O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ÓDA NA JAPKO PDF Tisk E-mail
Úterý, 31 březen 2015
Přejít na obsah
ÓDA NA JAPKO
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7
 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Zcela nově osázena v roce 2013 byla zahrada Zlodějka v nejzadnějším západním koutu přírodního parku Šárka, kousek od Evropské. Orientační tabule vás seznámí s jednotlivými druhy, je tam i několik původních jabloní, které dendrologové nedokázali určit. Tak je na podzim půjdu ochutnat.

 

DEERES

 

 

 

 

 

Komentáře (12)add feed
Bravo : Iris
Deeres, to bylo moc příjemné, voňavé a šťavnaté čtení.Jsem také "japková", víš ? smilies/wink.gif smilies/smiley.gif
březen 31, 2015 22:44
nádherně jablečný čtení, díky : bb2
a já dostala takovou, ale TAKOVOU chuť na letňáky..takřka slintám, cítím na jazyku chuť jejich šťávy a v nose mě šimrá teplá vůně letního sadu, ách jo.
březen 31, 2015 23:02
bb, : Iris
..jojo, u letňáků jsem se také nejvíc zamyslela smilies/wink.gif
březen 31, 2015 23:43
a co teprvá : Krakonoš
calvados! smilies/grin.gif
duben 01, 2015 00:34
Staré odrůdy - minulý týden jsme v jednom zahradnictví u Brna koupili panenské a parmenu zlatou. : Myška
Dřív jsme tyto jabloně měli, stejně jako matčino, a v článku zmíněné průsvitné. Letní jabka už nechceme, v době kdy dozrávají je plno jiného ovoce a uchovat nejdou, začnou moučnatět.

duben 01, 2015 09:28
Myško, : Iris
to je pravda, jak zmoučnatí, jsou k ničemu.Ale ta extáze z čerstvě natrhaných, třeba cestou odněkud někam autem cestou koupených....rozkoš. Právě proto tady tak slintám, protože ono je to skutečně dost těžké ve správnou chvíli natrefit na tašku skvělých letních jablíček v době, kdy ještě nejsem přecpaná něčím jiným a vyloženě sednou...ó jé, co bych za ně dala tady a teď ! (slintající smajlík)
duben 01, 2015 10:28
Myška : mamča
Letňáče uchovat jdou. Pravda, v rozvařené podobě. Než dozrají další jablka (což je za dost dlouho), dávám tuhle rozvařenou hmotu na koláče, do buchet, do štrůdlu...
smilies/wink.gif
duben 01, 2015 11:16
Mamčo, jenže v té době je dost jiného čerstvého ovoce, tak nám vždycky přišlo zbytečné je takto zpracovávat. : Myška
A jak naschvál se jich vždycky urodilo moc.
Ale každý jak chce, že. My to máme vyřešené, průsvitné už nemáme a nepořídíme.
duben 01, 2015 13:35
Myška : mamča
My máme sad, ve kterém jsou některé stromy už stoleté. Takže i odrůdy prehistorické. Ale děda, a posledních 30let i manžel si hráli na Mičuriny, takže máme na jednom stromě třeba čtyři druhy jablek. Začíná to větví letňáčů, pokračuje třeba odrůdou Nonet, na další větvi jsou Jonatány a jako poslední odrodí větve se zimní odrůdou Ontário. Strom se nevysiluje najednou, ale postupně, a i když máme stromů hodně, těch větví s letňáči je jenom pár.
Navíc máme letňáče naroubované na stromě, který je původně odrůda "Pizgud". To jsou jablka velká jak dětská hlava, krásně vybarvená, ale nic-moc na chuť. Stejně jsou většinou napíchaná od vos. Ale ten strom si pamatuje, že má plodit velká jablka :-), takže naše letňáče nejsou žádné pidi-skleněnky, ale jabka jako hrom.
Fakt je, že na menší zahradě by mi letňáčů taky stačila jedna větev. Takhle je rozdávám přátelům.
duben 01, 2015 13:54
... : Bara
Kozenace. Docela nevzhledne jablko, ale chutove exelent. To je moje mineni, skoda, uplne vymizely. Momentalne kupuji jonagold nebo elstar a renety na strudl.
Dovoz jablk z Australie a Noveho Zelandu coz uz nekolik let dominuje holandske supermarkety, jsou jablka tvrda, sice stavnata, ale pouze sladka - na takove japko nedostane clovek chut a navic jsou predrazena. Osobne nechapu proc se dovazi, ale zrejme jak uz bylo zmineno, protoze svou tvrdosti se mene kazi a nemeni dlouho konzistenci.
Letnaky mame na chalupe, dva stromy, rodi ob rok, a tak kdyz jsou, rozdavame je po vsech znamich a po cele ulici, protoze kdyz zraji, tak vsechna najednou a to se neda zkonzumovat. Skoda, ale hodne jich skonci i na komposte.
duben 01, 2015 14:50
... : Bara
....mam tam chybu? znamich - znamych?
duben 01, 2015 14:54
... : mia I
prima článek. Přidám Matčino a koženky, hrušky sláďata. To šetření Jonatánů , aby bylo něco na míse na Štědrý den, také pamatuji. I prťavá jablíčka , která zdobila vánoční stromek na jedličce u sousedů. Běžně jsme jedli ovoce , které rostlo u silnic. Jablka, hrušky, blumy, švestky. Že bylo jablko trochu strupaté? Na to tehdy nikdo nekoukal.
duben 02, 2015 10:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]