O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HOUBAŘSKÁ SEZÓNA PDF Tisk E-mail
Úterý, 21 září 2010

Taky chodíte rádi do lesa? A ještě raději v tom lese něco sbíráte? My Češi jsme národ houbařů a mě se dokonce poštěstilo bydlet pár metrů od lesa. Co víc si může zaujatý houbař přát? Za těch pár let, co tam bydlíme, už mám prolezlé zdejší lesy skrz naskrz.

 

 

 

 

      Mám svých pár oblíbených míst, všechna jsou dostupná i s kočárkem a s naší nejmladší princeznou tedy prolézáme naše lesy velmi často. No, co se v mládí naučíš... Na houby jsem začala chodit tak kolem pěti, šesti let. S babičkou a dědou. Možná dřív, ale to už si nepamatuji, a bohužel ani jeden z mých prarodičů už mi to říct nemůže. Jezdívali jsme tenkrát do Líšné, ráno autobusem tam, pochodit po lese a honem na odpolední autobus, protože Líšná byla taková ta vesnička, kde lišky opravdu dávají dobrou noc a autobusy tam jezdily tak maximálně pětkrát za den. Pracovní. O víkendu ještě méně.

 

     Až jsem povyrostla, tak jsem jezdila s dědou na kolech. Když s námi jela babička, tak se jelo zase autobusem. Babička za celý svůj život neměla ani jednou oblečené kalhoty a ani jednou nejela na kole. Ovšem ani ta první skutečnost jí nezabránila projít s námi Tatry, podívat se dolů z Lomničáku a prochodit lesy křížem krážem.

 

     Myslím si, že jsem docela slušná houbařka, většinu hub rostoucích u nás v lese znám, a ty, co neznám celým rodovým jménem, umím přibližně zařadit. Ale jako většina z nás znám hlavně ty houby, co jsme sbírali s prarodiči, nebo co mi ukázal nějaký další zkušený houbař a vyzkoušela jsem je u někoho. Nejlegračnější vzpomínku mám na masáky. Tedy muchomůrky růžovky. Mňam, už se olizuju, když si vybavím, jak chutnaly v guláši. Jenže - ten jsme si s dědou dělávali jen tehdy, když babička nebyla doma. Babička je jinak vyhazovala a dědovi je zakazovala sbírat, protože měla strach, že když je to muchomůrka, tak abychom se náhodou neotrávili. Manžel je nejí, a tak je teď taky nesbírám. Ale kdyby tu byl děda, určitě bychom si jich pár nasbírali.

 

     Jako dítě si ještě pamatuji, že jsme běžně sbírali lišky. Pak jsme jich nacházeli méně a méně, až totálně z lesa zmizely. Po hodně moc dlouhé době jsem je viděla zase na dovolené na Šumavě. Bylo jich tam tolik, že by se daly kosit kosou a byly všude, nejvíc kolem cest. A úplně nejvíc tam, kde se nesmělo do lesa mimo turistické cesty ani vkročit. Což je docela pochopitelné.

 

 

     Dnes jsem byla zase tady u nás v lese, a narazila jsem tam na jednu docela zajímavou houbičku. Viděla jsem ji už několikrát v lesích v okolí Konice, kam jsme jezdívali na tábor. Pak jsem ji zase dlouho neviděla, a šup ty boty, najednou jsem na ni narazila tady u nás. No, nedivím se ničemu, od loňska tu u nás sbírám taky lišky, které tu taky dlouho nerostly. Takže proč bych neměla najít i tohohle umouněného kominíka?

 

       Takže milí kudlánci a kudlanky, jestli tuhletu potvůrku znáte, tak šup sem s jejím skutečným názvem. Přikládám obrázek, snad ji z něj poznáte. Klobouček je hnědý, ani světlý, ani tmavý, rourky jsou jak mléčná čokoláda, noha je hnědočerná, tmavá. Na řezu je bílá.

 

     Vypadá jedle, na táboře jsme ho sbírali, paní kuchařka ho znala, sice nevěděla, co to je, ale že je jedlý, to ano. Měla pravdu, snědli jsme ho několikrát a jsme dosud tady.

 

     Takže - co je na obrázku?

