O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KŮŇ JE KDYŽ... - II. PDF Tisk E-mail
Úterý, 13 říjen 2009
Přejít na obsah
KŮŇ JE KDYŽ... - II.
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

Ceny a doplňková výbava:

 

     Pořízení běžného koně přijde zhruba na 20-200 tisíc korun podle typu, stáří, vlastností a očekávání. Pokud se o koně nechcete nebo nemůžete starat sami, lze ho za poplatek kolem 3-5 tisíc měsíčně umístit ve veřejné stáji (obdoba garážových stání), kde se vám o něj postarají a můžete jenom jezdit. Navíc tam kůň není sám, což je významná výhoda. Na druhou stranu se musíte smířit s některými omezujícími pravidly veřejných stájí. Pokud máte koní více, je levnější vlastní péče, ovšem musíte mít k dispozici pozemky. Jako optimální se udává cca 1 hektar na koně, v praxi postačí polovina. Jsou pak ale vyšší výdaje za seno, protože pastvina je dříve holá.

 

     V případě pořízení koně budete potřebovat i doplňkovou výbavu jako ohlávky, vodítka, sedlo, čištění, různé přípravky na opravy drobných závad, atd. Celkové náklady za život koně (zhruba 20-25 let) mohou být kolem 1-2 miliony korun, což je podobné jako u auta.

 

     Koně si lze také pronajmout za cca 200-300Kč na hodinu, ale tento způsob ježdění mi nepřipadá příliš šťastný, protože nájemní koně jsou „okopaní" od lidí a jejich řídící jednotky vykazují nejrůznější vady. Na prvotní seznámení to ovšem samozřejmě postačí.

 

 

 

 

Shrnutí:

 

Kůň je alternativní dopravní prostředek vhodný zejména pro volný čas, jako zdroj zábavy a také kontaktů se zajímavými lidmi. Můžete se s ním setkat zejména na venkově, ale i policie v některých městech oceňuje jeho nesporné výhody.

 

Opas

(pokračování příště)

 

 

 

 

Komentáře (10)add feed
ad tuning : mura1
jak naprosto nevhodny? a co vsechny ty masle a copanky?

říjen 13, 2009 10:29
i kdyz pravda, : mura1
je to spise uprava ve smyslu styling, coz je ale namontovani hifi taky smilies/wink.gif
říjen 13, 2009 10:37
... : mamča
Opasi, skvělé !
smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif

mura1 : Ažůrky na hřívě bych označila spíš jako "tuzing", ale moc to koňovi sluší. smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
říjen 13, 2009 12:07
... : mia
na Karlštejně /ale i mnoha jiných místech/ fungujou kobylky jako doprava cizinců i movitějších Čechů z parkoviště nahoru na hrad. Ty kobylky jsou úplně ztahané za vedra. smilies/angry.gif
říjen 13, 2009 13:40
mia : mamča
Budeš se divit, ale ty kobylky, co tahají bryčky na Karlštejně, jsou jedny z mála opravdu s láskou opečovávaných koní. Protože to je pro jejich majitele dobré živobytí, nemůžou jezdit s nějakými vypelichanými herkami.
V pondělí když je hrad zavřený, tak kobylky nejezdí. Pasou se na louce a mají volno. V zimě jsou ve stáji, a překvapivě jim ten pohyb chybí.
říjen 13, 2009 20:35
mamčo : mia
fakt jo? no mně přišly utahaný, tak je jen dobře, že jim to až tak nevadí.
říjen 13, 2009 20:41
mamča: : opas
kočároví koníci většinou bývají duševně pomalejší, málokdo touží po adrenalinovém sportu kvůli ztroubení auta za zadkem koně. Takže když si majitel povozu dobře vybere, jsou všichni spokojeni.
říjen 14, 2009 00:29
Jo, a taky se jim dávají zvláštní vložky : wendy
k podkovám, aby nedocházelo k bolestivým otlakům. Je to tzv. výrobní prostředek...snad je o ně dobře postaráno. Plno a polokrevníci z Velké pardubické by asi kočáry tahat nechtěli - každému co jeho jest.
Ta spletená hříva je úžasna, a k tomu ten barevný kontrast - super.
Díky opas za zajímavé pojetí bytosti zvané kůň. Ať žijí !
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
říjen 14, 2009 08:21
opas : mamča
Nevím, jestli jsou kočároví koně duševně pomalejší, ale asi by jim temperament při jejich práci dost překážel.
My máme na Karlštejně chatu kousek od jednoho bydliště těch tahounů, takže je mám pořád na očích. Mají pravidelnou pracovní dobu, a v 15:30 přesně, mažou vesele kolem nás k domovu. Jejich majitelé s nimi vážně zacházejí moc laskavě. Až kolikrát žasnu, jak tvrdí "koňáci" laskavě promlouvají ke svým svěřencům (nebo živitelům ?)

říjen 14, 2009 08:47
Ještě k těm koníkům : : mamča
Moji synové kdysi v pubertě reptali, o čem že mají psát po prázdninách ve škole zážitky z prázdnin, když byli krom tuzemské dovolené s námi, skoro pořád jenom na chatě ?
Tak jsem jim řekla, že pořád lepší, než synek těch "koňáků", který celé prázdniny jezdil s tátou s bryčkou, a jeho prázdninovou pracovní náplní bylo sbírat koňské koblihy.
To by teprv byla slohová úloha !

říjen 14, 2009 08:52
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]