O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SOUBOJ S DIVOU ZVĚŘÍ - III. PDF Tisk E-mail
Úterý, 22 červenec 2008

Ptáci už, když opomeneme nehodu ptačí létací školy, nemělI k jahodám či rajčatům přístup, ale ani my jsme si těch jahod moc neužili, pustili se do nich totiž slimáci. Takoví drobní mršáci, ale bylo jich zato opravdu hodně a každou trochu červenou jahodu stačili nakousat. Protože to byl první rok a těch jahod tam moc nebylo, tak jsem s nimi ani nijak nebojovala, prostě jsem to nechala až na přístí rok.

 

 

 

 

     Letos se ale situace velice změnila.

 

     Zatímco první rok slimáci žrali ve velkém pouze jahody, tak tentokrát tomu bylo jinak. Jaro bylo neobvykle vlhké a poměrně teplé. Pršelo strašně často a ti mršáci se neuvěřitelně přemnožili. Ale opravdu neuvěřitelně. Byli všude, žrali všechno. Hráškové rostlinky, paprikové listí, dokonce i plevel byl děrovaný! Na všech rostlinkách seděli snad desítky většinou miniaturních slimáků a cpali se jak prajsové. Čerstvě zasázené bazalky, máta i majoránka byly do druhého dne děrované jak řešeta. To bych ještě přežila, i když jsem je ze zoufalství přece jen začala sbírat a ničit, tak mi po chvíli v zoufalství došlo, že je to marné, měli totiž mnohonásobnou početní přesilu.

 

 

 

     Manžel si taky stěžoval, že nám ty pijavice prožirají v předzahrádce okrasné hosty. Asi mu pořádně pili krev, protože se pořád pletl a slimákům řikal pijavice.  Boj byl však definitivně vyhlášen, teprve když slimáci překročili únosnou mez a až na holé stonky ožrali první dva děložní lístečky všech čerstvě rašících okurek. Ty už to pak samozřejmě nerozchodily...

 

     Tak jsem se (i přes svoje zásady více méně mechanického boje s nepřáteli) rozhodla tentokrát uchýlit ke zbraním hromadného ničení. Zmiňovaná mnohonásobná početní převaha si to přímo vyžadovala. Našla jsem přípravek, který obsahuje látku, jež má být lidem i ostatním zvířatům neškodná, údajně se i nachází přirozeně v půdě. Smíchané to mají s nějakým vnadidlem. Tedy s něčím, co slimákům chutná. Nažerou se toho, způsobí jim to nějaké změny trávení, přestanou mít chuť k jídlu a pak prý někam tiše zalezou chcípnout.

 

 

 

      Tak jsem jim toho  - rozzuřená ohledně okurek, na které jsme se oba s manželem už tak těšili - nasypala pořádně kolem záhonku a ještě jsem jim pěkně popřála, ať se tím zadusí. Bylo by mi jich líto, kdyby to nebyli takové nenažrané „pijavice“.  Manžel pak použil zbytek přípravku v předzahrádce. Ptal se, jak to má aplikovat, tak mu říkám: „Nasyp to kolem těch rostlin, oni jak se připlazí, tak se nejdřív nažerou té návnady a...“ „A chcípnou!“, dořekl to za mě s velkou chutí manžel (anglicky řekl doslova padnou mrtví “They’ll drop dead!“).

 

     No, tak ta reklama nelhala, do druhého dne nezbylo po slimácích ani stopy. Okurky jsem proto vysela znovu a doufám, že stihnou ještě narůst.

 

 

 

Giussi, Washington, DC

 

 

 