 

 

Pavla Vodoměrka

 

 

 

Komentáře (27)add feed
No, nejni to v hádankách, : Krakonoš
tak snad lze rovnou tady: Myslím si, že je to Hřib nachovýtrusnej, jedlej a poslední dobou zas hojnej. Jo, lišky jsem letos taky našel po 25 letech. Mrzí mě, že nemám na les čas, chodil bych klidně obden. Zatím jsem tenhle rok houbařil jen jednou, tak snad až se národní hospodářství definitivně zhroutí, zase začnu smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif
září 22, 2010 00:40
Také se rád a často toulám po lese. : strejda
Už jsme jich pár nasušili na to "něco" na houbách.
A když jsme tu měli malou Barborku, byl jsem s ní v lese skoro každý den. Ona nacházela takové ty malinké hříbečky, vhodné na nakládání, které snad před chvílí vykoukly z podhoubí. A vždy měla strašnou radost z každého nálezu. Inu, byla k nim blíž než já, brejlovec obecný. A pražské dítě není v lese zase každý den, že?
Za nějakou dobu však začala mluvit za nožičky a povídá: "Dědo, nožičky už nemůžou..." "Teď mi to říkaly". Povídám jí, že když nemůžou, tak mohou ještě jednou tolik. Ona na to: "Ale to už je jednou tolik. ´Mě to říkaly už před chvílí..." Říkám jí, že to byla asi hodně malá chvilka... Atd. atd. Prostě rozhovor bez konce. A pořád si vymýšlela nové argumenty.
Chvíli jsem ji zabavil povídáním o zvěři a tím jsem oddaloval to, co chtěla. Když jsme došli na cestu, sedla si na bobek a to už bylo pro mne konečné znamení. Pravidelně jsem ji tam bral na koně a nesl ji až domů. smilies/grin.gif


září 22, 2010 01:21
... : bb2
Hřiba znám jako paní kuchařka z Vodoměčina tábora - vím, že se jí, že ho naši sbírají, ale jméno slyším poprvé. Nejspíš pro něj mají naši svůj vlastní názerv. Jako pro hřib nevíjaký, kterému odjakživa říkáme kačenka. Kačenka česká je ovšem úplně jiná houba. Toto je naše kačenka. Možná je to hřib kaštanový.
Při hledání info o hřibu nachovýtrusném jsem narazila na hřib bronzový nebo zákonem chráněný hřib Fechtnerův smilies/shocked.gif

Holubinky jsou výborné houby, křehké, suché, jemné. Jím ty, co nasbírají naši, od nich sním i ty zelené a fialové. Já sbírám jen mandlovou a těch moc není.

Čerstvé lišky na smetaně a lišky na másle s kmínem jsme po dlooouhých letech měli poprvé loni, letos byly také.

Falešná dršťková z oříšku je skvost, a to nejsem ani na polévky ani na dršťky.
září 22, 2010 01:55
bb, : Vodoměrka
lámu si hlavu nad tím, co je ten oříšek... to opravdu ani netuším... teda dle všeho tuším jen tak zlehka, že by to měla být nějaká houba, že?
září 22, 2010 07:27
To jsme si letos tedy užili hub ! : wendy
Nacházet je v lese je krásné, zpracovávat pak ty koše horší - ale až se zima zeptá ...

Moje oblíbená houba je hřib kovář, na řízky nejlepší bedla nebo pýchavka. Chybí mi lišky. Jinak sebereme co se dá, muchomůrky, holubinky (bb- a černající sbíráte?), hadovku smrdutou, kuřátka, co les dá. A že letos dal.
smilies/wink.gif
září 22, 2010 08:09
Tak přemýšlím jak o život... : Vodoměrka
a ještě si vybavuju, že tetinka dělávala občas falešnou dršťkovou z kotrčů, ale je to už hezky dávno a tety se už také nezeptám, jestli se náhodou kotrčům neříkalo oříšek...
Teda bb, tys mi ale připravila oříšek, co ne a ne rozlousknout... hahahah... smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
září 22, 2010 08:59
Prolistovala jsem : Míša 2
Velký atlas hub a myslím, že je to fakt hřib nachovýtrusný, nic podobnějšího tam nebylo.
Já sbírám všechno co má rourky, bohužel někdy i hořčáky smilies/smiley.gif, z těch co rourky nemají sbírám bedlu a muchomůrku růžovku, i když tady mi požitek ze smažené růžovky trochu kazí nejistota, jestli to vlastně nebyla nejedlá šedivka. Manžel sbírá skoro všechno a já mu pak tajně provedu selekci. Zásadně vyhazuju jeho žampióny, protože co kdyby to byla muchomůrka zelená, že? Taky vyhazuju čirůvky, to by mohl být smrtelně jedovatý pavučinec. Vyhazuju prostě skoro všechno co nemá rourky.
Falešnou dršťkovku vařím z bedel - že by to byly ty oříšky ? Jinak bedly a růžovky smažíme, hřiby sušíme, z václavek nakládám salát a ještě mi moc chutná houbový guláš.
září 22, 2010 09:14
My sbíráme samozřejmě praváky, podborováky a další hřiby vyjma žlučáků a satana :-) : Myška
Dále klouzky, lišky u nás zvané kuřátka, babky, bedly, masáky (muchomůrka růžovka jako jediná na lomu růžoví, a nemá tzv. kalich smrti, takže je vlastně nezaměnitelná za jedovaté muchomůrky), žampiony, pýchavky, vatovce, kozáky, křemenáče, václavky (jsou vynikající na guláš).
Muchomůrku šedivku, ač je jedlá, nesbíráme, protože se dá snadno zaměnit za muchomůrku tygrovanou.


