O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK JSME CHOVALI MŮRÁTKO PDF Tisk E-mail
Středa, 04 listopad 2009
Přejít na obsah
JAK JSME CHOVALI MŮRÁTKO
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

Že Zuzanky začínají tokat, poznám bezpečně podle toho, že když strčím ruku do klece, mám v ní zakouslou Můru. „Tak to ne, miláčku," povídám, „letos doma vejce nesneseš." A sbalila jsem jim batůžky a vyšoupla je ven do voliéry, i když pranostika říkala „ještě tam budem". Začátkem května snesla Můra svá čtyři vejce a svědomitě se o ně starala.

 

 

 

 

     Nemyslete si, že je to snadná práce, prostě se na 4 týdny svalit na vejce a hotovo. Matka Příroda velí vejce obracet a přesouvat, aby měla stále správnou teplotu. To, co bylo už dlouho uprostřed a je mu moc horko, přesunout pěkně na kraj a to, co mu je na kraji zima, naopak šoupnout doprostřed. Zespodu je vajíčko chladnější, tak pěkně otočit. Dále Matka Příroda Můře velí vejce dobře hlídat, nenechat je zbytečně očumovat, natož na ně sahat. Jizva, kterou mám na levé ruce už toho bude navždy připomínkou. Péče o vejce Můře zabere 24 hodin 45 minut denně. Zbylou čtvrthodinku Můra věnuje údržbě svého metabolismu.

 

     I sameček bere péči o budoucí potomstvo vážně a zodpovědně. Jeho hlavním úkolem je hlídat okolí budky, kam až oko dohlédne a mnohdy i dál. Hlídání se projevuje výstražným řevem. V době hnízdění je Zuzana slyšet až na konec ulice. Že svědomitě plní svůj díl práce a stojí na stráži, Zuzan Můru ujišťuje srandovním mňoukáním a Můra mu z budky mňouká v odpověď.

 

     „O víkendu ti ty vejce už vyhodím", řekla jsem Můře ve středu o měsíc později, když se mi zdálo, že to s tím hnízděním letos nějak přehání. V pátek večer Můra nahlásila 25% zhodnocení vajec a způsobila mi tím dvouměsíční bolení žaludku. Budou to malé ochmýřené nic krmit? Mám jim ho sebrat hned nebo do rána vydrží? Nakonec jsem to riskla. Ráno se ochmýřené nic vrtělo a mělo plné vole. Sláva, Zuzanky pochopily, že dítě je třeba krmit! (A ne zadupat do podestýlky jako minule.)

 

 

 

 

 

     Další problém - v budce zůstala ještě tři zbylá vejce a bylo jasné, že z těch se již nic nevylíhne. Jedno navíc vypadalo poškozeně, i bála jsem se, aby od něj mládě nechytlo nějakou infekci. Nakonec jsem se rozhodla je vytáhnout a s obavami čekala na reakci. Můra byla dle očekávání dost naštvaná, ale nakonec se uklidnila a mládě neopustila.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]