O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KRÁVA - MERESJEV PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 05 listopad 2015
Povím vám další, tentokrát "kravskou" příhodu. Víte, můžete se starat o krávy sebelépe a stejně nemáte jistotu, že se jim nemoci nebo úrazy vyhnou. Vždyť o děti pečujeme o tolik starostlivěji, a přesto se musíme smířit s tím, že někdy nám dítko nastydne, jindy se řízne, spálí, nebo si podvrkne nohu… Ta dnešní bude o osudu krávy Bess. Byla klidná, mírná, pěkně dojila a měla jsem ji ráda.

 

 

 

 


 Bohužel, při jejím posledním otelení se cosi stalo a Bessinka už nemohla vstát. Krávy totiž, aby se vůbec mohly otelit, mají během porodu uvolněné pánevní vazy a může se tedy stát, že pokud ztratí rovnováhu (strčí do nich jiná kráva, naskočí na ně říjící se kus, nebo jen samy uklouznou), tak upadnutí či povalení, které v jiné situaci projde bez následků, a snadno se zvedne, je příčinou trvalého zranění.

 

Kráva, ač se zprvu snaží, není schopná se zvednout na zadní nohy a protože jejich vstávání je založeno na tom, že nejprve nadzvedne zadek, ten podepře nohama, a teprve, když nohy převezmou část váhy zvířete, dokáže se zhoupnutím postavit i na přední. Bez funkčních zadních nohou se prostě nezvedne.

 

 

 

 


 

 

 

 

Někdy se přihodí, že pouze nešikovně upadne na břicho tak, že má nohy jako žába - každou po jedné straně břicha a při pokusech vstát se jí rozjíždějí. Zde stačí krávě pomoci tím, že ji převalíme na jedno stehno - tj. musíme jedno kopyto dostat pod její břicho; někdy ještě pomáhá svázání obou zadních provazem tak, aby se nemohly rozjet dál než 50-70 cm od sebe a tím znemožníme zopakovat její „rozplácnutí“.

 

Jindy je ulehnutí krávy po porodu způsobené nerovnováhou prvků v její krvi, jde o metabolickou poruchu spojenou s parézou a křečemi a tak ji musí veterinář ošetřit infůzí. Kráva se ale může „zalehnout“ i bez jakýchkoli zdravotních problémů, prostě má potíže už s tím, že se ocitne v poloze, ze které se vlastní silou nezvedne a ta ji může opravdu zabít, když ji z toho nikdo včas nevysvobodí.

 

Příkladem může být kráva povalená družkami do hlubšího žlabu tak nešikovně, že je jako želva hřbetem dolů - nedosáhne žádnou nohou na něco, oč by se mohla opřít… Méně obvyklá situace nastala, když kráva upadla při pohybu přes hromadu hnoje, zabořila se do něj a sklon těla jí bránil využít ke zvednutí zhoupnutí trupu…

 

Proč je může setrvání v neobvyklé poloze zabít? Jakmile kráva, která ulehla (pro namožení, únavu, zranění, metabolický problém) neleží na hrudní kosti, popř. hlavou níže než zadkem, brání jí tyto polohy v odkrkávání plynů z bachoru. V hlubokém spánku si sice kráva lehá i na bok, většinou ale v podobné poloze setrvává jen krátce - do ½ hodiny.  Pak zaujímá normální polohu vleže na hrudní kosti. Pokud tuto polohu nemůže docílit, plyny tvořící se v bachoru nemohou odcházet, kráva se nadýmá a tlak bachoru tlačí krávě na plíce a srdce.

 

Ale to už hodně odbíhám od Bessiny, o které jsem vám chtěla napsat. Ta se jen nemohla postavit na zadní nohy, jinak jako by jí nic nescházelo…Někdy pomůže počkat, až se kráva zotaví, nechali jsme ji prot přes noc ležet v naší otevřené stáji a zkusili počkat, zda se jí po nabrání sil na další pokusy o vstávání, nepodaří přece jen vstát.

 

Bohužel její případ nepatřil k těm šťastnějším - přesto nás Bess svou touhou po životě překvapila. Vyplazila se přes noc ze stáje na pastvinu a pak se na ní vleže pásla. Veterinář, který pak podruhé prověřil její šance, ale stejně jen vrtěl hlavou - musel ji napsat na nutnou porážku.

