O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ARCHIV - RŮŽE Z JERICHA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 03 listopad 2008

Vzpomínáte, před dvěma léty se tu psalo o květince, které se říká "Růže z Jericha". Je to taková rostlinná věc Makropulos - neustále znovu a znovu ožívající z uschlého smotku jen díky troše vody... Je hnědavé barvy, má malinké větvičky, drobné kořínky. Jen se nesmíte nechat zmást vyobrazením v katalogu zahradnictví, odkud ji kupujete:

Nečekejte tuhle nádhernou zelenou...

 

 

 

    

  Tahle rostlinka je poměrně vzácná, jde o druh vranečku, který se hojně vyskytuje v  některých zemích Orientu, odkud si je většinou návštěvníci vozili. Říká se jim také "živé" rostliny, protože i po mnoha létech, když se dají do vody, tak nejenže ožijí, ale i pěkně se rozvinou. Množí se oddělováním větévek nebo zvláštními rozmnožovacími pupeny. Vydrží velmi dlouho bez vody. (To by byla nejspíš nejlepší květina pro mnohé z nás)

 

     Zasucha se celý trs svine v kulovitý útvar velikosti ořechu. V přírodě jsou poháněny větrem po krajině... ale jakmile se takové klubíčko dostane k vodě, rozvine se, zakoření a dále se množí. Když zdroj vody zmizí, opět se uzavře a vydrží takto dlouhá léta.

 

    Jmenuje se latinsky Anastatica hierochuntica. Říká se, že Růže z Jericha přináší štěstí a předává se od babiček. Ve starých šlechtických rodinách se dokonce dědily z pokolení na pokolení. Jejich velikou oblibu dokazuje i fakt, že se vyskytuje i v mnoha rodových erbech. V hrobkách faraonů prý byly nalezeny rostlinky, které přežily ve své suché fázi přes 4000 let a znovu se probudily.

 

 

A jak na ně?

 

 

  • Suché zavinuté klubíčko vložíme do mělké misky s vodou. Vody dáme pouze minimální množství (cca. 1/2 cm), v průběhu asi tří dnů se suchá svinutá rostlinka rozevře do rosety, která se postupně začíná zelenat. Jakmile se v misce voda odpaří, doplníme množství vody tak, aby rostlina byla odspodu jen mírně navlhčena. Takto lze ponechat rostlinu ve vlhku zhruba týden, posléze dáme rosetu zase vysušit. Tento postup je možné libovolně opakovat. Vždy když suchou rostlinu vystavíme vlhku, koule se rozvine, větvičky se napřímí a rostlina jakoby nabobtná.

 

 

  • vlastníte-li tzv." ježka" na pěstování květin, je vhodné umístit Růži z Jericha na něj. 
  • velmi důležité je dát pozor, aby do misky nebylo nalito větší množství vody, opravdu jen minimum! plíseň se v takovém případě objeví na rostlině v krátké době. První příznaky se pak vyskytují od středu rosety; jakmile by se tak stalo, necháme celou rostlinu zaschnout na vzdušném místě. Zhruba po třech týdnech můžeme suchou rostlinku opět nechat rozvinout.
  • a jak už jsem  výše psala - nečekejte nějakou nádhernou želenou růžici - většinou je všechno kouzlo jen v tom, že se rozvine a roztáhne své "ručičky-nožičky"... prostě musíte se k ní chovat tak, jak je zvyklá - většinu doby sucho, odpočívá. Pak trochu vláhy... a tak to jde stále dokola...

 

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (2)add feed
no já už jsem si dala doma stopstav : Inka
nemám místa, kde by nestála kytka, zvlášť po narozeninách a po té co veškeré kytičky na letnění musely domů ze zahrádky, máme to tu jako prales smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
listopad 04, 2008 06:01
jo, ono se to probudí, : ivanka
trochu rozprostře a pak zas po určitý době uschne. Ale jestlipak to taky roste? Kamarádka ji měla, ale taky to bylo stále cca tak velký. Kdy to vlastně a jak roste?
listopad 04, 2008 09:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]