O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ROZMARNÝ ROZMARÝN PDF Tisk E-mail
Středa, 11 červenec 2012

Už několikrát jsem si na trhu koupila květináček s rozmarýnem, nesla domů jak malé miminko, stejně tak ho doma hýčkala - a on, potvora,  mě brzo opustil. Že by to bylo tím, že ho nepěstuju "na tom pražskym mostě"?  Moc se mi líbí, nedávno jsem na internetu viděla, že dokonce i překrásně kvete. Tak - co dělám asi špatně? Poradíte?

 

 

 

 

 

 

 

 

      Ten první jsem dala na lodžii, nebyl sice na úpalu, ale hodně na světle. Zalévaný tak akorát. Ale za pár dnů začaly špičky lístků a pak i větvičky tmavnout, šednout, a už to šlo všechno šejdrem, rozmarýnek chcíp...

 

 

 

 

 

      Další z řady mých rozmarýnků jsem si dala na okno v pokoji - na okno světlé, mimo dosah jakéhokoliv průvanu. Rozmarýnek po nějaké době vyrostl snad o deset centimetrů - já už jásala, že se ochočil, a bum ho - zase ta příšerná choroba - lístky se z něžně zelených staly zase tmavými, seschlými cancoury. TAK CO DĚLÁM ŠPATNĚ?

 

     Přitom ostatním bylinkám, které mám doma (i kytkám) se docela daří...

 

d@niela

 

 