září 22, 2010 09:59
Už kolikrát jsem si říkala, že bych vyzkoušela udělat houbového kubu. : Myška
Vy, kdo ho děláte - mohu i ze zmražených hub? Máte nějaké vychytávky, vylepšeníčka?
září 22, 2010 11:30
... : bb2
anosmilies/smiley.gif oříšek = kotrč kadeřavý

Myško, kubu děláme i ze zmrazených hub, podusím je cibulce s máslem, pak sůl, kmín, pepř. Tak vlastně připravuji základ z mražených hub do všeho - do těstovin, do bramboráků, fleků s houbami a zelím, do omelet, do nádivek, omáček, polévek. K masu někdy taky, někdy je házím rovnou k němu... Mamka používá i sušené, předem namočené, já sušené jen do polévek.
září 22, 2010 11:45
... : bb2
ano, a pýchavka, ááách, z té jsou řízky jedna báseň, ale už pár let jsem ji neměla smilies/sad.gif

Wendy holubinku černající? neznám, nesbírám, za chvíli se stavuju pro tátu, tak se ho zeptám, pokud nezapomenu.
Pokud si teda ze mě nestřílíš a nemyslíš jakoukoli holubinku černající hnilobou ;-)
září 22, 2010 11:47
bb2. díky. : Myška
Já houby mrazím už podušené. Osvědčilo se mi to.
září 22, 2010 12:40
Já : Milene
houby sbírám moc ráda. Ale jako městský človíček mám znalosti základní. Vždycky ráda uvítám doprovod zkušeného houbaře. Rozlišuju houby na molitanové (mají rourky) a proužkaté. A já sbírám molitanový. Hořčáka poznám dobře. A, že jich letos bylo. smilies/cheesy.gif Z proužkatých sbírám bedly a masáky a lišky. Ty jsem taky letos našla. Letos jsem si hub užila a hlavně jich bylo hodně. Tak i mrazáček má zásobičky. Před mražením je chvíli dusím, bez soli i koření. Houby milujeme. Dáváte houby malým dětem? Myslím třeba tak pětiletým. Náš malý (5 let) je taky úžasný sběratel. Pořád volá, je tohle hříbeček a tohle je hříbeček? Samo u každý houby. Ale i on byl letos úspěšný a to si považoval. Má svůj malý košíček. A když ho to přestane bavit, sbírá klacky, šišky, kameny a tak. smilies/wink.gif
září 22, 2010 13:18
Holky, my taky mrazíme už podušené, je to víc práce, ale vyplatí se to : wendy
Myšce už odpověděla bb - jo a nedělám si s tou holubinkou srandu, houby, to je vážná věc ♣
Má tmavěhnědou hlavu, odstín podle toho kde roste jestli ve stínu nebo ne, a jmenuje se tak proto, že po rozkrojení na řezu vzápětí zčerná. Je dobrá a křehká.

Sušené dáváme do omáček, všech, užasné jsou v rozvařené Gorgonzole, do polévek určitě taky.

