O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POSLEDNÍ ŠANCE - IV. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 16 duben 2012

Neuplynul ani týden od Míšova incidentu s turisty. Seděl jsem ve stáji na nízké stoličce s lokty na kolenou, bradu v dlaních, a řešil problém: nabízela se mi možnost pracovat v kiosku u Obří boudy, druhého nejvýše položeného občerstvení v Čechách. Možnost začít něco jiného, získat zkušenosti, a v budoucnu si troufnout i na větší podnik.

 

 

 

 

 

 


          Měl jsem středoškolské vzdělání a ředitel hotelu souhlasil s mým přeřazením jedině za podmínky, že ke koním najdu solidního náhradníka. Jenže - kde ho vzít? První, kdo přicházel v úvahu, byl kovboj Honzík. Práci kočího po dobu mé rekonvalescence a  pod mým dohledem sice zvládnul úspěšně, tedy v úvahu by to připadalo, koně miloval...  Byl zde ale jiný problém.

 

          Když jsem přednesl v kanceláři svůj návrh, šéfová přes brýle, připomínající dna sklenic od jogurtů, vytřeštila oči: „Zbláznil ses? Copak nevíš jak chlastá? Dovedeš si představit, co bude, když v sezóně vydělá čtyřikrát víc, než je jeho plat domovníka? A těm vejlupkům ve skladu při přejímce zboží podepíše úplně všecko? Kromně toho je Honzík strašně nezodpovědný! Víš za co ho na Luční bez pardonu vyhodili, ne?“


          Nevěděl jsem to.


         „Honzíku, ty jsi musel mít na Luční pěkný malér, když jsi na hodinu letěl!?“ spustil jsem bez obalu druhý den, když přisedl vedle mne na vůz. 

 

        „Hej, jakej pak malér,“ mávnul rukou, vyndal balíček tabáku a velice zručně si ubalil cigáro.

 

        „Já tam krmil prasata. Tahal jsem těm ubožákům z kuchyně zbytky a uklízel jim. Já jsem na to, co jsem udělal, pyšnej! Chudinky! Za celej svůj život neviděly slunce. Pepo, já tam měl fajn kámoše, nějakýho Jindru. Jednou přinesl dolů k prasatům flašku vodky, že ji jako dostal darem. Tak jsme se do ní dali a já ty prasata čím dál tím víc litoval. Jindřich, když mě viděl takovýho smutnýho, povídá: ´Tak je na chviličku pustíme ven. Alespoň před smrtí, která je v brzku čeká, uviděj, jak je venku krásně!´

 

 

 

 

        Nadšeně jsem souhlasil, ale on povídá: ´Počkej, mám takovej nápad! Vrátil se za chvíli, v jedný ruce kýbl, v druhý tlustej štětec. Za ním stál Tonda Tuček, ten dělal v truhlárně, ale jinak je bejvalej pražskej kasař. Culil se.

 

        Pak jsme každýmu praseti na hřbet tou barvou napsali jméno někoho z nadřízenejch. Měli jsme z toho pořádnou prdel.

 

         Největší prase neslo jméno Boháčka, to byl šéf boudy. Další se jmenovalo Bumba, to byl provozní. Pak Duchoslav - šéfkuchař.

 

         Takhle jsme pojmenovali všech deset prasat. Já jim říkám: Chlapi, to bude průser! Voni že bude, a tak jsme tehdy ta moje prasátka vypustili ven...

 

 

 

         Nejdřív jen mžourala očima, protože tolik světla v životě neviděla. Přímo se bála vykročit do těch rozkvetlejch luk. Museli jsme je plácat po prdelích, aby pochopila, že mají vycházku. Když jim to konečně došlo, radostně se rozběhla na všechny strany. Některá se šla napít k pramenům Labe a to největší - Boháček, se dokonce v tom labským potůčku rochnilo. Ostatní se pásla na louce plný modrejch hořců, moc jim to tam slušelo. Tonda Tuček utek do dílny a my flašku vodky s Jindřichem dorazili. Pak už si nic nepamatuju...

 

          Jo, vyprávěli mi, že prej druhej den přijeli papaláši z Krkonošskýho národního parku a vyváděli jako pominutý. Prasata se rozprchla po okolí, a nechtěla se nechat chytit. Já se jim nedivil, kdo by se taky chtěl vrátit do takový smradlavý díry a čekat tam na popravu. Museli zavolat Horskou službu a za pomoci veškerýho personálu je pochytali. Já jen litoval, že ta prasata neutekla přes hranice do Polska. Tam by je nikdo bez povolení vlády z Varšavy chytat nesměl.´

 

          Honzík přerušil vyprávění, ubalil si bravurně další cigaretu a mne se zdálo, že je z té vzpomínky na měkko.

 

 

 

 

         „Jsi spravnej chlap a dobře jsi udělal. Alespoň ta prasata měla až do smrti o čem snít,“ předal jsem mu opratě, a seskočil z vozu. Věděl jsem, že ničím jiným mu větší radost udělat nemohu. „Sejdeme se u krámu a nezapomeň brzdit, ať ty chudáci nemají chomouty až za ušima,“ plácnul jsem Míšu po mohutném zadku a rozběhl se po louce, nejbližší cestou k Žižkově boudě, kde jsem celý minulý večer protančil.


