O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÝSTAVA SHETLANDE PONY PDF Tisk E-mail
Úterý, 26 leden 2016
Přejít na obsah
VÝSTAVA SHETLANDE PONY
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

 

 

 

 

 

Bylo to nečekané, nenaplánovatelné, nebylo to „za účast“, ale vybojované s velkou soupeřkou, kvalitní a výstavně prověřenou klisničkou. Už nemusím litovat, že po svém hřebci Llanshiver Baggins žádnou podobnou, jako je Madlenka, nemám. Já od něj žádné hříbě nestihla odchovat, ale jak vidno, starý dobrý Pico má také dobré, kvalitní dcery.

 

(poznámka – otec Madlenky, tj. zmíněný Llanshiver Baggins, byl můj vlastní plemenný hřebec, import z Velké Británie. Zapůjčila jsem ho hned po jeho uchovnění kamarádce, protože jsem v té době měla málo chovných klisen na to, abych je dělila mezi 2 hřebce, a tak dostal v mém chovu před 8 letým Bagginsem přednost 15 letý Pico. Netušila jsem, že osud se mi vysměje, že hřebce Pico budu mít dodnes a naopak mladý Baggins uhyne, aniž bych po něm měla nějaké své hříbě. Tak jsem vlastně pomohla konkurenci k narození Madlenky…)

 

 

 

Loučení a návrat

 

Zbyl čas na nějaký pokec s přáteli, na sledování finálového zápolení ve velšském kruhu, a nakonec jsme se ještě zúčastnili finálového šampionátu výstavy se šampiónkou mladých Flájí a vice-šampionem hříbat Pierotem. Samozřejmě, jeden nečekaný výsledek už jsme měli, s dalším zázrakem se nepočítalo. V šampionátu výstavy soutěžili shetlandi s vítězi z posouzení plemen welsh moutain pony, welsh pony a welsh cob. Prostě dost velká konkurence.

 

 

 


 

 

 

 

Naložili jsme koně, ohrádky a všechny věci včetně kokard (každý kůň si nějakou vezl domů, není to prima?), v náručí jsem držela Flájin pohár. Za pár dní se na něj bude prášit ve vitríně, ale zatím jásám – potvrzuje, že se mi odchovy daří.

 

Po příjezdu domů vypouštíme koně do ohrad, každého kam patří. Pico už na Gemini čeká u branky, také druhé stádo postává u vchodu a očekává návrat výletníků. Uklízíme s Katkou věci, a odpočíváme.

 

Byl to horký, ale úspěšný den!

 

MILENA

 

 

Komentáře (10)add feed
I tak : kim
vypadá kreativita. Bezvadný styl života. Mileno určitě nejsi líný člověk.
leden 26, 2016 22:42
Gratuluji! : deeres
Jestli Pierot není nejpovedenější hříbátko, tak jak asi vypadají ta povedená?
protože já ještě drhla od mušinců hrádě

Co je to drhnout vím, vím i co je mušinec, ale co je hrádě?
leden 26, 2016 22:43
Kůň je nádherné zvíře, ať velký nebo malý. : mamča
A pokud mají takovou nadšenou a zapálenou chovatelku, myslím, že jsou šťastní. Líbí se mi, že Milena zapojuje do péče o koně i malé děti. Jednou tenhle krásný koníček převezmou některé z nich, a Milena bude mít radost, že "Šetlenďáci" nevymřou a děti se budou věnovat smysluplné práci.
Poblíž naší chaty chovají na statku koně. Velké zapřahají do kočárů, menší strakaté s chlupatými ponožkami, co mívali kovbojové a i tyhle malé roztomilé koníčky. Také se kolem koní pohybuje spousta dětí a za odměnu na nich jezdí po okolí. Ti malí koníčkové jsou ale neuvěřitelně paličatí. Kam se hrabe osel ! smilies/cheesy.gif
leden 27, 2016 08:49
deeres : mia I
hráď je přepážka ve stáji.
leden 27, 2016 09:05
deeres, : Milena.
hrádě jsou v mém slovníku kovové 2-3 m dlouhé části rozmontovatelné ohrady, které se dají využít poskládané na větší či menší ohradu. V podstatě ovčí hrádě, protože na poníky tyto stačí. Máme ještě "skot-size", dobytčí jsou vysoké, používají je ale i chovatelé koní na rodeu.
Fotky vkládala Daniela a namíchala je ze dvou výstav - to hříbátko na nich je letos tříletá "slečna" Guinevera.Poslední foto je správně k roku 2015 - moje Flájinka.
Dnes jsme také hrádě využili - k soustředění koní pro kováře a veterináře. Od veterináře dostaly kobylky "včeličku" - očkování proti chřipce koní, a kovář mi je vystrouhal. Jinam mám koně volně na pastvině s přístupem do stodoly.