Naše malá taky houbaří, uvidí houbu a řve na celý les - houbičkááá, všichni šem. Letos ochraptěla.
smilies/wink.gif
září 22, 2010 13:26
Malým dětem, pětiletým i menším tříletým, jsem houby dávala. : Myška
Nesmí se jich přejíst, a není dobré jim je dávat večer, protože jsou těžší na trávení. Moji kluci měli houby moc rádi, mladší tak od sedmi let jí jen plněné žampiony, a bedle na kmíně, starší má houby rád pořád ve všech úpravách.
září 22, 2010 13:43
... : Los evropský.
To já se musím pochlubit, už mám doma zkušenou houbařku (čtyřletou) :-) Zatímco loni nás volala ke každé olezlé muchomůrce, dnes už znalecky rozezná bedly, muchomůrky růžovky, a hříbky, i kdyby ho byl vidět jen milimetr, zaručeně najde. Volá mě i k holubinkám, i když ty nesbíráme. Po lese nachodí desítky kilometrů, býváme tam i šest hodin. Nojo, holt, rázná děvčica z brdských hvozdů. Sice krapet hlučná a tvrdohlavá, ale nikdo nemůže být dokonalý? :-))
září 22, 2010 18:53
nediv se nachází i nejmenší houbičky : wendy
já ze sedě, houby čistěje, se rozhlédnu při zemi a taky vidím. Nejlíp by s emi hledalo, kdybych se mohla lesem plížit...ovšem když jsem si jednou zapomněla doma brejle, musela jsem předstírat, že jdu vlastně na borůvky...♠
smilies/wink.gif
září 23, 2010 07:28
letos je les opravdu štědrý : holubinka
za jedno dopoledne ve 4 lidech 16 kilo hub....jenom doufám, že v pondělí ještě porostou
září 23, 2010 12:31
a úžasné jsou : holubinka
houbové škvarky!!! Mjam smilies/wink.gif
září 23, 2010 12:32
mražené houby : bb2
mamka taky před mražením podusí, já je mrazím stejně jako bylinky, zeleninu a ovoce: očištěné nakrájím, zmrazím jako všechno na tácu a pak sesypu do sáčků a krabiček. Mražené houby spotřebuju tak do půl až třičtvrtě roku a jsou vždy skvělé. Máma se bojí, tak je dusí.
září 23, 2010 18:16
... : Vodoměrka
Houby taky zamražuju podušené... taky jsou skvělé, teď je jich plný mrazák a doufám, že do vánoc jich tam ještě pár zbude... letos jsem si podusila ty nejmenší suchohříbky, panšťáky a babky jen rozkrojené na poloviny do kulajdy, kterou se chystám udělat někdy o vánočních svátcích, a doufám, že je do té doby nesníme smilies/wink.gif
září 23, 2010 19:10
Houbové škvarky ..? : wendy
Něco by mě napadlo - ale sem se správným návodem !
smilies/wink.gif
září 24, 2010 08:40
houbové škvarky- nic složitýho : holubinka
nejlepší jsou z masáků nebo naotevřenejch bedel, ale dají se dělat ze všech VÍC JAK JEDNOU jedlejch hub
nakrájet na kostičky cca 1 cm, i menší, dát na poctivý sádlo, opepřit, osolit, okmínovat a dělat do zlatovo-křupava

všem přeju houbařské úspěchy!!!!!! Moc úspěchů, tak jsem se do lesa těšila, smilies/angry.gif a nakonec budu doma likvidovat kašel a horečku
září 24, 2010 12:53
a když NÁHODOU zbydou, : holubinka
dám je do mrazáku.....potom je stačí cca minutu oprásknout na pánvi a jsou znova mjammjam
Ale s dietou se neslučujou smilies/grin.gif
září 24, 2010 12:55
... : mia
mám znalosti horší než malá losinka. Houby neznám, nesbírám, nejím. Poznám bezpečně jen lišky a muchomůrky červené. Rodina něco nasbírá, tak pak zavařuju.
září 24, 2010 13:03
... : bb2
tak tohle taky děláme, akorát tomu neříkáme houbové škvarky, jen smažené houby.
září 24, 2010 16:58
Škvarků jsme uškvarkovali : wendy
plné dva pekáče, na mrazák teda nezbylo nic - a doporučuji nekmínovat všechny a pak do hotových přimíchat červenou sladkou papriku. Byli jsme mastní, přecpaní, ale šťastní...
No co taky s pěti koši hub - a to jsem ještě svlíkla triko a nesla plné hub domů.
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
září 27, 2010 07:23
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]