O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CHŘEST - ZELENINA KRÁLŮ PDF Tisk E-mail
Úterý, 05 červen 2007

Znate chrest? Rekla bych, ze v Cechach je to rostlina dost znama, ale mene pouzivana. (Nechci vas v zadnem pripade poucovat, jen jsem se chytla dotazu Misi, jak na to). Jak mozna vite, jsou dva druhy chrestu. BILY,  ktery roste pod navrsenou pudou a zakryty folii, je chutove jemnejsi a krehci, ale musi se loupat. 

Pak mame ZELENY, ten roste nad zemi, jeho chut je vyraznejsi, zeleninova, a vyhodou je, ze se nemusi loupat.    

    

    

     Chrest je lahodna, dobre stravitelna zelenina s vysokym obsahem vitaminu a mineralu a velice vhodny pro diety, nebot 100g zeleniny obsahuje pouhych17 kcal. Ovsem s prilohami je uz rec o necem jinem... Jeho sezona zacina priblizne koncem dubna a trva cca do 24.cervna - na sv. Jana.  Tim, ze dorustavajici vyhonky se stale odrezavaji, je rostlina maximalne vycerpana, takze kdo pry ji chrest po tomto datu, je barbar. Pole, na kterych se chrest pestuje, jsou po deseti letech absolutne chuda na ziviny a nechavaji se proto roky ladem.

 

     U nas v Holandsku je "bile zlato" k dostani v nekolika jakostnich kategorii, takze je pro kazdeho to, co mu vyhovuje; musim ale  dodat, ze zeleny chrest tady neni vubec popularni.  Jeste upozorneni - lide s ledvinovymi problemy by chrest radeji nemeli, nebot zpusobuje tvorbu ledvinovych kaminku.

 

A nyni co a jak, kdyz uz ho mame doma:

 

     Chrest uchovavame v lednici, nejlepe zabaleny do vlhkeho ubrousku, takto vydrzi az nekolik dni. Jist ho muzeme jak tepelne opracovany - vareny, zapekany, restovany - tak i syrovy. Ja osobne mam nejradeji vareny, a vybiram si vyhonky asi tak jako palec silne. 

 

     Dvakrat ho objedu kolem dokola skrabkou na brambory. Slupka je totiz drevnata. Varim ho ve vode, do ktere se prida sul, trochu cukru a pro bilou barvu citronova stava, nebo lzicka octa; nekdo pridava orisek masla, pripadne trochu olivoveho oleje.  Profesionalni kuchari doporucuji varit 10 -15 min, ale ja nekolik minut pridavam; nemam rada, kdyz je takovy "dratovy",  spatne se nozem kraji a na jazyku citim ta vlakna. Ale to uz si kazdy rozhodne sam, jak nejlepe mu chutna. Podavam k nemu platky sunky, vajicko varene na hnilicku a prelevam sýrovou omackou, nebo bilou holandskou,  provonenou kouskem masla, nebo (ale jen lehce) pikantni horcici, pripadne ochucenou pazitkou, nebo jine bylinky, toust. K tomu sklenka vychlazeneho bileho vina -   to je proste p a r a d a .

 

 

 

     Protoze si chci vychutnat chrest jako takovy, nepodavam ho v kombinaci s masem a bramborem, i kdyz i to jde.  Pro lehky obed nebo veceri (jak jsem vyse uvedla) pocitam tak 6 kousku na osobu.

 

 

     Rika se, dobreho pomalu, ale nekdy sporadame klidne cele kilo ve dvou. Studeny se hodi rozkrajeny na spalicky do zeleninovych i majonezovych salatu, v kombinaci uzeny losos, krevety -spojeny studenou majonezovou omackou, napr. s whisky a opecenym toustem atd.

 

     Tak co tomu rikate, udelala jsem vam trosku chute? Rozhodne vam vsem preji dobre chutnani, Holandani rikaji  "eet smakelijk" !!!!!

 

Jarka, Holandsko

 

PS: Jeste neco: mame se do budoucna na co tesit, letos byl poprve predstaven  FIALOVY chrest, ktery je zatim ve vyvoji, i kdyz pry podle pruzkumu se na to spotrebitel diva skepticky, ze by to bylo ne-apetitlich?

