O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OLEANDR - KRÁSNÝ A SMRTELNÝ PDF Tisk E-mail
Středa, 15 květen 2013
 

Jestlipak víte, že oleandr je jednou z nejjedovatějších rostlin na planetě? Jedovaté jsou všechny jeho části. Zůstává mi tajemstvím, proč jedovatost oleandru není důvodem k tomu pěstování této kytky poněkud omezit. Doporučuji oleandry vytěsnit do botanických zahrad a nepěstovat si je doma. 

 

 

 

 

 

 

     Např. na wikipedii se dočtete:  Oleandr je považován za jednu z nejjedovatějších rostlin světa, neboť k usmrcení dospělého člověka stačí obvykle požít jen dva listy, u dítěte list jeden. Člověk se může otrávit dokonce i medem, který včely vyrobily z květů oleandru.

      Jeho jedovatost je způsobena glykosidy oleandrinem a neriinem, které působí přímo na srdce a zvyšují tonus srdeční svaloviny. Projevy otravy jsou podobné jako u jiných jedovatých rostlin – zvracení, průjem, horečka, třesavka, závratě, křeče, srdeční arytmie.

 

     Dále: všechny části těla oleandru při poranění roní slizkou šťávu. Již od starověku se odvary z květů a listů používaly jako jedy.  Jedy oleandru se však využívají i v medicíně, hlavně k povzbuzení srdeční činnosti (podobně jako Digitalis), přidávají se i do močopudných prostředků.

 

 

 

 

 

     Kytička je to krásná, ale je s ní potřeba jednat opravdu "v rukavičkách"...

 

MELANIE

 

 

Komentáře (7)add feed
... : deeres
A do botanické zahrady také dáme všechny azalky, hyacinty, břečťan, oleandr, durman, konvalinku, bramborovou nať a plody,tisy( z těch je bez nebezpečí poživatelný jenom červený plod, nesmíte ale sníst pecku uvnitř), krušinu, bobkovišeň, vratič, blín, lilek potměchuť, pryšec,oměj, náprstník, mahonie,zimolez,vlčí bob ........... to jen tak stručně, co mne napadlo, že volně roste.
Vlastně lépe bude se podívat na odkaz, abyste věděli, co si přímo doma na okně nebo balkonu dobrovolně pěstujete za jedy.
http://www.chovatelka.cz/clanek/jedovate-rostliny-prehled-jedovatych-rostlin
Jestli je přehled správný, záruku nedávám. Jednou jsem četla, že Audrey Hepburnová, byla taková drobná a štíhlá proto, že za války neměla co jíst. A tak se prý živila i cibulemi tulipánů a tulipánové cibule jsou také na senamu. Ale zkoušet to nebudu i když v přírodě okoušu ledacos. smilies/grin.gif
květen 15, 2013 08:51
takže - mám doma v květináči: : Puntíkatá
asparagus, klívii, azalku,oleandr - a na zahradě mám tis. No - ale nikdy by mě nenapadlo to jíst. Teď zrovna dělá Babica v TV tlačenku z vepřového kolena.....no, to je něco, co sice krásně nekvete, ale můžete ho jíst bez nebezpečí. Jedla jsem jednou marmeládu z ovětních plátků šípkových růžiček. Bylo to vynikající.....ale maso je maso.... smilies/wink.gif
květen 15, 2013 09:33
... : deeres
Žádný normální člověk doma neokusuje diffenbachii, nebo oleandr. Jenom se musí dávat pozor na domácí mazlíčky ze zvířecí i lidské říše. Taková kočka je někdy pěkně nenechavá a s lidskými mláďaty to je podobné. Jednou jsme tak skončily se ségrou a jejím synáčkem na pohotovosti, protože záludně vnikl do pokoje u babičky a diffenbachii ve věku čtyř let trochu ožužlal. Kromě slintání to nakonec zdárně přežil, ségra si syna nechala, diffenbachie šla z domu.
květen 15, 2013 09:40
v podstatě : Ivča
všechny cibulovité květiny jsou do určité míry jedovaté...Teda hlavně ta cibule.

Až na padagogické fakultě jsem zjistila, kolik pokojovek je jedovatých nebo nějakým způsobem nebezpečných... Když jsem to pak povídala řediteli školy, jen valil oči, že by snad měl pro jistotu vyházet třetinu kytek, co nám krášlily školu. Nic nevyhodil... Asi proto, že ač byla ve škole různá čísla a dárečci, nikdy nikoho nenapadlo ožužlávat či ochutnávat kytky, hrát fotbal s kaktusem nebo si plést věneček z trnitých rostlin...

květen 15, 2013 12:14
oleander : Bara
jsem nekolik let pestovala, bohuzel bez uspechu. Je to teplomilna rostlina, chce slunicko a u nas v Holandsku se ji nedarilo. Nasadil na kvet, poupat mel dost, ale bylo to vsechno takove umorene, radost a poteseni jsem z toho nemela. V zime musi dovnitr a tak jsem ho proste zlikvidovala a vubec mi to nebylo lito. V podstate mi doslo, ze tyhle exoticke a nadherne kvetiny je lepe nechat v botanicke zahrade, nebo u Stredozemniho, Jaderskeho, nebo Cerneho more, na Malte nebo Madeire. Takze ted mam pokoj na dusi i kdyz je mi to obcas lito.
květen 15, 2013 21:38
Týjo! : Krakonoš
Člověk se může otrávit dokonce i medem, který včely vyrobily z květů oleandru.

A věděj to ty včely? Jak mi ty potvory zaručej, že to se mnou nesekne, až si budu na jejich produktu pochutnávat? Bojim! smilies/wink.gif
květen 16, 2013 10:07
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]