Komentáře (21)add feed
jo, slimáci, to je mor, : alena puntíkovaná
kamarádka je měla na chatě, taky si koupila nějaký ekobio přípravek a ten jim tak zachutnal, že si pozvali i kamarády a za chvíli nebylo pro slimáky kam šlápnout. Nakonec jí někdo poradil sůj - a tak chdila a každého jednoho slimáka osobně posolila..- a d dvou dnů byli všichni pryč. Tu sezonu měla po úrodě...ale v dalších letech pak měla klid. Asi si to ti šmejdi řekli. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červenec 22, 2008 09:57
Kamarádka jim taky : Zdena
vyhlásila boj, žerou ji nejen zeleninu, ale i kytky v květinčích co má esteticky rozložené po zahradě. Tak ji dcera opatřila Vaniš (na co na všechno vaniš není, že)tenhle je na slimáky a tak je krmí, taky úspěšně.
červenec 22, 2008 09:57
dotaz : blanče
Pochopila jsem, že článek je zpoza velké louže a problémy máme společné. Víte někdo o něčem podobném, co by na tyhle potvory fungovalo a dolo se zakoupit v ČR, nebo vidí sem i autorka a mohla by napsat podrobnosti - jsem ochotná k čemukoli, slimáků už jsme letos nasbírali přes 5000(manžel je masochisticky počítá) a stále to vypadá, že za chvíli sežerou i nás:-((
červenec 22, 2008 09:58
vím! : alena puntíkovaná
sůl kuchyňská NaCl
červenec 22, 2008 10:01
K té soli : Míša šíša
Za prvé jsem se dočetla, že způsobuje slimákům trýznivou pomalou smrt, a za druhé zůstává v půdě, což pro pěstování plodin, které pak konzumujeme, není zrovna příznivé. Ale je fakt, že ostatní způsoby zabíjení (jako například topení v pivu, které slimáky láká jak magnet) taky není zrovna humánní. Takže - tady každá rada drahá.
červenec 22, 2008 10:15
Jooo? Trýznivou? : alena puntíkovaná
tak to je super!!!! Funguje to. A tý soli nebudou kila a nejbližžší slejvák ji z půdyx snadno vyplaví.
červenec 22, 2008 11:03
tryznnivou? : opas
Blbost... Slimak nema vyssi nervovou soustavu. Kvasnice taky zabijite pomalym pecenim v troube, chudinky male.
červenec 22, 2008 12:58
nojo...i kytky - třeba mrkev : alena puntíkovaná
prý taky cítí bolest.....to by mě zajímalo, co teda budem jíst, budeme-li chtít být humánní do všech důsledků. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červenec 22, 2008 13:01
aleno: : opas
Humánní je odvozeno od "human" - člověk. Humánní chování slimákovi a třeba k rajčeti lze popsat slovy "Jedno zabít, druhý sežrat".
červenec 22, 2008 13:08
Opasi, : Míša šíša
a co jako? Slimák sice nemá vyšší nervovou soustavu (to by ani nikoho nenapadlo), nicméně má nervovou soustavu gangliovou, tudíž samozřejmě cítí, když mu chlorid sodný rozleptává tělo. Je to stejné jako by tebe někdo polil kyselinou sírovou. No já nevím, třeba jste s Alenou víc otrlejší, ale já skutečně nerada trýzním třeba i slimáky nebo jakoukoliv jinou havěť. Musí-li to být, tak jsem pro rychlou smrt. To je za mě celé a vy si dál při solení slimáků dělejte alibi kvasinkama a mrkví.
červenec 22, 2008 13:31
Blance : Giussi
Ten pripravek je vyrabeny v licenci nemecke firmy a je urcite k dostani i v CR. Jen nevim, jak se v Evrope jmenuje. Muzu to ale zjistit, protoze mi tatinek nechava posilat casopis Zahradkar a tam na to shodou okolnosti byla nedavno reklama. Tady se to jmenuje Sluggo (asi jako slug go) a obsahuje to "iron phosphate", coz je snad fosforecnan zelezity nebo zeleznaty (chemii uz jsem dlouho nemela). Tady pisou, ze se muze bezpecne pouzivat v pritomnosti domacich i divokych zvirat. Doma to jeste zkusim najit v tom Zahradkari a napisu.
červenec 22, 2008 14:25
Sul : Giussi