 

 

Komentáře (10)add feed
já ho znala leta pod názvem Špárgl, : Inka
měli jsme ho mrak a přidávali jsme ho do řezaných kytic do vázy jako dekoraci, nikdy jsem netušila, jak moc to je dobré.
Poprvé jsem ho jedla uvařený, posypaný osmaženou strouhankou na másle do růžova a politý rozpuštěným máslíčkem, byla to ukrutná dobrotka.
Doma ho také děláme uvařený a k němu zvláštní sosík, do domácí majonézy přidáš a zlehka zamícháš našlehaný sníh z bílků, ten sosík je tím takový lehoučký a jde i s chřestem rovnou do ledvin. Zrovna se dnes na to chystám, mám ho už 3 dny v ledničce.
červen 05, 2007 10:30
Chřest si ráda dávám : Ariana
se šunkou a francouzským přelivem v naší oblíbené hospůdce, jen nevím, jak se dělý ten francouzský přeliv. Ale bude to něco mezi sýrovou omáčkou a Inčiným sosíkem. Chřest je údajně také velké AFRODIZIAKUM.
červen 05, 2007 10:44
Díky za návody k úpravě : Míša šíša
Už vidím, v čem jsem dělala asi největší chybu. Já vařím či dusím zeleninu většinou al dente, protože ji nemám ráda rozvařenou a blemtavou, navíc - čím déle se tepelně zpracovává, tím více přichází o vitamíny. To samé jsem dělala i s chřestem a je fakt, že žvýkat ta dlouhá vlákna nebylo zrovna příjemné. No a také jsem ho pouze solila, takže proto se mi asi zdála ta chuť nevýrazná. Dobrá, bude další pokus smilies/smiley.gif
červen 05, 2007 11:04
Miso : Clarissa
ty tuhe (vlaknite) spodky se musi odlamat. Ja vim, zni to jako plytvani, ale ty se proste nedaji uvarit. Chytnes kazdy stonek obema rukama, jako kdyz ho ohnout, a on se zlomi presne v tom bode, kde zacina byt drevnaty. Kdyz jsou stonky silnejsi, je jeste dobre je prejet skrabkou na brambory -- specielne ke spodu -- jak uz psala Jarka, slupka taky byva vlaknita.

Jednou jsem takhle byla na navsteve u znamych, kde pani domu podavala neolamany a neoloupany chrest (tedy, aspon byl vareny, ale jenom tak tak!). Po prvnim soustu, ktere proste ne a ne rozzvykat, mi bylo jasne, ze ho musim rovnou spolknout, protoze jsem tu pani nechtela privest do rozpaku. Zbytek chrestu jsem ale nechala na taliri. smilies/cry.gif
červen 06, 2007 22:32
Dík : Míša šíša
Chřest jsem loupala, ale to s tím odlamováním jsem nevěděla. Uřízla jsem pouze krátkou dolní část, což tedy asi podle všeho bylo málo. No, díky, holky, za rady, budu se jimi řídit a příště se to už snad povede smilies/smiley.gif
červen 07, 2007 08:45
Zajímavý recept na úpravu chřestu podle Miroslava Macka : Míša šíša
http://macek.blog.idnes.cz/c/3713/Recept-na-blahodarne-posezeni-v-zahrade.html

Včetně doporučení vhodného nápoje. To se mi líbí smilies/kiss.gif

červen 07, 2007 14:55
Mnam : Clarissa
Miso, ten receptik zni velice dobre. Dik! Tento vikend vyzkousim.

A jeste jedna rada nebo spis zjednoduseni. V receptu se pise, ze upecene papriky se maji zabalit do vlhke uterky. Pro usnadneni prace (kdo se pak s tema uterkama chce prat, ze?) staci papriky uzavrit do papiroveho nebo igelitoveho sacku a nechat zaparit. Tim zaparenim se docili, ze se lehceji oloupou. Jo a grilovanim (misto peceni) papriky navic dostanou prijemnou, jakoby uzenou, prichut a nemusime tak v letnim horku rozpalovat troubu. smilies/wink.gif
červen 07, 2007 16:49
Jóó, pečené papriky! : Míša šíša
To je mňamka. Teď přes sezónu je taky grilujeme a je to fakt žrádýlko. Když je moc nepřipečeme, baštíme je i s tou slupkou smilies/smiley.gif
červen 08, 2007 09:16
Další recept na chřest od M.Macka : Míša šíša
http://macek.blog.idnes.cz/c/4065/Dalsi-recept-s-basni-k-vikendovemu-posezeni-na-zahrade.html

A ty jeho básně opěvující víno jsou naprosto skvostné. Při jejich četbě úplně cítím chuť vína na jazyku smilies/kiss.gif
červen 08, 2007 13:52
mláde : nik
ahojky mam papouska je mu sotva 1 mesic je to mlade ma velkou klec a ma tam 3 hracky a porad mame ho 10 dní a kdyz mu vymenujeme vodu tak se nas strasne bojí utíka porad dozadu doleko od nas a kdyz mu chceme dat zrnicka tak se bojí dalo by se nako to mu papouskovi vysvetlit ze mu nic neudelame ??? dekuju
červenec 07, 2008 20:22
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]