 

Byla opravdu výjimkou, protože většinou se stává, že se zvíře po ulehnutí „rozleží“ a buď neví, že by už mohlo mít sílu vstát, nebo se mu nechce. Často to prostě vzdá. Přestane se snažit vstát, sežere, co k němu donesete, ale nikam to nevede…

 

Bess bojovala o svůj život, ale nemohla zvítězit. Nejsem přecitlivělá, to bych se nemohla živit chovem zvířat na mléko a maso, ale Bessinku, tu jsem obrečela.

 

MILENA

 

 

 

Komentáře (6)add feed
hezké povídání, krásná fotka s teletem, : bb.
co bezstarostně spokojeně olizuje mámu, která bedlivě monitoruje fotografku :-)

Když jsem byla malá, vídala jsem o prázdninách v kravíně, kam jsem chodila za telaty a na čumendu, že ležící krávu zvedali pomocí provazů, které přehodili přes něco poblíž, trámy, hrazení, trubky. Ale jestli to mělo dobrý konec, to už nevím.
listopad 05, 2015 22:17
Vůbec se nedivím, Mileno, : Myška
je mi jí taky líto.
listopad 05, 2015 22:28
Děkuji : Aknela.
už jsem to chtěla napsat u minulého článku o koních, moc děkuju za psaní. Je z vás cítit láska ke zvířatům a zároveň profesionalita, obojí v dobře vyvážené kombinaci. Moc ráda jsem si přečetla oba články a těším se na další.
listopad 06, 2015 05:16
Mileno, díky za pěkné povídání, : okatá
i když se smutným koncem. Tak už to občas v životě chovatelů bývá, patří to k tomu. Máme malou farmu pro vlastní potřebu, tak vím. A připomněla jste mi jednu teď už úsměvnou příhodu, kdy jsem jela na vyjížďku na koni po místní krásné krajině a měla jsem s sebou na volno mladou kobylku. Byla zvyklá za námi chodit. Šli jsme podél pole po travnaté cestě, mezi polem a cestou byl příkop. Mladou nenapadlo nic lepšího, než jít se na to pole vyválet v prachu, což je samozřejmé lábuž, chápu. Přitom se převrátila přes hřbet (to taky každý kůň neumí) tak šikovně, že zády zapadla do toho příkopu. Takže všechny 4 trčely do vzduchu a kobyla nemohla ani tam, ani zpátky... Taky jsem si užila slušné nervy! Nakonec všechno šťastně dopadlo a vyprostili jsme ji, ale nikdy na to nezapomenu. Kobča je stále naživu, má se dobře, a nikdy to už nezopakovala smilies/smiley.gif
listopad 06, 2015 12:03
... : Milena Nováková
Děkuji, jsem ráda, že téma "skot" nenudí smilies/grin.gif
Přidám příběh s dobrým koncem - koňský - pro okatou
Okulhala nám stará A1/1 klisna, na pastvině, ani ji nešlo dovést domů. Problém byl někde ve spěnce zadní nohy. Říkali jsme si, že to třeba rozchodí, pásla se statečně i tak. Byla ve stáji velmi nervní, to jsme věděli, takže i jsme měli obavu, že se v boxu dorasuje úplně. Takže jsme ji nechali na louce, ona si lehla a už nedokázala vstát. Tak se nám to tedy jevilo,říkali jsme si - dobře, že je na louce, tady ji dokážeme pomoci. U nás se na podobné věci hasiči nevolají, vyrážíme sami. Traktor, nakladač, popruhy. Než stačil manžel zastavit s nakladačem nad kobylou, polekal ji a ona nakonec našla sílu se nějak s pomocí jedné zdravé zadní zvednout.
Odkulhala kousek dál. Došla jsem pro kyblík ovsa, abych jí přilepšila - pást se s bolavou nohou znamená že tolik trávy nezbaští, co potřebuje. Aska se do ovsa vděčně pustila, já poodešla, ať má klid. Jenže - stádo jalovic, co mě vidělo, že nesu kýbl, si myslelo, že je to pro ně. Obklíčili Asku a já je chtěla odehnat. Jenomže se mi to nepovedlo jak jsem chtěla - místo aby běželi pryč, běželi směrem k Asce. Ta se pochopitelně lekla, opřela se do kopyt a vystartovala pryč. A přestala kulhat. Úplně. Pravděpodobně měla tedy na spěnce nějaký výron, který se tím mohutným startem napravil. Aspoň takto jsme si to s veterinářem, který nakonec dorazil na zdravou klisnu, vysvětlili.

listopad 08, 2015 13:07
Milena : -doktor-
Milenko děkuji.Hezké vyprávění z prostředí,které mi není cizí .Do 10 let jsem byl u sedláka,něž ho ožebračili.Vím o čem mluvíš.
listopad 08, 2015 14:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]