          Alenka, má tanečnice, dnes tančila po kuchyni s vařečkou, tu a tam zakvedlala v nějakém hrnci, kterých bylo na rozpálené plotně mnoho. Lovila dlouhé šišky knedlíků, tanečními kroky je přenášela na veliký dřevěný stůl, kde do nich dlouhým dvojitým bodcem píchala, až mne zamrazilo.

 

 

 

 

      Pozoroval jsem s úžasem, s jakou rychlostí krájí obrovským nožem hromadu cibule. Když mne spatřila, přitančila k pootevřeným dveřím, a se slzami v očích, mi dala pusu.

 

         „Přijď v sedum,“ špitla a byla pryč.
  
          Vyšel jsem před Žižkovu boudu, vítr dnes zaspal, sluníčko příjemně hřálo, a průzračný vzduch nabízel nádherný výhled. Očima jsem pomalu vykročil na procházku obrovským půlkruhem hor. Od Liščí hory k Výrovce, k oblým vrcholům Luční a Studniční, kde na jejím svahu, okraje posledního sněhu vytvořily dokonalý obrys mapy mého domova - Čech.

 

 

  

 

 

 

          V mělkém sedle se oči na chvilku zastavily, pozorujíc třpytivá okna Obří boudy, která jakoby stála na okraji propasti. Odtud mne zrak bez zadýchání vznesl strmou stezkou na vrchol Sněžky a po tenkých nitkách lanovky dolů k Růžové hoře.

 

        Když jsem se do sytosti vynadíval, vykročil jsem vstříc dalšímu dějství svého života.

 

PEPA KOUBA

 

 


 

Komentáře (7)add feed
... : evule
Díky Pepo, za moc hezké počtení. Úplně jsem se do toho vžila.
Doufám, že budeš pokračovat!
Je vidět, že ti tvůj kraj uvízl v duši.
duben 17, 2012 09:31
... : bb2
taky tento seriál moc ráda čtu, vychutnávám si to a nemám co k tomu dodat, o čem diskutovat, tak proto většinou nechávám bez reakce - nechť tedy autor ví, že se vždycky těším na další díl smilies/smiley.gif
duben 17, 2012 16:12
... : Bara
Takove miloucke a vlastenecke vypraveni, pohlazeni po dusi. Ty kopce a vrcholky mi tady chybej. Vsude kam se podivam jen sama rovina, tady je snad videt i za roh. Ale taky to ma neco dosebe....
duben 17, 2012 19:34
Pepo, : Sidon
když Tě tady tak pěkně chválíme, že "umíš", tož to budeš mít jistě nějakou dlaší povídku. Kdo umí, přidá. Ona nám to stejně zase Danielka rozseká na malinké kousíčky, abysme se náhodou "nepřejedli".
smilies/cheesy.gif
duben 18, 2012 07:03
Sidon : mamča
Teď nám Pepa napíše, jak se z něj stal stánkař, později úspěšný hospodský, následně hoteliér a pak už jen rentiér, co si krátí dlouhou chvíli psaním hezkých článků na Kudlanku.
Těším se na pokračování, klidně i bez koní. I když povídání o "zlobivém koníkovi", co se z něj díky hezkému zacházení stal beránek, mě chytilo za srdce.

duben 18, 2012 13:26
Mamčo, : Sidon
možné je všechno, ale toho hoteliéra a rentiéra bych v Pepovi neočekával. Má bezesporu pěkný, vypravěčský talent a to, co tady zatím napsal, mně na hoteliéra moc nepasuje. I když, jak jsem řekl, možné je všecko. Tak snad toho má Pepa víc, čím nás může "nakrmit".
smilies/wink.gif
duben 18, 2012 18:52
Míša@Miška : Josef Kouba
Děkuji za kladné komentáře. Opratě jsem předal básníku a spisovateli Jiřímu Kostůrovi.
Jen jednou potřeboval mou pomoc. Vrátil jsem se s kiosku u Obří boudy, roztoužen po týdením odloučení za svou kuchařinkou Alenkou.
Máš jít okamžitě na Kolínskou, volal sám ředitel hotelů" Zdělila mi Alenka starostlivě.
Jíří Míšu špatně ve stáji přivázal a uličník se vypravil na průzkum. Rychle našel otevřené dveře do zásobárny ovsa a otrub. Zde se radostně ládoval. Ze dveří koukala jen jeho mohutná
zadnice. Asi jej přes ní něčím řádně přetáhli. Míša vycouval a s vyceněnými zuby zahnal každého kdo se na chodbě jen ukázal.
Ke mně vykročil radostně, zanořil čumu do mého podpaží a já jej chviku dobrovolně-povině drbal mezi ušina. smilies/cheesy.gif
duben 19, 2012 23:37
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]