leden 27, 2016 13:29
PS: : Milena.
neumím vkládat obrázky, jinak bych to doplnila i fotkami
leden 27, 2016 13:32
... : bb.
krása, krása

Mileno, co si myslíš o minikoních?
leden 28, 2016 21:23
bb : Milena.
Minikoně?
Nutno rozlišovat:
- minishetlandy - ty chovám já, vypadají jako malí chladnokrevníci - mají být vitální, otužilí, a mohutní i když malí, a nedoporučuje se hnát jejich malost do extrému, já chovám s KVH 79-86, plus mám 2 klisny "standardního typu, což je od 87 do 107 cm (mé holky mají 91 cm KVH = kohoutková výška měřená hůlkou)
- minihorse a falabely - nechovám, mají ideálně představovat miniaturního araba a jsou také do 86 cm KVH, výstavní se musí krmit tak, aby měli vtažená břicha, holí se jim srst a učí se vzláštnímu nataženému výstavnímu postoji. Chovná zvířata už víc připomínají shetlandy, protože také mívají v zimě chlupaté kožíšky. Jsou samozřejmě o něco háklivější než minishetlandi, a jejich výstavy jsou spíše v americkém duchu byznysu (shetlandské v anglickém sportovně pojatém).
Původní shetland z Shetlandských ostrovů se vyskytoval v různých formách. Uhlobaroni potřebovali nahradit dětskou práci v anglických dolech a tak použili poníky statné, mohutné, prostě malé tažné typy, kdy hmotnost koně pomáhá koni rozhýbat vlečený vláček s vozíky uhlí a tak vznikl shetlandský pony. Jemné štíhlé poníky si ze Shetlandských ostrovů vybírala šlechta a jezdili na nich děti, nebo takové ušlechtilé pony darovali do zámoří, z nich se pak vyšlechtili ušlechtilejší minihorse.
- miniappaloosy, kam patří koně jak skutečně malí do těch 86 cm KVH, tak i o něco větší, ale zbarvené jako appaloosa - popsáno zjednodušeně buď část těla, nebo celý kůň má zbarvení jako dalmatin
- minipony, což je výraz pro malé koně a poníky, kteří jsou buď bez původu, nebo kříženci výše uvedených, a splňují podmínku malosti. Měli by být také do 86 cm KVH, ale když chce někdo prodat takového poníka, klidně napíše do inzerátu "minipony" i když to zvíře měří přes metr.
A co si myslím já? Sláva za to, že je tolik plemen koní (i psů) a že si každý vybere dle svého gusta :-)
leden 29, 2016 14:32
Mileno, : bb.
dík za upřesnění, myslela jsem samozřejmě minihorse, jinak bych řekla poníky, ale na ty bych se neptala. Minihorse mě zajímají proto, že si je pořizují lidi, co ke koním nikdy ani nepřičichli, s tím, že to je méně náročné než mít psa. To se mi nezdá, podle mě je to prostě zmenšený kůň a má stejné nároky na krmení, ustájení, pohyb. Snad jen ta stáj stačí menší. Nebo ne, dá se vychovat a chovat podobně jako pes? Tak si to představuje má známá, která zatím neměla ani toho psa..Asi se inspirovala herečkou Veronikou Žilkovou, která si minikoně údajně pořídila.

únor 05, 2016 01:06
... : bb.
kdyby to bylo tak jednoduché, jako chovat psa, tak si minihorse pořídím, líbilo by se mi mít koně s jeho výjimečností u sebe poblíž, ne někde ustájeného, a přitom to mít jednoduché jako se psem :-)
únor 05, 2016 01:09
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]