelně, a dávky pro poničky nikdy nikdo nestanovil; takže je odhaduji jak v množství 1 dávky, tak v četnosti a tenkrát to prostě bylo málo. Myslela jsem si, že to stačí - a nestačilo. A zaplatila smutkem nad dalším umírajícím hříbětem.

       Těch neodchovaných hříbat mám více, někdy jde o špatnou polohu při porodu, nebo potrat příliš málo vyvinutého hříbátka (inkubátor pro koně je nesmysl, kůň se musí hýbat), někdy hříbě uhyne kvůli vadě srdce, někdy se odloučí lůžko dřív, než se hříbě dostane z porodních cest, a někdy se příčinu člověk nedozví - hříbě je čilé a vypadá dobře a za hodinu ho najdete mrtvé.

 
       Ovšem jsem tímto tak poučená, že už mi stačí k dobrému porodu, když ho aspoň přestojí ve zdraví matka. Proč? O jednu klisnu jsem během porodu přišla. Ta už mi radost nedá, ani nebude mít  šanci na jiné hříbě, zatímco i po těžkém porodu se klisna může zotavit a další rok mít jiné hříbě.

 

Klisny jsou březí v průměru 333 dní, a zabřezávají dost často v 1. říji po porodu, tedy 10. - 15. den. Chovná klisna nic jiného nezná, než "těhotenství". Ale zkuste ji nepřipustit a nechat ve stádě, kde jiné klisny hříbata mají! Bude jim je závidět... - jako závidí klisny, které o hříbě přišly.

 

Zoufale ho hledají, když ho chovatel odstraní ze stáje a chtěly by místo něj nějaké jiné…

 

MILENA

 

 

 

 

Komentáře (2)add feed
Mileno, : Mikin
mas naprostou pravdu v tom, co jsi napsala pod muj posledni cestopis. smilies/smiley.gif
A navic - kone ma malokdo, takze malokdo bude reagovat. Na clanky o psejkach a cicinach bude reakci vic. Pritom jsem si jisty, ze to lidi ctou.....
březen 20, 2016 15:00
Jéje, a jak moc lidí to čte... : d@niela
k "teďku" zatím tenhle článek četlo 632 lidiček...
březen 21, 2016 09:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]