O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TŘINÁCT HŘEBCŮ A JÁ - 2 PDF Tisk E-mail
Pondělí, 15 únor 2016
Přejít na obsah
TŘINÁCT HŘEBCŮ A JÁ - 2
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

 

 

Ještě před první připouštěcí sezonou – 1992 -  nastal již popsaný problém s Robinem, vyřešený prodejem Robina. Poté jsem s právě tříletou klisnou Korinou předstoupila poprvé k hodnocení mého koně na svodu klisen a tím splnila podmínky k tomu, abych opravdu měla chovný pár! Prostřednictvím bezplatných inzertních časopisů (internet ještě nebyl k dispozici) jsem aktivně nabízela Goldanovo „služby“ a v prvním roce jsem kromě Koriny připustila ještě 6 cizích klisen. Snažila jsem se důvěru, kterou mi dal hřebčinec Písek, nezklamat a usilovala jsem o to, aby hřebec opravdu byl zde chovatelům k dispozici a odchovalo se po něm hodně hříbat. V mém chovu se Korině následně narodil ryzáček Kordan.

 

V sezoně 1993 jsem opět připustila 7 klisen, z toho dvě své. Povedlo se mi k hřebci sehnat klisnu s původem, jeho vnučku Almu. Příbuzenská plemenitba není ideální, ale co si jiného počít v situaci, kdy v celé ČR je 5 plemenných hřebců shetlandů a klisen s původem jen o něco málo více? Výsledkem této připouštěcí sezony byla dvě hříbata - od Koriny jsem odchovala klisničku Kassiopeiu, od Almy hřebce Allegro. Kassiopeia bohužel příliš narostla, přerostla otce i matku (patrně vliv otce matky), Allegro se později stal plemeníkem.

 

V třetí sezoně – 1994 -  hřebec připustil jen 2 moje a 2 cizí klisny, Alma hříbě vstřebala, Korina porodila hřebečka pojmenovaného Gerry.

 

V následující sezoně 1995 bylo připuštěno 5 klisen, z toho opět dvě moje. Namísto Koriny, kterou jsem začala připouštět welsh pony s cílem odchovat pro rostoucí děti větší poníky na jejich ježdění, jsem do chovu shetlandů zařadila klisnu Samanthu, koupenou ze ZOO Plzeň. Samantino první hříbě s Goldan Cavalierem byl hřebeček Šemík, druhé hříbě počaté v této sezoně byla klisna Armair Amy od Almy, kterou jsem později vyměnila za nepříbuzného hřebečka Bornea.

 

V roce 1996 byly připuštěny jen 4 klisny, ale narodila se tři hříbata – u kolegy Ing. Boháčka klisnička Betynka, u nás Almě hřebeček Ardo a Samantě klisnička Sametka. Ano, hřebečci Kordan, Allegro, Ardo a Šemík byli v podstatě pojmenováni chybně, ale v té době to chyba nebyla, řád plemenné knihy se teprve tvořil včetně pravidel pojmenování hříbat.

 

V roce 1997 jsme udělali rekord – 11 připuštěných klisen. Vlastně 10 připuštěných – jedenácté Armair Amy jsem připouštěcí lístek vyplnila pro jistotu poté, co jsem zjistila, že nedopatřením byla asi půl hodiny ve výběhu pohromadě s hřebcem. Klisny Almu, Samanthu a Kassiopeiu jsem jako březí prodala – Almě se narodil hřebec Alek, Samantha porodila mrtvé hříbě, Kassiopeia klisničku Korinu II. Důvodem prodeje byl růst dětí, které shetlandům odrůstaly a museli jsme pro ně pořídit větší jezdecké poníky. V té době jsme rozvíjeli (převážně manuální dřinou) naši farmu a na to, ponechat si doma k velkým i malé poníky, nebylo dost peněz i sil. Nebo přesněji – prodej malých umožnil investici do větších, a to, že se početně stádo koní nezvětšilo, umožnilo vše zvládnout i časově.

 

V roce 1998 působil Goldan Cavalier na dvou stanicích – u Ing. Jakovljeviče připustil 4 klisny – původová Kateřina II. dala život budoucímu plemeníku Grand Kavalírovi, já, přestože jsem již vlastní klisny na připuštění neměla, jsem dokončila připouštěcí sezonu s dalšími sedmi připuštěnými klisnami cizích majitelů  - narodily se 3 klisničky – Silva ze Samanthy, Tara z Libušky, Dandy z Dáši a hřebeček Sigi od Sindy.

 

Celkem se podařilo za sedm let počít 2 budoucí plemenné hřebce a 6 dalších hřebečků a dále 11 klisniček – 6 bylo, myslím, zapsáno do některé Plemenné knihy. Goldan Cavalier přišel do Málkovic po chovné kariéře v chovu Ing. Tvrdíka s dosavadním výsledkem 2 synů v chovu a 11 zapsaných chovných dcer. Jistou stopu v rodokmenech českých shetlandů tedy již zanechal, já jsem mohla přidávat další a další potomky, což se dařilo. Nakonec tedy dosáhl „skóre“ čtyř uchovněných synů a 17 dcer. Já si ponechala ve svém chovu z nostalgie jedinou klisničku – Sametku, která je mu velmi podobná. O Sametce jsem vám již vyprávěla, letos v dubnu jí bude 20 let a čeká 16. hříbě.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]