O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POZOR NA BOLŠEVNÍK! PDF Tisk E-mail
Úterý, 17 červenec 2007
Přejít na obsah
POZOR NA BOLŠEVNÍK!
Strana 2

Jedovatý bolševník se nekontrolovatelně šíří po celé republice. Ano, je to tak, tahle velká a malebná rostlina nás skutečně ohrožuje! Kalamitní stav je zejména v Karlovarském kraji, ale lokalit, kde tahle bylinka roste, je už v celé zemi přes 600. Jejímu dalšímu rozšiřování se bohužel nedaří účinně zabránit. 

Porost bolševníku území "zaplaví", zamezí růst většiny rostlin, včetně semenáčků stromů - a hlavně představuje zdravotní riziko pro zvířata i člověka    

 

 

 

 

 

 

    

     Bolševník velkolepý (klikněte - obrázek) je vzhledově velmi zajímavá a pohledná rostlina.Do Evropy byla zavlečena z Kavkazu jako okrasná rostlina.

První bolševník nechal vysadit kníže Metternich v roce 1862, aby jimi vyzdobil park zámku Kynžvart u Mariánských Lázní. 

 

 

(historická fotografie velkolepě se vyjímajícího bolševníku na zámečku Kladská. Fotografie z rodinného archivu Schönburg-Waldenburg uloženého ve Státním oblastním archivu v Plzni.)

 

     Metternichovi daroval semena ruský car Alexandr I. na Vídeňském kongresu jako exotickou nenáročnou okrasnou rostlinu. Což by introdukci bolševníku datovalo až do roku 1815, kdy Vídeňský kongres skončil, pokud tedy kynžvartští lesníci vysadili semena ten samý rok, co se jim dostaly do rukou. V Guinnessově knize rekordů je zapsána až 3,65 metru vysoká rostlina. Ale – jedná se o vůbec nejnebezpečnější invazní druh na našem území (klikněte - obrázek) (platí i pro území mnoha dalších států).  (klikněte - obrázek)

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]