Sul pry opravdu zabiji, jenze vazne to trosku nici pudu. Krome nejakych slanomilnych rostlin rostoucich na pobrezi, vetsina zeleniny sul nemiluje. Vim, ze se ji nesypou kila, ale ja bych ty stovky jednotlivych, nekdy i trimilimetrovych, slimacku teda jednoho po druhym nemela sanci posolit. O pivu jsem se dovedela az po aplikaci toho pripravku, takze topit v pivu jsem je nezkousela, mozna pristi rok. smilies/smiley.gif
červenec 22, 2008 14:28
Potvory tlustý nenažraný : Milena
Tady se taky prodávají nějaké prostředky na slimáky. My jsme používali Vanisch na slimáky. Teď už je na zahradě nemáme, jen ojediněle. Tak nevím, jestli jsme je trvale vyhubili, nebo se odstěhovali na lepší. Jen si nejsem jistá, jestli je to bezpečné pro zvířata.
červenec 22, 2008 15:32
to Giussi : Blance
Diky za odpoved, zkusim to najit. Sice s mrchama slimacima taky nemam slitovani, ale pro poctu, kterym napadaji napr. sklenik mam pocit, ze bych zeleninu uz trhala presolenou:-((
To pivo je takove diskutabilni, protoze je laka na desnou dalku, takze by podle mne muselo byt v kombinaci s necim, co by neprezili. Jinak se v nem utopi jen ti, co se nedostanou ven, zbytek jde do "hospody" a pak si da klidne salat.
červenec 22, 2008 15:33
uz jsem to nasla! : Blance
Zkusim s biology prodiskutovat ucinky nicive casti na zbytek zahrady - problem by snad mohly byt zelvy a pak hura na ne!!
červenec 22, 2008 15:45
Ved aj to su zvieratka. : Sipik
Co maju papkat ked su hladni? Mimochodom, na slimakov su super ropuchy. Takze ked o rok (lebo tento rok ste to uz presvihli ) budu male ropusky migrovat cez cesty, tak sup s kyblickom, par si nazbierajte a do zahradky s nimi. Taka mala ropucha je uzasne milucka, asi 1 cm malicka, tak ziadny strach. A Misa Sisa ma pravdu, je to kruta a pomala smrt, brrr. Zienky, nebudte humanne, skuste byt empaticke.
červenec 22, 2008 23:13
ropuchu jsem jednou měla na zahradě, : alena puntíkovaná
bydlela v tom bordelu okolo kůlny, tenkrát mi zepřel manžel, který ještě stačil zrejt a pohnojit zahradu, tak jsem měla největší plevel na Praze-Západ. Byla jsem nadšená. každý den jsem tý krásný ropuše nosila talíř s vodičkou. Vůbec se nebála, neutekla, jen tak na mě koukala, pak přihopkovala k tomu talíři a napila se. Jenže mé sousedky byly "velké zahradnice" a mou ropuchu mi vyhnaly (mám podezření, že ji zabily). Nebejt jich, tak máme dneska doma ochočenou ropuchu.
červenec 22, 2008 23:39
Dnes v Mladé Frontě Dnes :-) : Míša šíša
vyšla speciální příloha "Jak se zbavit slimáků".
červenec 23, 2008 08:38
SLIMÁKY : mimi
se nejdříve posbírají a potom posolí,hromadně v plechovce.Promění se ve sliz během 2vteřin.Rozhodně to není dlouhá smrt.
červenec 23, 2008 10:06
Mladou Frontu : Giussi
zpoza oceanu jedine na Internetu, pokud tam ta priloha taky bude. Sbirat slimaky se tady nedalo. Vubec neprehanim, kdyz pisu, ze meli vetsinou tak 3 (mozna 5) mm a byli jich stovky. To se sbirat nedalo.
červenec 23, 2008 14:28
Ferramol : Giussi
Blance uz to asi nepotrebuje, vypada to, ze to nasla sama. Ja jsem ale presto vcera zalistovala v Zahradkarich a nasla jsem tu reklamu na stejny prostredek jako je to nase Sluggo, kdyby to jeste nekdo potreboval. V CR se to jmenuje Ferramol a pise se v reklame, ze pri nahodnem poziti granuli je neskodny pro jezky a domaci zvirata (na obrazku pes, kocka a jezek). Tady pisou, ze jsou neskodne pro divou zver vseobecne. Firma, ktera to vyrabi se jmenuje NEUDORFF a v reklame byla stranka www tecka neudorff tecka cz. Snad to nekomu pomuze. Vazne jsme nenasli zadne posle zviratko a ze jich tu mame (tech divokych) spousty, takze bych rekla, ze nelzou, kdyz pisou, ze je to bezpecne.
červenec 23, 2008 14:33
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]