O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VYPRÁVĚNÍ O SAMETCE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 09 duben 2015
Přejít na obsah
VYPRÁVĚNÍ O SAMETCE
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7

 
 
 
 
 
 
 
     Sametka čeká patnácté hříbě,  je to možné? Proč ne? Vím o klisně, která jich dala 25, máme ještě co dohánět. Sametka od svých tří let zatím každý rok zabřezla. Bohužel je tato klisna citlivá na dostatek selenu v potravě (patrně porucha jeho vstřebávání), a tak se nám nepodařilo všechna narozená hříbata odchovat a předvést na výstavách. Nedostatek selenu u matky způsobí narození hříběte trpícího nutriční svalovou dystrofií, což se nám stalo hned s prvním Sametčino hříbátkem.
 
     Druhé hříbě, hřebeček Bon Ami (po Borgis), se narodil zdravý a byl nejlepším shetlandským hříbětem na výstavě v Manětíně. Tento úspěch zopakovala jeho pravá sestra Salome o rok později, na výstavě v Chomutově. Jako šestá se narodila v roce 2006 klisnička Sasanka, to už bylo na začátku období, které bych mohla nazvat svým návratem k chovu shetlandských poníků. Zazářila na výstavě ve Valči – nejlepší hříbě shetland pony, vicešampion plemene, podobně o rok později vyhrál soutěž hříbat v Plasích hřebeček Bonsaj.
 
 

 
 
     Další vítězství ve hříbatech zajistila klisnička Selaví ve Valči 2008, po něm v roce 2009 hřebeček Bon Bon ve Valči i v Plasích, v roce 2010 hřebeček Piaf v Plasích, šampion hříbat této výstavy a jen hříbě z roku 2012, hřebeček Piškot, získal "pouze" 2. místo ve hříbatech. Velmi nadějná klisnička Slávia, narozená v roce 2014, se kvůli zranění krátce před výstavou ve výstavním ringu neprezentovala, Bonton narozený 2005 nejel na výstavu, protože jsem na ní byla posuzovatelem, a dvě klisničky nám uhynuly krátce po porodu, na již zmiňovaný (relativní) deficit selen. Jeden hřebeček se narodil mrtvý kvůli odloučenému lůžku a jedno hříbátko, kterému dala Sametka život, bylo po velšském hřebci, takže jsem ho na výstavu nevezla. Takže když to spočítáte, vyjde vám, že Sametka nyní opravdu čeká své 15. hříbě.
 
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]