Komentáře (12)add feed
... : Vodoměrka
Mám ho za oknem v truhlíku, pije jako duha, ale má se k světu... je tam už od března, od konce dubna je venku a teda rvu ho, co se dá, když grilujeme nebo zapékám brambory se smetanou a rozmarýnem... ale je to chlastometr... zkus ho víc zalévat... smilies/wink.gif
červenec 12, 2012 00:10
Já nevím, : d@niela
teď jsem se na netu dočetla, že se naopak zalévat nemá...
Ale když jsem si ho vybírala, tak byl zalitý docela dost, takže jsem ho zalévala asi jako ostatní kytky...
smilies/angry.gif
Mám pocit, jestli to není nějaká houba, plíseň...
červenec 12, 2012 00:40
Danielo : Olina
jsem na tom uplne stejne, vzdy rozmaryn dozenu k sebevrazde. Jestli nekdo vi, jak na nej , rada se necham poucit.
červenec 12, 2012 02:52
d@niela : mamča
Dost záleží na tom, kde vyrostla sazenička. Pokud si koupíš rostlinku někde v supermarketu, je chudinka vypěstovaná ve skleníku, určená na okamžitý efekt. Za pár dní doma připaží lístky, bez ohledu na zálivku.
Když si ale koupíš semínka, a vypěstuješ doma, sazenička si zvykne "od narození" na prostředí, neprožívá šoky z přenášení z teplého skleníku do temného studeného obchodu, a pak zas do bytu, a vydrží a prospívá.
Já takhle pěstuju levanduli. Tu koupenou v obchodě průběžně jenom resuscituju, a tu vysetou venku na záhon nestačím stříhat, jak je bujná.
červenec 12, 2012 08:24
... : deeres
Přesně, jak píše mamča. Koupené se někdy zmátoří a někdy vůbec, protože to mají vyhnané ve velkopěstírnách způsoby, na které naše péče nestačí. Pokud nechceš sama pěstovat od semínka, tak jediná cesta je, koupit někde v zahradnictví a pečlivě si rostlinku vybrat.
červenec 12, 2012 09:16
Mamčo, : Vodoměrka
já si tu svou sazeničku koupila v Albertu... a roste hezky... stejně jako tamtéž zakoupená pažitka, petrželka a bazalka...
červenec 12, 2012 10:18
Vodoměrka : mamča
V tom případě Tě pasuju na Mičurina ! smilies/cheesy.gif
Já si radši všechno předpěstuju sama.
červenec 12, 2012 10:33
Dani, možná bys byla úspěšnější, kdybys po koupi rostlinu přesadila. : Myška
Mně se to u koupených kytek osvědčilo.
červenec 12, 2012 10:39
... : Vodoměrka
Samozřejmě, že se to má hned přesadit, protože v obchodě jsou v tzv. "přepravních kontejnerech", jak mi řekla paní v květinářství, tudíž jen s minimen zeminy a v co nejmenším květináči, takže doma by se měli dát do květináče o kousek většího a dosypat kvalitní zeminou... prý se to má dělat u všech rostlin s výjimkou orchidejí, tam prý to není potřeba...
červenec 12, 2012 11:34
Ahoj Daní, : Míša šíša
rozmarýn určitě nepřelévej, jeho přirozené prostředí je naopak sucho, i kolik dní bez vody na přímém slunci, o čemž se lze přesvědčit všude ve středozemí, kde volně v přírodě bují, aniž by ho někdo zaléval, přičemž tam prší jen párkrát za léto. Najdi někoho, kdo má již starší rostlinu, odstřihni si jeden trýbek třeba i s dřevnatým stonkem, dej do vody a za pár dní větvička pustí kořínky. Pak už standardně pěstuješ, nároky na zeminu nemá. Já jsem si takhle přivezla pár větviček z Chorvatska a dnes už z toho mám pěkné keříky, které skutečně nádherně kvetou roztomilými drobnými modrými kvítečky.
Přes zimu nechávám rozmarýn v zimní zahradě a zaleju ho jen když si tak náhodou vzpomenu, stejně jako třeba bobkový list nebo oleandry a další subtropiské rostliny. Výjimkou je tymián, který se naopak musí zalévat pravidelněji, protože má tendenci usychat.
Tolik má rada. :-)
červenec 12, 2012 12:53
Daní, : Ivča
já si koupila takovou mršku malou, zlevněnou v květinářství a rovnou jsem ji píchla na zahrádku. Ne že by nějak extrémně rychle rostla, ale vypadá zdravě...na podzim ji zas nacpu do květináče a vezmu domů...Zkusila jsem takhle ven už dvakrát nasadit z obchodu koupenou bazalku a ta teda asi hodně chutná nějakým hmyzákům...žerou a žerou a prožírají do ní malé dírky..už je opět skoro celá pryč..
červenec 12, 2012 15:25
Take jsem cetla, : zdeni69/neprihlasena
ze se rozmaryn zalevat moc nema, ale opak je pravdou, alespon podle me zkusenosti. Proto jsem jiz uspesne zavrazdila nekolik exemplaru, kdyz jsem je po zakoupeni soupla na balkon bez presazeni a zalevala malo (ne vzdy maji chytre prirucky pravdu), po par dnech vypadaly stejne jako ten tvuj... smilies/undecided.gif Letos jsem si uminila, ze to zkusim znovu, v obchode jsem nasla posledni kvetinac s rozmarynem, byl to takovy maly, polamany a napul seschly chcipacek, moc nadejne nevypadal. Doma jsem ho ihned presadila do truhliku a protoze to bylo zjara, putoval hned na balkon. Krasne se kluk jeden ujal a nadherne rozrostl, na kvet to sice letos nevypada, prece jen je to mlade, ale roste jak z vody. Zalevam ho hodne kazdy den, protoze balkon je obraceny na jih a slunce na nej pali temer cely den, spousta vody se tak vypari, vody tedy spotrebuje hodne, staci jen dat pozor, aby v podsalku nestal ve vode.
Rozmaryn tu v Italii roste temer vsude i divoce a jsou to i velke kere, jenze to jsou geneticky ty nejodolnejsi jedinci, kteri sucho snesou, ostatni se neujmou. Rostlinka ze skleniku stejne sucho nesnese. Takze podtrzeno shrnuto:
1. Okamzite po zakoupeni rostlinku presadit do vetsi nadoby.
2. Aklimatizovat - kytku dat na balkon, kdyz uz zacina byt teplo, ale ne vedro a prazici slunce, pak uz rostlinka snese temer vse. Pokud bys rostlinku zakoupila ted, nevim, jestli by prezila prechod ze skleniku na prime slunce bez uhony, ale ja to v techto pripadech delam tak, ze ji sice premistim hned na balkon, ale ze zacatku ji stinim jinou uz odolnou balkonovou kytkou. Funguje to.
3. Doprat ji dostatek slunce a hodne vody (jak jsem uz rekla, ta prebytecna se na slunci vypari).
červenec 16, 2012 19:47
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]